Iedere buurt verdient een voedselbos

Het geheim van een succesvol voedselbos is dat je de natuur het werk laat doen. Niet spitten, wieden en schoffelen, maar de grond de rust gunnen die nodig is om een gezond bodemleven te ontwikkelen.

Er worden trouwens nog meer ecologische principes van een natuurlijk bos ingezet, zoals het plannen en planten in meerdere lagen, van hoge bomen tot lagere struiken in de halfschaduw, met klimmers en kruipende planten als extra lagen.

Veel organisch materiaal blijft op de bodem liggen, zodat de vruchtbaarheid toeneemt en de grond minder uitdroogt. Het bieden van nestgelegenheid en overwinteringsmogelijkheden aan nuttige insecten hoort er vanzelfsprekend bij.

Balans en natuurlijke kringloop

voedselbos (9)Plantenrijkdom is een primaire voorwaarde. Iedere voedselketen begint immers bij het benutten van het plantaardige materiaal. Vervolgens vervullen dieren een cruciale rol. Denk hierbij aan:

  • bestuiving (hommels, bijen, zweefvliegen)
  • plaagbeheersing (lieveheersbeestjes, oorwormen, zweefvliegen)
  • bemesting (vogels, zoogdieren)

Deze samenhang tussen planten, vogels, zoogdieren, insecten en schimmels zorgt voor balans en een natuurlijke kringloop.

Weinig beheer nodig

In een natuurlijk bos vindt jaarlijks een enorme productie van biomassa plaats, zonder schadelijke toevoegingen als kunstmest of bestrijdingsmiddelen. In een goed aangelegd voedselbos kan daarom, vanwege de parallel met een natuurlijk bos, worden volstaan met weinig beheer.

In steeds meer dorpen en steden worden initiatieven gestart om voedselbossen aan te planten. Het is een logisch vervolg op de groeiende populariteit van eetbare tuinen voor particulieren en gezamenlijke groentetuinen op braakliggende terreinen in de stad. Als bewoners de handen ineen slaan, blijkt de lokale overheid vaak bereid om mee te werken.

Wil jij ook aan de slag met stadslandbouw, permacultuur, (buurt)moestuinen en voedselbossen? Vraag dan een gratis gesprek met mij aan!

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *