Er is te weinig vrolijkheid en groen in de stad!

Met de juiste planten en een dosis liefde kan een boomspiegel een feestje voor de beestjes (en de bomen) worden. En dan op zoveel mogelijk plekken want hoeveel kaal geschoffelde boomspiegels zijn er wel in jouw straat?

Boomspiegel

Een boomspiegel is het stuk grond rondom de stam van een boom dat van boven toegankelijk is voor lucht en water, en in de ideale situatie minstens zo groot is als de kruin van de boom. Bomen zijn voor een gezonde groei afhankelijk van open grond rond de stam voor de toevoer van zuurstof en water. (Wikipedia)
je kunt natuurlijk ook meerdere functies aan een boomtuintje geven zoals ook een bankje waarbij buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

De grond rondom een boom, de boomspiegel, is dé perfecte plek om de stad verder te vergroenen.

Iedereen heeft wel 1 of meerdere boomspiegels in de straat, vaak zijn het kale boomspiegels. Maar het kan ook anders. Er zijn naar schatting 1 miljoen boomspiegels in Nederland. Alle boomspiegels vergroenen levert in 1 klap heel veel extra biodiversiteit. Vaak is een boomspiegel een plek waar zwerfvuil ligt en een plek waar honden hun behoefte doen.

Kies bij voorkeur inheemse zaden en planten voor de beste match met onze inheemse insecten.

Kale boomspiegels worden bloemoases

Boomspiegels zijn perfecte plekken om te vergroenen. Alles wat je doet, verbetert de situatie. Jouw planten zijn goed voor de boom zelf. Hij krijgt wat meer voedingsstoffen en water. De kale grond rondom een boom vergroenen heeft veel voordelen: voor de natuur, maar ook voor omwonenden zelf. Alle boomspiegels bij elkaar kunnen een bloemenlint vormen voor wilde bijen, een fijnstof filters en opslag van CO2. Al die onbeplante boomspiegels is deprimerend om te zien en een gemiste kans voor de bijen en insecten. Het is namelijk de perfecte plek om de stad verder te vergroenen. Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit, draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit en zorgt voor een hogere betrokkenheid van bewoners bij hun wijk. Zo dragen groene boomspiegels bij aan een gezonde stad!

Door bloembollen, zaden en vaste planten te combineren bloeit er altijd wel iets in je boomspiegeltuin.
Kies bewust, kies biologisch

Help mee aan een groene stad

Wat is er lekkerder dan steen en beton in de buurt van je huis om te toevren tot een zoemende bloementuin. Er kan in de buurt van je huis zoveel meer dan je denkt. Begin lekker dicht bij huis. Binnen 10 meter van je voordeur heb jij vast wel een boomspiegel. Voor je het weet steek je ook je buren aan om aan de slag te gaan. Als je tuiniert in je eigen tuin haalt niemand het in zijn hoofd om je bloemen te plukken, met een fiets erdoor heen te raggen of je noeste arbeid om te schoffelen. In de openbare ruimte zijn er aan alle kanten bedreigingen. Er is een manier om ervoor te zorgen dat in ieder geval de schoffelbrigade van de gemeente je tuin met rust laat; je plekje officieel te adopteren.

Bekijk deze video van met moesmeisje om een vliegende start te maken met je boomtuintje

Buiten de perken

Veel gemeenten kiezen voor een makkelijke en goedkope invulling van de openbare ruimte. Dat komt vaak neer op vlaktes aan stoeptegels en saaie groenblijvende struiken. Dat houdt makkelijk schoon en geeft weinig onkruid. Maar Gemeenten staan vaak positief tegenover bewoners die de handen uit de mouwen willen steken.

Nu nog kaal, maar zodra ik de boomstammen krijg van de gemeente gaan we hier ook een boomtuintje maken

“Tuinman-deal”

Zo heb ik zelf bij de Gemeente Sittard-Geleen hulp gekregen via de Tuinman-Deal. Groenbeheer hoort hier ook bij; het openbare groen zelf onderhouden en naar jou smaak inrichten. Veel gemeenten hebben hier beleid voor om inititiatieven op dit gebied te ondersteunen. Zo kun je in veel grote steden je tuintje rond een boom registreren zodat de plantsoenendienst het tuintje met rust laat. Kijk eens bij jouw Gemeente op de website hoe zij jouw initiatief kunnen ondersteunen. Voor Veel tips verwijs ik je door naar de website van Guerilla Garderners

Zo is onze eerste boomtuin nu biodivers ingericht en met veel bloembollen en wilde planten die gedurende het hele seizoen voedsel geven aan insecten en vooral wilde bijen en een onderdeel gaan vormen van het bloemenlint van Sittard-Geleen

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like