Ons klimaat verandert en dat is te merken! Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast; straten of kelders lopen onder en het water stroomt via de achtertuin naar binnen. En vergeet niet dat langdurige hitte bij veel mensen tot gezondheidsklachten leidt. Dit alles heeft verschillende oorzaken. Maar uit diverse onderzoeken blijkt dat de toename van verharding echt negatieve effecten heeft op het welbevinden van mens, dier en natuur. Tijd om je groene handen uit de mouwen te steken.

creeer een gezonde leefomgeving die water vast houdt
Veel gemeenten, provincies en waterschappen in Nederland ondernemen maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Op steeds meer plekken worden stenen vervangen door groen zodat het water makkelijker de grond in kan. Ook de aanleg van twee systemen, een voor regenwater en een voor afvalwater, zorgt er voor dat het riool minder snel overbelast raakt. Omdat het praktisch onmogelijk is om alle rioleringen aan te passen aan de grootst mogelijke regenbuien, wordt ook gezocht naar andere oplossingen. Op meer locaties worden extra vijvers en wadi’s aangelegd. Een wadi is een soort brede sloot die tijdelijk gevuld kan zijn met regenwater. Vanaf de straten loopt het regenwater dan rechtstreeks of via de straatgoten en buizen naar de wadi’s waar het vervolgens rustig in de bodem naar het grondwater zakt.

maak je tuin als een spons
Ondanks alle maatregelen in de openbare ruimte is de hulp van alle inwoners van Nederland nodig aangezien 40% van de stedelijke oppervlak in bezit is van particulieren. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving

waarom een groene tuin
Groen is goed voor je gezondheid. Hoe dichter je groen bij huis hebt, hoe directer het effect. Mensen in een groene buurt beoordelen hun eigen gezondheid positiever dan mensen in een versteende buurt. Een groene tuin geeft mensen ook rust en inspiratie. Tuinieren brengt je in beweging en zorgt dat e buiten bent. Kinderen kunnen heerlijk spelen en hun energie kwijt in een groene omgeving. Groen zuivert de lucht. En het is bewezen dat de aanwezigheid van groen een goede basis is om stress en depressie te voorkomen. Groen geeft plezier en ontspanning. Door verharding achterwege te laten waar deze niet strikt noodzakelijk is en het aanleggen van groene daken , groene tuinen, greppels en vijvers wordt regenwater vastgehouden en warmt de directe woonomgeving minder op.

uitsterven
Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren betekent een groene tuin een gezonder leven. Veel bijen-, vlinder- en libellensoorten worden momenteel bedreigt met uitsterven. Als alle tuinen groener worden kunnen we het uitsterven van deze soorten voorkomen
Versteende tuinen of binnenplaatsen bieden de natuur maar weinig ruimte. Als er geen bloemen bloeien , komen er geen insecten en kunnen bijen hun werk niet doen om nog meer te laten bloeien. In een stenen tuin vind je weinig tot geen leven, zeker niet onder de tegels. Terwijl in een groene tuin zeker de helft van de aanwezige soorten onder het maaiveld leeft. De bodem is de basis van elke levende tuin. Bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat de voedingsstoffen binnen het bereik van de planten komen. Ze zijn essentieel voor gezonde en vitale planten en bloemen. Een rijk gevarieerde tuin met bomen, struiken, planten en misschien een vijver biedt veel dieren al snel genoeg plaats om te leven. Overal is eten voor vogels, vlinders, egels en andere diersoorten beschikbaar.
Kijk eens goed rond in je eigen tuin. Zijn al die stenen en tegels wel echt nodig? Met minder tegels kan het water makkelijker weg en ziet de tuin er veel mooier uit. Alle kleine beetjes helpen al. Belangrijk is om te kijken wat het beste bij jou past. Hoeveel tijd heb je, heb je groene vingers en waar wil je de tuin voor gebruiken?

bestrating er uit
Probeer in de tuin zoveel mogelijk bestrating te vervangen door groen. Maak bijvoorbeeld een geveltuintje voor het huis of een border in de achtertuin. De opsluitrand bij de border kun je maken van weggehaalde tegels of stenen. Vervang voor het planten altijd wel eerst het bestratingszand door tuinaarde zodat de plant beter voedingstoffen kan opnemen.

Vang regenwater op
Het het plaatsen van een regenton kun jezelf in je tuin regenwater opvangen. Zo heb je altijd een voorraad water voor je (tuin-) planten als het even niet regent. Bovendien komt het schonen regenwater dat je opvangt niet extra in het riool terecht en hoef t dus niet onnodig gezuiverd te worden.

begin een moestuin
Al op een vierkante meter kun je moes-tuinieren. Je eigen eten verbouwen, zodat je weet wat je eet. Er zijn heel veel soorten groenten en kruiden verkrijgbaar. Het is ook leuk om samen met de kinderen een kruidentuintje aan te leggen. In een grotere moestuin kun je kiezen voor fruitbomen of fruitstruiken.

kies makkelijke planten
Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene, onderhoudsvriendelijke tuin. Kies ook voor vaste planten in plaats van eenjarige. Vaste planten komen namelijk ieder voorjaar weer op waardoor je niet telkens nieuwe planten hoeft te kopen. De vaste planten hebben minimaal onderhoud nodig. Jaarlijks onderhoud is niet veel meer dan in het voorjaar afknippen en verwijderen van dorre stengels van de vaste planten. Bomen en heesters hoeven nagenoeg niet gesnoeid te worden. De bodem droogt minder snel uit, dus je hoeft ook minder water te geven. Bomen zorgen voor verkoeling en privacy.

Zorg voor de tuin
Ondanks dat een groene tuin makkelijk is in onderhoud, blijft enig onderhoud nodig. Geef dus water indien nodig en verwijder woekerende planten die je hele tuin gaan overnemen. Als je dat in het begin goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in de toekomst. Breng een laag compost of bladaarde aan in de herfst. Uitgebloeide bloemen knip je pas in het voorjaar terug.

Lok dieren naar je tuin
Of je nu een kleine of grote tuin hebt, overal is het mogelijk om meer dieren te lokken. Plaats bijvoorbeeld vogelhuisjes, vleermuis- of vlinderkasten of bijen en insectenhotels. In het najaar en in de winter is het goed om op een paar plekken bladafval en afgestorven plantenresten te laten liggen. Dieren halen hier de hele winter voedsel uit of kiezen het als plekje voor hun winterslaap.

maak je dak groen
Een plat dak op een huis, veranda, garage of schuur maak je groen door er bijvoorbeeld een sedum-tapijt op te leggen. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het trekt ook dieren aan, zorgt voor verkoeling en isolatie en kan regenwater beter vasthouden wanneer het hard regent.

Jouw tuin is belangrijk
Ook jouw tuin is een belangrijke schakel voor de natuur in de buurt en de stad. Vogels en insecten vliegen van de ene tuin naar de andere. Tuinen bieden voedsel, veiligheid en nestgelegenheid voor dieren. Met onderstaande tips wordt ook jouw tuin een groene oase:

Vogeldis
Bloeiende struiken en bloemen in de tuin trekken rupsen en insecten aan en zijn daarmee een vrolijke dis voor de vogels. In het najaar eten de vogels bessen en zaden van klimop en vuurdoorn. Hang in de winter een voeder silo op
Minivijver
Van een schaal of een kleine bak maak je snel een minivijvertje. Vogels en egels komen hier drinken, libellen en kikkers vangen er insecten en vinden een plek voor hun eitjes.

vlinderkroeg
Vlinders drinken van bloemen met veel nectar. Maak een vlinderkroeg met lavendel, ereprijs en marjolein. Rupsen doe je een plezier met veel plantenbedden, voor ze zich ontpoppen tot vlinders eten ze zich daar vol mee.
Rommelhoekje
Egels en padden zoeken graag beschutting in een rommelhoekje. Ze schuilen er en gebruiken het als nestplaats. Maak zo’n hoekje met een stapel stenen ( die je uit de tuin haalt) een takkenhoop en wat afgevallen bladeren

een heg
Met een heg en klimop creëer je plekken waar vogels en vlinders schuilen en voedsel vinden. een heg verbindt je tuin ook met leefgebieden van dieren buiten de tuin

