Inwoners in het bezit van een koopwoning in Limburg kunnen gebruik maken van de subsidieregeling ‘Waterklaar‘ voor het afkoppelen van regenwater. Want als je regenwater afvangt in je eigen tuin lever je een bijdrage aan het voorkomen van droogte en wateroverlast. Zo help je niet alleen aan om de problemen van klimaatverandering te voorkomen, maar creëer je ook nog een fijne groene ( eetbare-) leefomgeving voor je zelf en de planten en dieren.
Meer kans op overstroming in Limburg door klimaatverandering
We krijgen steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden: zware regenbuien of juist langere perioden van hitte. Die uitzonderlijke hitte en langere perioden van droogte zorgen voor watertekorten. Omgekeerd zorgen zware regenbuien, toenmende bebouwing en verharding van tuinen er voor dat riolen het regenwater niet meer kunnen verwerken. Limburgse waterorganisaties en gemeenten nemen al maatregelen om wateroverlast, droogte en hittestress te voorkomen en de waterkwaliteit te bewaren. Maar meer dan 50% van de verharding ligt op particuliere grond. We moeten dus allemaal iets doen! Wat kun jij doen?
- Dakgroen verwerkt 50 tot 70 % van het hemelwater, afhankelijk van het type groendak
- de afstroom van hemelwater vanuit een groene tuin bedraagt slechts 5%
- In de versteende stad loopt 55 % van het hemelwater rechtstreeks naar het riool
- op een parkeerplaats loopt het percentage afstroom op tot 98 %
maak je tuin Waterklaar
Met simpele maatregelen verkleinen we de kans op wateroverlast en verdroging van de grond in de tuin. Dit kun je doen door het afkoppelen van je regenpijp van het riool en het opvangen van regenwater in je eigen tuin. Zo voorkom je dat het riool overbelast raakt. Laat het regenwater wegzakken in de grond en bewaar het in de tuin voor later. Besproei de tuin tijdens de droge perioden met het eigen opgevangen regenwater. Op de website van Waterklaar zijn diverse mogelijkheden te vinden om de tuin Waterklaar te maken. Dat zorgt voor een mooie groene biodiverse tuin.
- Onder de kruin van een boom is de temperatuur tot 15 graden lager dan even verderop
- Een tuin met veel bomen en struiken verkoelt de lokale omgeving
- Dakgroen vermindert de energielasten van verkoeling met 75 % en van verwarming met 23%. Daardoor neemt ook de uitstoot van CO2 af
lekker koel tijdens hete zomerdagen
Een groene tuin is ook nog eens ideaal voor verkoeling. In de zomer houdt steen namelijk veel warmte vast. Tijdens een hete zomerdag kan het in stedelijk gebied juist daardoor wel 8 graden warmer worden. Bomen en planten zorgen voor verkoeling door verdamping en het bieden van schaduw. De gevoelstemperatuur is daardoor aanzienlijk lager. Raadpleeg ook eens de klimaatkaart . om te zien hoe het zit met de wateroverlast, droogte en hittestress in jouw omgeving.
Biodiversiteit in je eigen tuin
Groene tuinen zijn niet alleen beter voor het klimaat. Een groene tuin draagt ook bij aan de biodiversiteit, de hoeveelheid en de soorten van insecten en planten. Biodiversiteit is van groot belang om de natuur haar werk te laten doen, zorgt voor schone lucht en voor een gezonde bodem. Door een variatie aan groen, krijgen vlinders, bijen en andere insecten een gebied met voldoende voedsel. Juist in de tuin, want de niet -bebouwde omgeving heeft de laatste jaren behoorlijk ruimte moeten inleveren.
Een duurzame en gezonde leefomgeving
Onderzoeken wijzen uit dat de natuur een positief effect heeft op onze gezondheid. Een groene omgeving verminderd stress, bevordert de cocentratie en verkleint de kans op ziektes. Mensen die in een groene buurt wonen of werken of veel buiten zijn, voelen zich volgens onderzoek gezonder en bezoeken minder de huisarts.
Handen uit de mouwen
Een mooie groene tuin ligt binnen handbereik. Door het opvangen van regenwater in je tuin, help je droogte en wateroverlast te voorkomen. Creëer een groene tuin en draag bij aan de biodiversiteit in je omgeving. Maak gebruik van de subsidieregeling voor het afkoppelen van de regenpijp en het opvangen van regenwater in de tuin. Ga aan de slag! Geïnteresseerden kunnen via Waterklaar contact opnemen met hun eigen gemeente voor advies over de mogelijkheden en de hoogte van de subsidie. Bekijk welke regeling per gemeente geldt.
- vermijdt afhankelijkheid van kraanwater
- plaats reservoirs voor de opvang van hemelwater
- pas slimme irrigatie toe en maak gebruik van hoogteverschillen
een groene omgevig verhoogte de woningwaarde
- De prijs van een woning stijgt met 10% als de woning in het groen ( park/ plantsoen) ligt
- de prijs van een woning stijgt met 4% bij een afstand tot het groen van maximaal 100 meter
- De prijs van een appartement in stedelijk gebied stijgt met €169, per vierkante meter in aanwezigheid van een tuin
- de woningwaarde stijgt met 1% in aanwezigheid van een kwalitatief goede boom in de voortuin.