Fantastic Fungi

Een film over… je raad het al: schimmels!

Hij is nog niet uit in Nederland, maar Amstelzwam kan niet wachten tot hij uit is: Fantastic Fungi. De trailer is veelbelovend, en op de International Movie Database (IMDb) krijgt hij maar liefst een 8!

Sommige mensen vinden het maar een vies idee, schimmels. Maar broed dat je gebruikt voor de oesterzwammen-Growkit ruikt als frisse bosgrond! Mensen die hier achter komen, vinden met eigen zintuigen uit dat het idee dat schimmels vies zijn slechts een idee is!

Verbouw je eigen oesterzwammen met een Growkit

Opruimers van de natuur

Schimmels zijn namelijk het tegenovergesteld van vies – ze zijn de opruimers van de natuur! Omgevallen bomen worden langzaam verteerd tot aarde. Dat gebeurd niet vanzelf: schimmels spelen hier een sleutelrol. Stoffen in het hout zoals lignine (ook wel houtstof genoemd) zijn moeilijk af te breken voor bacteriën – maar witrotschimmels weten er wel raad mee! Als de lignine is afgebroken gaan bruinrotschimmels en bacteriën er weer verder mee aan de slag, en zetten hun ’tanden’ in stoffen als (hemi-)cellulose. Zonder dit type schimmels zou het bos misschien wel vol blijven liggen met dode bomen!

Schimmels zijn opruimers van de natuur


Schimmels zijn niet alleen opruimers in de natuur. Schimmels zijn ook erg nuttig voor mensen. Hun vruchtlichaam – namelijk de paddenstoel – en het materiaal waarop de schimmel gekweekt word – het substraat – is multifunctioneel!

Zo zijn witrotschimmels toevallig ook de schimmels die wij het meeste eten. Neem bijvoorbeeld de oesterzwam – ook een witrotschimmel.

De roze oesterzwam – Pleurotus Djamor – is desondanks zijn roze kleur ook een witrotschimmel

Een lekker, gezond, en duurzaam maal

Oesterzwammen zijn een ware delicatesse. De stevige textuur en de aardse smaak maken het een erg smakelijke paddenstoel!

Verder zijn paddenstoelen een gezonde keuze. Verschillende soorten paddenstoelen kunnen een goede bron van vitamine B1, B2, en C zijn, bevatten essentiële mineralen zoals fosfor en kalium, en bevatten kwalitatief goede eiwitten. Dit terwijl het vetgehalte erg laag is.

Paddenstoelen zijn – natuurlijk binnen een gebalanceerd dieet – een gezonde voedingskeuze

Last but not least – paddenstoelen kunnen een duurzaam maal zijn. Vooral als je ze kweekt op afval! Er zijn allerlei soorten organisch restafval waarop gekweekt kan worden. Als het maar koolstof bevat. Denk aan hout, stro, papier, maar ook bierborstel, en …. koffiedik!

Amstelzwam kiest om zich voornamelijk te richten op koffiedik. Koffiedik is namelijk een veelvoorkomende afvalstof die gemakkelijk te verkrijgen is. Ook is koffiedik, tijdens het maken van de koffie, al gepasteuriseerd (pasteuriseren is nodig omdat anders andere ongewenste schimmels of bacteriën gaan concurreren met jouw oesterzwammen. Dat willen we niet!). Het gebruiken van vers koffiedik betekent dat er geen energie gebruikt hoeft te worden voor het pasteuriseren van de koffiedik. Verder richt Amstelzwam zich ook op het hergebruiken van snoeihout. Waarom de versnipperaar in als je er heerlijke oesterzwammen op kan kweken?

Verder is het kweken van je eigen paddenstoelen een verkleining van je ‘food-afdruk’. In plaats van kopen in de supermarkt, kweek je je paddestoelen zelf. Zo verminder je je CO2-uitstoot omdat je minder ‘voedselkilometers’ maakt en omdat je plastic hergebruikt in plaats van koopt.

Met het kweken van oesterzwammen op koffiedik wordt klimaatverandering tegengegaan en de circulaire economie gestimuleerd!

Oesterzwammen groeien uitstekend op vers koffiedik!

Je voedsel als medicijn

Paddenstoelen worden vaak ook medicinale eigenschappen toegeschreven. In de traditionele geneeskunde, bijvoorbeeld in China, worden (extracten van) paddenstoelen gebruikt. Maar, hoe en wat de precieze werking is is niet altijd duidelijk. Er is erg veel onderzoek naar gedaan, en sommige onderzoek lijkt aan te tonen hoe sommige paddenstoelen medicinaal kunnen werken – maar een definitieve conclusie hoe geneeskrachtig sommige paddenstoelen precies zijn is er nog niet.

Nog veel meer mogelijkheden

Er is een kans dat jouw pakketje ooit aankomt in een verpakking gemaakt van schimmels. Of dat je straks een tas van schimmels gebruikt. Je hoort het goed! Het organische afval wat overblijft na het kweken van paddenstoelen is een buitengewoon interessant multi-inzetbaar materiaal.

Lampenkappen gemaakt van mycelium. Bron: Ecovative Design

Verpakking voor wijnfles gemaakt van mycelium. Bron: Flickr

Winactie

Ben jij ook zo enthousiast over schimmels als wij? Begin NU met het omzetten van jouw koffiedik of snoeiafval in heerlijke oesterzwammen!

Koop nu een Growkit om oesterzwammen te kweken op koffie, of deuvelbroed om te kweken op hout, en je maakt kans op:
– 2 tickets voor ‘Fantastic Fungi’ (op het moment dat de bioscopen weer opengaan…!) of;
– 1 exemplaar van het gelijknamige boek

Als je wint is de keus aan jou! De actie geldt tot het eind van de Carona Crisis (= 1 juni?) Begin NU als #aanrechtagrarier en word #toekomstbehendig!

Aanmelden als Zwambassadeur

You Might Also Like