Help de bij een handje en krijg een gratis bloemenpakket

Het voorjaar komt er aan! De eerste bloemen staan al te schitteren. De bloemen maken ons vrolijk en ze zijn heel belangrijk voor het welzijn van bijen en hommels. En die zijn weer cruciaal voor ons voedsel.

voorjaarsdrukte

Rond maart kruipen hommelkoninginnen uit hun schuilplaatsen in de aarde. Ze zijn afgelopen zomer uit het ei gekomen, vervolgens bevrucht door mannetjeshommels (darren) en hebben de winter overleefd (in tegenstelling tot de werksters en darren). Nu is het hun taak om nieuwe kolonies te starten. Maar daarvoor moeten ze eerst een paar weken lang stuifmeel en nectar verzamelen, die geleverd worden door voorjaarsbloeiers.

creëer een bijenoase!

Bij bijen gaat het iets anders. Een bijenkolonie is rond februari-maart met het hele volk druk bezig om eieren en larven te verzorgen. Voor die larven is stuifmeel nodig en daarom vliegen bij mooi weer de werkbijen eropuit om bloemen te zoeken. Voorjaarsbloeiers zijn dus ook voor bijen cruciaal. Maar het zoeken naar stuifmeel is erg gebonden aan mooi weer en omdat dat nogal wisselt is het belangrijk dat er steeds iets in bloei staat. Diversiteit is dus het sleutelwoord.

het gaat niet goed met de bij

Over het algemeen gaat het niet goed met de bijen vanwege pesticiden (ook de particuliere middelen!), parasieten en uitheemse bijensoorten. Maar uiteindelijk komt het vooral door de achteruitgang van bloemrijk landschap, waardoor ze veel minder weerbaar zijn tegen al die gevaren. Dat terwijl ze zo belangrijk zijn voor de bestuiving van ons voedsel. Door veel en verschillende  (lente)bloemen te planten zorgen we voor meer voedsel en helpen we hun overlevingskansen te vergroten.

Campagne Amsterdam zoemt

De wilde bij heeft het moeilijk; bijna de helft van de Nederlandse soorten wordt met uitsterven bedreigd. In Amsterdam wordt al hard gewerkt om het tij te keren. Ook Groene Buurten en de Bee Foundation slaan de handen ineen om bijen (en andere insecten) weer volop kansen te bieden in onze stad. En jij kunt als bewoner een belangrijke rol spelen, namelijk door van je tuin, balkon of park om de hoek een wilde bijen-oase te maken. Doe mee met onze campagne en help de bij!

Actie ‘planten voor wilde bijen’

Amsterdammers kunnen de hele maand maart een gratis plantenpakket aanvragen met inheemse vaste planten. Iedereen met een (gevel)tuin, balkon of buurttuin kan meedoen. Al die vergroende plekken samen zullen bijenlinten door de stad vormen. Heel belangrijk, want bepaalde soorten wilde bijen kunnen maximaal 200 meter vliegen voordat ze weer voedsel nodig hebben. Aanmelden via: info@groenebuurten.nl Voor meer info kijk op de website van Groene Buurten

Nederland Zoemt

Kies altijd biologisch gekweekte planten en bollen, want de pesticiden zijn schadelijk voor de bijen en hommels (en andere dieren). Biologische bloembollen zijn moeilijker te vinden, maar wel veel beter omdat juist bollen onder de giftige stoffen zitten. Zet de planten op een zonnige plaats, daar zijn ze aantrekkelijker en maken ze meer stuifmeel en nectar aan. Kijk nog even op de website van Nederland Zoemt. Hier staan veel tips voor een bij-vriendelijke stad

Bee Friendly

Zet heel Nederland in bloei voor de bij! Lees HIER alles over!

Peter de Groot, eigenaar van Biodivers, De zaadleverancier van Nederland

bijen telling

Doe mee met de Nationale Bijen-telling 2020 op 18 & 19 april! en meld je aan!

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen
Geef mij die tips

 

You Might Also Like