Planten doen wonderen voor straat en gevel. Wil je je straat groener maken, maar heb je geen voortuin? Dan is een geveltuin de oplossing. Een paar stoeptegels en zand eruit, een halve meter goede aarde erin en je kunt van start.
Wat is een geveltuin?
Een geveltuin is een strook groen voor je woning: over de breedte van de gevel legt het stadsdeel een langwerpige strook aarde van anderhalve stoeptegel breed aan, waarin je groen en fleurige bloeiende plantjes kunt zetten. Je hoeft niet op de begane grond te wonen om een geveltuin aan te vragen, maar je hebt wel toestemming van de eigenaar of bewoner van de beneden-etage nodig. Met een geveltuin verfraai je dan de gezamenlijke toegang van het pand.
Wat moet je doen?
Als je een geveltuin aanvraagt in Amsterdam wordt je beheerder van een stuk openbare ruimte dat eigendom is van het stadsdeel. Het stadsdeel helpt je op weg door de bestrating weg te halen, een stenen bandje aan te leggen en aarde te leveren. Jij zorgt voor de beplanting en voor het onderhoud: zo moet de stoep bijvoorbeeld begaanbaar blijven (geen overhangend groen) en de gevel mag niet beschadigen.
Geveltuintjes fleuren straten en buurten op.
Wil jij bij je woning ook een geveltuin, dan kunt u dat HIER aanvragen. Om goedkeuring te krijgen voor een geveltuin moet er genoeg ruimte op de stoep overblijven en in sommige winkelstraten mogen geen geveltuinen worden aangelegd.
groen is goed voor ons!
Geveltuinen scheppen een aangenamere leefomgeving. Vooral als er weinig groen in een straat is, zijn geveltuinen een welkome aanvulling. Maar een tuintje, hoe klein ook, vraagt ook onderhoud. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je een geveltuin zou willen, zoals:
- Meer groen in de buurt brengt mensen bij elkaar en biedt de natuur extra ruimte. Het is een makkelijke manier om je buren te leren kennen. Misschien willen ze wel meehelpen?
- Uit diverse onderzoeken blijkt dat een groene woonomgeving goed is voor de gezondheid: groen zorgt ervoor dat mensen zich prettiger voelen en minder vaak ziek zijn.
- Het zorgt voor een gezelligere en kleurigere omgeving.
- De natuurwaarde van de buurt wordt groter doordat gevelgroen kleine dieren, vlinders en vogels aantrekt. Je zult hierdoor overigens geen extra overlast van insecten krijgen, omdat vogels deze kleine dieren op het menu hebben staan.
- Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot.
- Door een geveltuin aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond wegzakken, dat scheelt weer wateroverlast.
- Een geveltuin kan ook gecombineerd worden met een regenton aan de regenpijp. Dat scheelt slepen met gieters water.
Vraag je geveltuin geheel gratis aan!
Iedereen die een geveltuin kan aanvragen kan dat kosteloos doen. Waar wacht je dus nog op? Vraag je geveltuin HIER aan!
Hoe werkt het precies?
Er zijn vier punten waar je rekening mee moet houden, daarna kun je vol enthousiasme een aanvraag voor een geveltuin doen!
- Ten eerste moet er genoeg ruimte zijn voor een geveltuin. Klinkt logisch, maar als je de voetgangers niet meer over het trottoir kunnen lopen is het geen aanwinst voor de buurt.
- Ten tweede moet je eigenaar zijn van de woning. Ben je dat nou niet, maar wil je wel met je groene vingers voor de deur aan de slag? Niet getreurd, met toestemming van de eigenaar kan je de aanvraag alsnog voortzetten.
- Ten derde ben jij verantwoordelijk voor het beplanten van je geveltuin. Dit is geen straf, want jij bepaalt dus hoe prachtig jouw geveltuin er uit komt te zien!
- Ten slotte, ben jij als aanvrager verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuin. Die stads-voortuin komt er natuurlijk niet vanzelf.
Vraag dan HIER snel die geveltuin aan!
Wat mag er in je tuin?
Do’s
Je wilt natuurlijk een prachtige groene mini-tuin, maar welke planten passen daar nou bij? Kijk HIER voor een mooie plantenlijst!
- Eenjarige planten, na één jaar ontkiemen ze, bloeien ze of geven ze vruchten of zaad.
- Heb je een langere adem, dan zijn vaste planten misschien iets voor jou. Deze blijven namelijk in de grond staan en de wortels blijven leven, ook in de winter!
- Wil jij vooral dat je geveltuin groen kleurt, ga dan voor een laagblijvende heester. Dit is een boomachtige struik die vanaf de grond blad heeft en ongeveer één tot anderhalve meter hoog wordt. Dan kan er vanaf de begane grond nog uit het raam gekeken worden!
- Mocht je wel willen kiezen voor een plant die hoger reikt, kies dan voor een klimplant. Deze planten kunnen niet op zichzelf rechtop staan, maar ze groeien goed langs muren de hoogte in!
- Tot slot kun je kiezen voor een slinger- en leiplant, een plant die zich bij het groeien om andere planten en voorwerpen slingert. Bij deze plant wordt het aangeraden dat je een klimrek plaatst langs de muur.
Dont’s
Niet iedere plant is geschikt voor een geveltuin. Zo is het minder handig om bomen, giftige planten en woekerplanten te planten. Om ruzie met de buren te vermijden en te zorgen dat de stoep geen heuvellandschap wordt door boomwortels. Eigenlijk best logisch.
Welke plant groeit er goed in jouw geveltuin? Dat hangt af aan welke kant je geveltuin zich bevindt. Hierbij een lijstje voor zon en schaduw!
steek je groene vingers uit de mouwen!
- Dieper uitgraven tot een 40 a 50 centimeter scheelt: water wordt beter vastgehouden, planten hebben meer voeding door het volume en meer wortelruimte.
- Biologische aarde is rijker en geeft langer voeding en heeft een beter bodemleven.
- Biologische en/of inheemse vaste planten zijn sterker en fijn voor bijen en vlinders.
- Plantjes vóór het planten 15 minuten onderdompelen in water. Bij een dichte wortelkluit de wortels voorzichtig lostrekken ‘plagen’ om in de breedte te gaan groeien.
- Twee keer per jaar 5 cm biologische compost, wormencompost of bokashi bovenop de aarde .
- Geveltuin NIET winter-klaar maken, zoveel mogelijk herfstblad erin gooien voor bescherming van je planten, overwintering van insecten en gratis bladaarde voor een betere bodem.