groene vingers maar weinig tijd en ruimte ?

Geen nood, een moestuin ligt ook binnen jouw handbereik met de cursus “Urban Farming” waarbij we o.a. een “vierkantemetertuin” inrichten. Een vierkante metertuin is een oorspronkelijk Amerikaans systeem van efficiënt, biologisch en ecologisch moestuinieren op een vierkante meter.

Jelle’s makkelijke moestuin

Het principe van de vierkantemetertuin is in Nederland geïntroduceerd door de jonge Groninger Jelle Medema als “de makkelijke moestuin”. De vierkantemetertuin is een droom voor wie enkel over een dakterras of een verloren hoekje in de siertuin beschikt Nog beter om een stuk openbare ruimte die niet gebruikt wordt in te richten voor “urban farming”. Een vierkantemetertuin is een verademing voor de doorwinterde tuinier die kleinschalig wil werken op het eindeloos wieden, harken en schoffelen moe is.

vierkante meter tuin

De vierkantemetertuin is een houten bak van planken of een verhoogd bed van 1,20 x 1,20 meter. Je plaatst opstaande houten randen. Die houten randen zijn daarvoor kant en klaar te koop. De bak heeft geen bodem maar staat op worteldoek en wordt opgevuld met goede tuinaarde of eigengemaakte potgrond. Je verbouwt de groenten dus enigszins verhoogd, op een klein oppervlak.

teeltwisseling

Gewassen die veel voeding nodig hebben worden in moestuinen in goede grond gezet, gewassen die beter in arme grond groeien, in de grond die is uitgeput door het vorige gewas. De opvolgingen moeten slim georganiseerd worden. Men noemt dat teeltwisseling of wisselteelt. Dat moet er voor zorgen dat bepaalde gewassen niet twee jaar achter elkaar op dezelfde plaats staan.

Wil je samen met de buurt een vierkantemetertuinen project opstarten en alle kneepjes van het vak leren?  Dat kan bij de spiksplinternieuwe cursus ‘Urban Farming‘ oftewel ‘de steek je groene handen uit de mouwen academie’. Hierin gaan 12 buurtbewoners – dat kunnen ook kinderen zijn – 8 weken lang aan de slag met hun eigen vierkantemetertuin. De vierkantemetertuin, de zaden en planten zijn inbegrepen bij deze cursus.

Enkele activiteiten bij de cursus Urban Farming:

meld je nu aan voor de cursus Urban Farming 

Je wordt beroemd in je eigen buurt

We organiseren ook een persmoment om je straat of wijk in de kijker te spelen. Tot slot sluiten we af met een gezamenlijke maaltijd, waarvoor we natuurlijk onze zelfgekweekte groenten gebruiken en verwerken.

Je kunt vandaag nog beginnen om je buurtmoestuinproject op te starten. Zelfs nu in de herfst met zomerse temperaturen  kunnen we nog  heerlijke groenten zaaien en planten zoals aardbei, andijvie, bieslook, boerenkool, bieslook, koolraap radijs en tuinkers. Om er slechts enkele te noemen.

Altijd ruimte

“Leuk die Urban Farming, maar daar is bij mij geen ruimte voor.” Ik hoor het je denken…

Maar – goed nieuws – dat is onzin! Er is áltijd ruimte voor één vierkante meter waarin je een tuin kunt aanleggen.

Nog wat voordelen, naast het feit dat je je eigen groenten kweekt:

“Ik kan niet tuinieren.” Ook een bekend bezwaar en gelukkig ook onzin. Iedereen kan in een vierkante meter tuinieren. Jij dus ook!

het vak gaan leren ?  Meld je dan aan voor de cursus Urban Farming.

 

You Might Also Like

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *