Stadslandbouw verandert je leven en de stad

Langzaam maar zeker eisen de mensen in de stad een eigen stukje (versteende) grond op om zelf iets te zaaien,te laten groeien en te oogsten. Je eigen groenten kweken in de stad krijgt steeds meer aandacht. Terrassen worden gevuld met potten, daktuinen zorgen  voor groen en steeds vaker is dat groen eetbaar. Een eigen eetbare tuin gaat niet over efficiënt verbouwen.

Het stilt niet alleen onze fysieke honger maar vooral onze honger naar zelfvoorziening en ons verlangen naar zelf voedsel kweken. “Urban Farming” speelt met kleur en kent een diversiteit die niet te transporteren, te verpakken of te kopen is. In een eigen tuin zijn de mogelijkheden onbeperkt en de oogst groot. We oogsten bovendien niet alleen voedsel voor onze maag, maar we oogsten ook geuren, smaken en kleuren.

Stadslandbouw is een soort statement geworden – is wars van alle efficiëntie en grootschaligheid in onze georganiseerde samenleving, en vormt een stukje van onze identiteit.   Een eigen eetbare tuin is een manier geworden om te laten zien  dat we het niet eens zijn met de overdreven  toepassing van gif in de land- en tuinbouw, met de druk van steeds meer en steeds sneller. Dat we niet akkoord gaan met de uitbuiting van goedkope arbeidskrachten  in lage lonen landen, dat we moeite hebben met overdreven verpakkingen en duur vervuilend transport.

Stadslandbouw heeft te maken met slow food, voedsel dat tijd en aandacht  krijgt om aan de plant te rijpen, om smaak te ontwikkelen. Het gaat over oude en nieuwe rassen en soorten, over echt vers en een beetje anders. Het gaat over een luxe die zelfs het duurste restaurant niet kan bieden.

Stadslandbouw vormt een spiegel van onze samenleving; kleurrijk, heel verscheiden, boeiend en gevuld met een rijke biodiversiteit en groeit op het ritme van de seizoenen vol eenvoud en schoonheid

Wil jij ook starten met Stadslandbouw?  Misschien kan de regeling van de gemeente Amsterdam: “investeren in de tuinen van Amsterdam” jouw een setje geven.  Er zijn nog veel versteende locaties in Amsterdam die een stadsboer nodig hebben. Als je wilt kan ik je helpen bij de aanvraag, het ontwerp en eventueel het hele proces.

 

You Might Also Like