kom naar buiten en Kweek op kleine schaal!

Heb je geen tuin? Ook dan zijn er veel mogelijkheden om de omgeving voor jou en je kinderen te vergroenen. Nestkasjes, klimop, de kinderen hun eigen plantenbak, vlinderbloemen in de bak of border. Hoe meer groen, hoe beter voor jou en je kinderen.

eetbaar uit eigen tuin-of balkon

Het voorjaar begint dit jaar weer vroeger dan normaal. Het klimaat is aan het opwarmen. Met de Carona Crisis staat ineens de wereld stil, maar de natuur gaat in rap tempo in de Groei-Stand! Als je nu ‘thuiszitter‘ bent zoals ik door de Carona Crisis kun je mooi je tuin of balkon Biodivers inrichten en je eigen voedsel gaan kweken, zodat je niet meer in de rij hoeft te staan bij de supermarkt. Met wat voorbereiding maak je daar een prachtige groene, bloeiende en eetbare oase van.

het lentezonnetje lokt je naar buiten en de koolmeesjes zijn op het balkon al begonnen met de inspectie van het vogelhuisje

Maak van je balkon een “stamkroeg”.

Een volledig leefgebied wordt lastig, maar een plekje waar vlinders even kunnen drinken of vogels wat zaad kunnen eten kan altijd. Dieren nemen het bezoek aan jou dan op in hun dagelijkse routine. In een stenige wijk kun je met wat vogelvoer toch een paartje merels of spreeuwen onderhouden, die bijvoorbeeld in een nestkastje verderop broeden.

Richt je op “de gevleugelden” onder de dieren.

Koolwitjes, hommels en bijen vliegen veel rond op zoek naar voedsel. Vogels als spreeuwen en mussen zijn zelfs afhankelijk van bijvoeren om een stabiele populatie te houden in het stedelijk gebied. Nectarrijke planten voor de insecten en een zaaddispenser voor de vogels zijn een goed begin.

ook kun je bij mij terrecth voor een Vertiplant Groene wand waarbij je het hele jaar rond bloemen hebt

Laat de muren of de balkonhekken begroeien met een druivenrank, kamperfoelie, of klimop.

Klimplanten creëren een mooie groene omgeving met nectar, bessen en schuilplaats voor ‘gevleugelden’. Let op! Op een balkon moet je planten in potten houden en dat vereist extra zorg. Potplanten drogen snel uit, worden warm in de zomer en koud in de winter.

Goede grond is de basis

Goede grond is de basis voor een mooie groene tuin of balkon. Deze zit vol bodemleven, zoals wormen, bacteriën en ander klein leven.. Samen doen zij het werk om de grond gezond te houden, door dood organisch materiaal te verteren en de grond los te houden. Ook dragen ze bij aan een betere waterhuishouding. Door compost toe te voegen of afgevallen bladeren en stengels van planten gewoon te laten liggen, kun je het bodemleven bevorderen. Ook het ingraven van Bokashi verbeterd de bodemkwaliteit van je tuin of balkon.

een bokashi emmer waar alles ingaat wat de wormen niet lusten in het wormenhotel

Koop liever geen tuin- of potaarde waar turf in zit. Helaas zit dat in de meeste soorten die tuincentra verkopen, ook de biologische. Grote veengebieden door heel Europa worden afgegraven om tot tuinaarde verwerkt te worden. Er is prima potgrond of tuinaarde te koop op basis van compost. Zelf goede tuinaarde of zaaigrond maken kan ook. Lees hier hoe je dat kunt aanpakken!

Mooi biodivers groen

Wil je met jouw stukje groen graag bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit, houdt dan rekening met het volgende:

Groene daken meerwaarde groen
Groene daken worden onderdeel van een groen netwerk door de stad voor bijen en insecten.

tip 1 kies voor biologische zaden

Kies voor biologische planten en zaden, want deze zijn zonder gif geteeld. Insecten die leven van hun nectar of bladeren worden zo niet vergiftigd. En dat is ook weer heel fijn voor de insectenetende vogels. Het gif dat zich beetje bij beetje ophoopt in hun lichaam zorgt voor zwakkere vogels met minder overlevingskans.

tip 2 Zorg voor variatie

Zorg voor variatie. Om bijvoorbeeld vlinders te helpen kiezen veel mensen voor de vlinderstruik. Alleen, als iedereen dezelfde planten laat groeien, wordt het wel erg eentonig. Bovendien hebben insecten voedsel nodig vanaf het vroege voorjaar tot in het najaar. Kies dus voor verschillende soorten zodat je de hele periode bloeiende planten en bloemen aanbiedt.

meerjarige kruiden houden op je balkon is wel het minste wat je kunt doen, en ze trekken ook nog insecten aan

tip 3: neem inheemse planten

Neem bij voorkeur inheemse meerjarige planten. Daarmee help je de biodiversiteit enorm. In de loop van de eeuwen hebben veel insecten een voorkeur ontwikkeld voor bepaalde planten als voedselbron of als schakel in hun voortplanting. Deze soorten zijn tegenwoordig steeds minder in de natuur te vinden omdat wij er vooral exotische soorten voor in de plaats hebben gezet. Maar zonder inheemse soorten overleven vlinders, wilde bijen of zweefvliegen simpelweg niet. Met inheemse nectarrijke planten maak je van jouw tuin of balkon een echte oase.

in een groene wand van Vertiplant kun je gedurende het hele jaar door planten laten bloeien zonder dat je veel ruimte nodig hebt

Enkele voorbeelden van geschikte inheemse beplanting die heel goed zijn voor wilde bijen en andere insecten:

zonnig

zonnige locatie met droge grond: bieslook, brede Ereprijs, wit vetkruid, Steenanjer, wilde tijm, Sint janskruid, Havikskruid, Boerenwormkruid
zonnige locatie met vochtige grond: gewone rolklaver, knoopkruid, geel walstro, wilde marjolein, Sint Janskruid, Slangenkruid, witte Reseda, echte Margriet

vang regenwater op in een waterbakje voor insecten, waterdieren en waterplanten

schaduw

halfschaduw met droge grond: Prachtklokje, witte reseda, echte Guldenroede, Lupine, Knoopkruid, Beemdooievaarsbek
halfschaduw & vochtige grond: gevlekt Longkruid, slanke Sleutelbloem, Vingerhelmbloem, echte Guldenroede, ruig Klokje, gewone Smeerwortel, Beemdooievaarsbek
En laat vooral ook paardenbloemen staan in je (gevel)tuin.

 

laat je tuin verrommelen en daardoor creëer je overlevingsruimte voor insecten en andere dieren

tip 4. creeer ruimte voor insecten en kleine beesjes

Als het even kan, creëer dan een rommelig stukje in je tuin of op het balkon. Waar mag groeien wat er vanzelf opkomt (‘on’kruid is gewoon inheems groen of ‘gewildgroei’), en oude bladeren en plantenafval blijven liggen. Een heerlijke toevluchtsoord voor allerlei insecten en het bodemleven eronder.

2e hands speciebakken kunnen goed dienst doen als plantenbakken op je balkon.

Waar haal je het?

Sommige tuincentra ruimen een hoekje in voor biologisch geteelde en inheemse planten. Als je ze niet kunt vinden bij jouw favoriete tuincentrum, vraag er dan om. Zij bieden aan wat de consument wil, dus jij kunt mede beïnvloeden dat hun aanbod is.

Je kunt ook rechtstreeks planten kopen bij biologische telers uit Amsterdam, zoals de Tuinakker in de Lutkemeerpolder of Kwekerij Wiering in de Tuinen van West. Daarmee help je niet alleen deze kleine ondernemers, het is ook nog een leuk uitje naar groene buitengebieden waar van alles te doen is. Voor een uitgebreide lijst van natuurvriendelijke kwekers en zadenleveranciers in het land kun je kijken op biotuinwijzer.nl.

zaden verzaqmelik ik altijd zelf, of ik haal ze van een ruilbeurs. Zo zorg je dat zaden algemeen beschikbaar blijven voor iedereen!

En heb je er wel eens aan gedacht om planten, zaden of stekjes te ruilen? Er zijn verschillende websites en Facebookpagina’s waar je leuke aanwinsten vindt. Kijk bijvoorbeeld eens op plantenstekjesruil.nl of hun Facebookpagina met voornamelijk potplanten, of op permies.nl waar je eetbare planten vindt voor je tuin, balkon, voedselbos en permacultuur.

Handige extra’s

Zoek je nog handige snufjes om je (gevel)tuin helemaal klaar te maken voor een lange en warme zomer? Denk dan eens na over een regenton. Je vangt water op tijdens een regenbui. Zo ontlast je het riool dat de hevige hoosbuien van tegenwoordig vaak niet aankan. Het water is bovendien beter voor je planten.

waterberging en biodiversiteit in een!

sluit de kringloop

En wil je duurzaam aan de slag? Kijk eens rond in een van de vele kringloopwinkels in de stad. Daar vind je allerlei tweedehands tuinartikelen, zoals gereedschap, tuinmeubels of sierpotten. Een primeur bij het nieuw te openen filiaal van kringloopwinkel Rataplan in Hoofddorp: ze gaan ook planten aanbieden.

bouw je wijnkistjes om tot mini-moestuin of maak gebruik van een wijn pallet kraag

cursus balkonieren

Nu even niet, maar zodra de lucht weer geklaard is van de crisis organiseer ik cursussen balkonieren. Tijdens de cursus balkonieren leer je hoe je op kleine schaal toch heel wat eigen groenten, kruiden en bloemen kunt telen. Alles draait om blije planten! Hoe kun je je planten gezond houden, en hoe kun je op een natuurlijke manier ziekten en plagen bestrijden? Lees hier meer over voor later!

 

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like