een eetbare tuin kan ook mooi zijn

Je weet dat je voedsel wilt kweken, maar je woont niet op een boerderij en je wilt ook niet dat je voor- en achtertuin er zo uit gaat zien. Je wilt het liefst het hele jaar mooie planten hebben staan en geen rijtjes met 1 jarig goed, zoals in een moestuin. Waar en hoe moet je beginnen? Ik ga je meenemen in de principes voor een succesvolle eetbare tuin van Leslie Bennett en Stefani Bittner uit het boek: ‘The Beatiful Edible Garden‘. Het maakt niet uit als je je tuin wilt omvormen tot een eetbare tuin, of een nieuwe tuin gaat aanleggen. Al deze ideeën helpen jou bij het maken van je eigen mooie eetbare siertuin.

Bij de Bolfracks garden geniet je van de mooiste uitzichten van Schotland in deze 18e -eeuwse tuin. De zacht glooiende tuin staat bekend om haar indrukwekkende collecties azalea’s, esdoorns, oude rozensoorten en meerjarige kruidachtige planten die eetbaar zijn.

cottagetuin als basis

Een kleine tuin bij huis ligt meestal niet in de volle zon, wat een moestuin echt nodig heeft. Juist in kleine tuinen is meestal sprake van halfschaduw tot schaduwrijke omstandigheden en daarom ligt de keus voor vasteplanten voor de hand. Net als in de Engelse Cottagetuinen kies je voor planten die naast hun sierwaarde nut hebben als toepassing in de keuken. het bijzondere is dat veel eetbare vaste planten goed tegen schaduwrijke omstandigheden bestand zijn. In je eigen tuin kun je met prachtige vaste planten een diversiteit aan oogst realiseren.

Broughton House and Garden Schotland

eetbaar en siertuin tegelijk

Een tuin aan huis staat in groot contrast tot een moestuin in een complex. Voor een tuin aan huis is een plezierige aanblik beangrijk, en dat je er in kunt zitten en je er kunt onstpannen. Een eigen tuin weerspiegelt het leven van de bewoners van het huis. Daarom zijn tuinstijlen aan verandering onderhevig.

de tuin, dat ben je zelf

Gerald Overbeek

schoonheid en nut verenigen

Door de jaren heen staan de Engelse çottagetuinen bekend om hun wat rommelige, knusse en gezellige stijl. Kleine tuintjes met paadjes en volle borders. Niet iedereen realiseert zich altijd dat juist die kleine Engelse collagetuinen schoonheid en nuttigheid verenigen; tradioneel verbouwd men er fruit, kruiden, groenten en bloemen. En juist deze tuinstijl sluit nu perfect aan bij de hang naar eetbaar en gezond met struiken en vaste planten; het oogsten van bloemen, groenten en fruit uit eigen tuin. Dit type tuin past nu perfect in het huidige tijdsgewricht. Lang leve de ouderwetse Engelse tuin! Maar dan wel met een eigentijdse twist.

Het huis van ‘Glasgow Boy’ Hornel ligt in een Japans geïnspireerde tuin en herbergt een indrukwekkende kunstcollectie

principes voor een succesvolle eetbare tuin

De vier belangrijkste overwegingen voor het creëren van een mooie productieve tuin zijn:

  1. het creëren van een aangenaam, evenwichtig uitzicht
  2. het plaatsen van planten voor zowel gebruiks- als esthetiek
  3. gebruik van een mix van sier- en eetbare aanplant voor het hele jaar door schoonheid en productie
  4. behoud van een uniform ontwerp stijl door de hele tuin zoals bij alle regels zit de magie natuurlijk in hun interpretatie
Onthoud dat het je doel is om een ​​ruimte te creëren waar je graag bent en waarvan je eet, dus je moet deze ideeën benaderen als hulpmiddelen om te gebruiken bij het ontwerpen van een tuin die echt werkt voor jou en de manier waarop je leeft.

principe 1: Balans

We zijn er allemaal naar op zoek, nietwaar? Het is dus niet verwonderlijk dat onze tuinen ook balans nodig hebben. Balans is het eerste en belangrijkste ontwerp-principe waarmee je rekening moet houden bij het ontwerpen van je tuin. Als mensen zeggen dat een tuin ‘goede energie‘ geeft of een ‘goed gevoel’ heeft, hebben ze het over de tuinbalans. Balans wordt bereikt door het groeperen en herhalen van gelijke elementen binnen een ruimte

het is belangrijk om te bepalen wat voor emotie een tuin of plek mag oproepen

Geral Overbeek
Alfriston Clergy House is een zeldzaam 14e-eeuws Wealden Hall House. Dit prachtige huis met rieten dak en vakwerkhuis en tuinen was het eerste eigendom dat in 1896 door de National Trust werd verworven. Gelegen aan de rand van het dorpsplein, op slechts enkele meters van de South Downs Way

structuur, kleur, textuur en hoeveelheid

je kunt je eigen tuin een uitgebalanceerde uitstraling geven door planten te groeperen en materialen te rangschikken zodat elementen van structuur, kleur, textuur en hoeveelheid op een doelgerichte manier worden herhaald in je tuin.Dan heb je een naadloze overgang tussen eetbare en decoratieve delen van de tuin en een gevoel dat alles precies klopt.

decoratieve elementen

Een belangrijk element dat in balans moet zijn, zijn de decoratieve elementen, zoals natuursteen of hout dat wordt gebruikt voor onder andere patio’s, terrassen, paden en trappen. Goed ontworpen complimenteert de architectuur van een huis. Wanneer jij decoratieve elementen gebruikt, kijk dan naar de buitenkant van je huis en herhaal een materiaal dat bij de constructie is gebruikt. Je kunt nog een of twee materialen kiezen om in je tuin te herhalen, maar probeer niet te veel verschillende materialen te gebruiken, meer toevoegen kan resulteren in een warrige, onevenwichtige eenheid.

De tuinbeleving wordt verbeterd door de zichtlijnen vanuit het huis aan te laten sluiten op de lijnen en vormgeving van de tuin zodat ze elkaar aanvullen

Geral Overbeek
een mooi voorbeeld hoe op een juiste manier gebruik wordt gemaakt van decoratieve elementen zoals natuursteen en hout ten tegelijk de verbinding wordt gemaakt met het landschap

hoogte

decoratieve elementen en planten kunnen samen worden gebruikt om een ​​gevoel van evenwicht door je tuin te brengen. Als alle hoge elementen aan één kant van de tuin zijn gegroepeerd, zal dat deel van de tuin overbelast en zwaar aanvoelen.

achter iedere tuin schuilt een uniek verhaal door de historie en coltuur

kleur

Kleur speelt zo’n grote rol in de ‘look en feel’ van een tuin dat het belang ervan niet over het hoofd kan worden gezien. De kleuren die jij gebruikt, moeten het ontwerp en de balans van je tuin verbeteren en niet in chaos storten. Kies je kleuren doelbewust; je zult gelukkiger zijn met de resultaten als je slechts drie of vier kleuren kiest en je eraan houdt. Deze kleuren moeten door de hele tuin worden herhaald om een ​​samenhangende ‘look’ te creëren,

Neem de tijd om een goed plan te maken en je zult veel plezier aan je tuin beleven.

Geral Overbeek

houd er rekening mee dat de kleur van een plant niet beperkt is tot zijn vrucht of bloemkleur. Ook de bladkleur van zowel sier- als eetbare planten kan kleur geven aan jouw tuin.

Maar vergeet niet de tinten groen, vooral planten met witte en groenbonte of chartreuze-gekleurde bladeren, die geweldig zijn voor het verlichten van een schaduwrijk plantgebied

Je kunt bijna elke kleurencombinatie goed laten werken, zolang je je maar aan een paar kleuren houdt om je thema vast te stellen en andere kleuren selectief te gebruiken. Een kleurencombinatie die veelzijdig is in een tuin is een basis van geel, paars en grijs, met rode of oranje streepjes als accentkleuren.

de kleur rood

ook het fruit doet mee

gebruik dan het fruit en de bloemen van aalbessen, salvia, rode zonnebloemen en granaatappel voor seizoensgebonden rode accenten. Evenzo zorgen witgroen, bordeaux en zilver voor een mooie basis; kies een extra felle kleur als accent. Door op deze manier te gebruiken, helpen kleuren bij het creëren van een evenwichtige en samenhangende ‘look’ tussen jouw plantbedden. In een geïntegreerde eetbare siertuin die veel verschillende elementen bevat, is kleur een bijzonder nuttig hulpmiddel om evenwicht in je tuin te bereiken.

behalve dat het blad van de blauwe regen rood uit loopt heb je ook te maken met de bloemkleur. Alles moet kloppen

textuur en vorm

bladeren van planten kunnen groot of klein zijn, weelderig of fijn, pluizig of glanzend, rond of stekelig. Door verschillende bladgroottes, vormen en texturen te mengen, voeg je subtiele diepte en visuele interesse toe aan een tuin. Het herhalen van textuur en vorm in sier- en eetbare planten is ook een uitstekende manier om een ​​evenwichtig geheel in je tuin te creëren.

gunnera als beeldbepalende structuur

Een goed voorbeeld zijn de lange, smalle bladeren van Nieuw Zeelands gras en prei. Rabarber, een vaste plant, voegt een geweldige textuur toe aan elke tuin. Zijn grote, ronde bladeren (die giftig zijn en dus niet eetbaar: alleen de bladstengels zijn eetbaar ! ) contrasteren niet alleen prachtig met smalle, stekelige grassen, maar ze herhalen ook de ronde randen van het blad van veel fruitbomen zoals vijgen-maar op een lagere planthoogte. De indrukwekkende gunnera of ander subtropisch gebladerte met grote bladeren (yucca) zijn sierbeplantingen die de vorm van het rabarberblad ‘overnemen’ en zorgen voor een contrasterende textuur voor visuele interesse en balans.

blad en bloemvorm zijn beide als textuur goed te gebruiken in een border

Bij het verbinden van sier- en eetbare delen van je tuin, herhaal je texturen uit de tuin in uw groentebedden en in de overgangsplantbedden eromheen. De brede, pluizige bladeren van ‘Berggarten’ salie’, geplant tussen je eetbare planten, kunnen elders in je tuin worden overgenomen met decoratieve, laaggroeiende lamsoren.

hoeveelheid

hoe jij jouw eetbare en sierplanten groepeert, is een belangrijke ontwerpbeslissing. De planten van een bepaalde hoogte, dichtheid, kleur of textuur moeten in een deel van de tuin parallel lopen of op zijn minst verwijzen naar een soortgelijke beplanting in een ander deel van de tuin

Als je een tuinbed zo ontwerpt dat grotere aantallen van dezelfde plant bij elkaar staan, hebben ze een sterkere visuele impact dan wanneer ze apart worden geplant. Massaal bij elkaar gegroepeerd, kunnen kleinere, minder substantiële planten een echte visuele aanwezigheid in de tuin worden en kunnen helpen bij het creëren van balans.

massa beplanting

Zolang de beplanting bijvoorbeeld voldoende is, kan de grasachtige textuur van kleine tuinbieslook worden afgewogen tegen een veel groter siergras dat in een ander deel van de tuin is geplaatst. Terwijl een rode sla onopgemerkt zou blijven, is een kleine groep genoeg om visueel evenwicht te bieden tegen een grotere drie of een struik met bordeauxrood blad, zoals een rode Japanse esdoorn of de pruikenboom.

Tenzij je een speciale solitaire plant benadrukt of groenten plant in je eenjarige plantbed, moet je voorkomen dat u een enkele plant alleen plant. Te veel afzonderlijke planten die alleen in de tuin worden geplaatst, leiden tot een schokkerig uiterlijk dat lukraak en onevenwichtig aanvoelt

principe 2: arrangement

Hoe je planten in je plantbedden rangschikt en uitzet, is een ander belangrijk ontwerpprincipe. Rekening houdend met symmetrie en asymmetrie, planthoogte en oogstfrequentie, en onderbeplanting (de ene plant onder de andere planten, zoals het plaatsen van bodembedekkers onder een boom) als rangschikkingstechnieken zullen helpen bij het creëren van een aantrekkelijke en productieve eetbare tuin

symetrie in de Franse (groente-) stijl tuin in Vendome, villandry ( met groenebedden)

symmetrie en asymmetrie, even en oneven aantallen

Een van de meest effectieve trucs voor het creëren van een sterke visuele impact is het gebruik van symmetrie en asymmetrie in combinatie met even en oneven aantallen planten. of je nu eetbareplanten of sierplanten plant, dezelfde ideeën zijn van toepassing.

het formele effect van de symetrische beplanting in Villandry

Stilistisch gezien helpt een symmetrische beplanting om een ​​gestructureerd, formeel effect te bereiken. Het planten in paren of even aantallen wordt vaak gebruikt om een ​​formele tuin te creëren. Evenzo zijn planten in rechte lijnen vaak geschikt voor een stedelijke, moderne ontwerpstijl, maar wanneer eetbare planten op deze manier worden geplant in tuinen in andere stijl, kunnen ze lijken op rijen gewassen die op boerderijen worden aangetroffen. daarentegen is een asymmetrische beplanting de basis van een meer organische, ‘relaxte look’. Voor de meeste tuinstijlen is dit meestal de beste manier om een ​​gevoel van natuurlijke balans te bereiken.

zomer en winter is deze tuin een lustoord

Probeer bij het plaatsen van je structurele elementen, zoals dode materialen, groenblijvende planten en fruitbomen, groepen van drie te gebruiken om a-symetrische driehoeken van vergelijkbare hoogte en dichtheden te creëren. Zo ontstaat er een structureel kader dat je vervolgens kunt invullen met andere beplantingen. Over het algemeen plaatst jij jouw planten – zowel sier- als eetbaar – in oneven groepen.

.

een eetbare groentetuin in Villandry

hoogte

Met de volgorde waarin planten in een plantbed worden geplaatst, moet je rekening houden met de planthoogte, waarbij de hoogste planten achter in het plantbed worden geplaatst en de kortste voor, met uitzondering van de áandachttrekkers‘ als uitzondering – planten die centraal staan, worden vaak in het midden of aan de voorkant van een bed geplaatst, omringd door lager groeiende planten.

De tuinen bestaan uit drie terrassen die rondom de ruïnes van een abdij zijn aangelegd. Het bovenste terras is het droogst; daar vind je planten uit Zuid-Afrika en Australië. Op het laagste terras, dat minder door de zeewind wordt geteisterd, groeien planten uit Nieuw-Zeeland en Brazilië. Als je de tuin in een paar woorden zou moeten omschrijven, dan zou ik zeggen: een subtropische kas, maar dan zonder glazen dak.

Over het algemeen wil je nooit een laagblijvende bodembedekker achterin een plantbed planten, achter een hogere plant, omdat je die niet kunt zien. Wanneer jij eetbare planten in jouw plantbedden integreert, wordt de aanpak nog gezonder. Plaats geen aardbeien die zeven centimeter hoog worden, aan de achterkant van het bed achter een 1,80 meter hoge guave of sierheester, omdat jij niet kunt zien en weten wanneer jij de aardbeien moet oogsten.Onthoud dat jouw tuinbedden ook planten van verschillende hoogtes nodig hebben om er goed uit te zien.

Kies een mix met hoge, middelhoge en laaggroeiende planten die visueel aantrekkelijk zijn.

oogst frequentie

hoe vaak jij je groenten en fruit moet oogsten, heeft ook invloed op de plantvolgorde. In een eenjarig groente- of gemengd sierplantbed moeten langzaam groeiende eenjarige eetbare planten zoals prei worden geplant in ruimtes die moeilijker te bereiken zijn, zoals de hoeken of de achterkant van een bed, waar ze acht tot negen maanden kunnen groeien totdat ze zijn klaar om geoogst te worden. Aan de andere kant horen eetbare planten die je vaak oogst op beter bereikbare plekken aan de voorkant van plantbedden. saladegroenten zijn een goed voorbeeld: de beste salades worden dagelijks geplukt. Maar hoe onhandig is het om elke dag naar de achterkant van je plantbed te moeten om je sla te oogsten… blad voor blad.

Bodnant Gardens behoort tot de mooiste tuinen in het Britse Koninkrijk.
Vanaf 1874 hebben 3 generaties van de familie Aberconway zich met de opbouw van de tuin beziggehouden. Er is dan ook iets zeer moois ontstaan. De ligging is dan ook perfect in de bergen bij de Snowdonia. Er zijn prachtige doorkijkjes, terrassen op verschillende hoogte’s
prachtige borders en dat alles in een zeer grote afwisseling. Verder heeft de tuin een zeer grote variatie aan planten en bomen,soms van enorme afmetingen. De tuin is in ieder jaargetijde zeer kleurrijk. Beroemd is de allé van gouden regen, de “Laburnum Arch”,
welke enkele 10-tallen meters lang is.

onderbegroeiiing

het plaatsen van laaggroeiende planten en bodembedekkers, die dik en dicht bij de grond groeien, onder grotere struiken en fruitbomen is een methode om lagen in de tuin aan te brengen. Deze techniek, onderbeplanting genoemd, bedekt ook potentiële kale plekken in de tuin en stelt jou in staat om de voedselproductie te maximaliseren. Bodembedekkende kruiden zoals kamille en lievevrouwebedstro verspreiden eetbare vaste planten zoals aardbeien of sierbloemen zoals campanula’s en vergeetmenietjes zijn allemaal goede opties voor het herhalen van kleuren en texturen in een tuin

Naast een goed gebruik van de ruimte zijn er nog andere voordelen aan het gebruik van bodembedekkers: ze zijn geweldig voor het bestrijden van onkruid, het voorkomen van bodemerosie en het helpen van de bodem om vocht vast te houden. en, bloeiende bodembedekkers kunnen worden gebruikt om bijen en andere nuttige insecten aan te trekken

principe 3: jaar rond bloemen en oogst

hoewel jij misschien favoriete seizoenen in jouw tuin hebt, zou het tijdens het jaar niet uit moeten maken en gaan schoonheid en bruikbaarheid hand in hand het hele jaarrond in je tuin. Om dit principe toe te passen bij het plannen van je eetbare tuin, moet je een paar belangrijke ideeën in gedachten houden, waaronder het opnemen van meerjarige eetbare plantgewassen, meerdere bloeiseizoenen, opeenvolgende aanplant en tussenteelt.

Tresco Abbey Garden: Het eiland Tresco in Devon (Engeland) kent weinig uitgesproken seizoenen: de zomer- en de wintertemperatuur liggen dicht bij elkaar. Dat heeft tot gevolg dat er zowel ’s zomers als ’s winters bijna evenveel planten in bloei staan. Hartje winter staan er nog altijd zo’n driehonderd planten in bloei.

eetbare vaste planten

Ik gebruik veel bomen, struiken en meerjarigen om de structuur van de tuin te ondersteunen. Ik heb ook veel eenjarigen als favoriet, en er is geen reden waarom daar in de eetbare tuin geen plaats voor is. Je kunt verhoogde bedden bouwen voor eenjarigen, ze in potten kweken, of ze gebruiken in je fruitboomgildes. Eenjarige bladgewassen doen dienst als deel van de kruidlaag, en als je ze de kans geeft om te bloeien, trekken ze een hoop insecten aan. Eenjarigen groeien snel en passen zich snel de omstandigheden in je tuin, wat daarmee ook een hele goede reden is om zaden regionaal uit te wisselen.

dille; een ware schoonheid in je tuin voor het oog, maar ook voor de insecten

eenjarigen

Eenjarigen kunnen in 2 groepen worden ingedeeld naar hun behoefte aan warmte; planten die een vorstvrij begin en vervolgens een lang en warm groeiseizoen nodig hebben en planten die meer kou en een beetje vorst kunnen verdragen. In luwe microklimaatjes kunnen winterharde eenjarigen het hele jaar door gekweekt worden.

tweejarigen

tweejarigen heten zo omdat ze er in een natuurlijke habitat twee jaar over doen om hun groeicyclus af te ronden. Venkel maakt in het eerste jaar al gauw deel uit van de struiklaag, bij andijvie duurt het wat langer voordat hij zo hoog wordt. Venkel en andijvie worden in hun eerste jaar geoogst. Maar als je er een paar in hun tweede seizoen laat staan om te bloeien en zaad te zetten, kunnen ze een thuis bieden aan vlinders en andere nuttige insecten.

de eetbare siertuin van ‘de Oude Pastorie’in Beek maak slim gebruik van bladgroentes en plaatst de aardbijen aan de rand, zodat je die makkelijk kunt plukken. Over een tijdje zullen de pompoenen prachtig zichtbaar zijn in dit tuinvak.

Donkere bladgroenten

Als je planten zoekt voor in de kruidlaag die makkelijk te kweken zijn en een hoge voedsingswaarde hebben, kom ik uit op donkergroene bladgroentes. Ze zitten vol met vitamines en mineralen (zoals calcium, ijzer en zink) Ze zijn er in vele maten, vormen en kleuren. Je kunt ze al vlot oogsten, en het oogstseizoen kan vaak worden verlengd door steeds een beetje te plukken.

De bladgroenten staan in bedden diagonaal op ‘de Oude Pastorie’. Zo wordt het historische besef getriggerd van deze prachtige eetbare sieretuin

salade groenten

Ook voor bladgroente die je als salade eet zijn er productieve eenjarigen om van te snijden. Je kunt er meerdere keren van oogsten als je het groeipuntje laat zitten. Ik pluk graag dagelijks van mijn bladgroentes voor de salade. Met de nodige hulp kunnen bladgroenten gedurende een groot deel van het jaar worden gekweekt; in de winter in de kas, de koude bak of op de vensterbank. Eenjarige bladgroentes zijn geschikt om langs de randen van bedden en onder hogere planten te zetten. Als je ze aan de randen plant, kun je er makkelijk bij om ze te oogsten.

aardbijen zijn vasteplanten en kunnen als randplan worden ingezet. De aardbij is namelijk een redelijk wintergroene plant

vasteplanten

Dan hebben we de oudsten; vaste planten, of planten die langer dan 2 jaar houden, zoals fruitbomen, kruiden, klimplanten en struiken. Vaste planten zijn de planten die structuur geven aan uw tuin. Vaste planten planten zijn bladverliezende of groenblijvende vaste planten, zoals de naam al doet vermoeden, behouden hun bladeren en zorgen voor een consistente bladkleur in de tuin.

kamperfoelie is een vaste plant (bladverliezende klimplant)

Vaste planten zijn vooral belangrijk voor het behoud van de esthetiek van je tuin het hele jaar door, omdat het soms kan zijn dat jij niet op ieder moment eenjarige beplanting klaar hebt staan voor in de plantvakken. Wanneer dit gebeurt, kun jij er zeker van zijn dat de tuin in vorm blijft dankzij de structurele meerjarige beplanting. Met andere woorden; terwijl de mooie eenjarige bloemen en seizoensoogsten door de jaren heen komen en gaan, blijven vaste planten degenen die in jouw tuin blijven en met jou meegroeien.

de eetbare siertuin van de Öude Pastorie in Beek

bloeiseizoen

Jouw tuin moet eingelijk het hele jaar door in bloei staan en aantrekkelijk zijn voor mens en dier. Te veel tuinen bloeien drie lenteweken schitterend en liggen dan de rest van het jaar in een sluimerstand. Om dit in je tuin te voorkomen, kies je voor bloeiende vaste planten met verschillende bloeiseizoenen; sommige bloemen in jouw tuin moeten in de lente bloeien, sommige in de zomer, sommige in de herfst en natuurlijk ook in de winter.

De Marokkaanse boombrem (Argyrocytisus battandieri) heeft een zilverachtig drietallig blad toont reeds dat de plant met de klaver en de goudenregen verwant is. De bloemen zijn echter nog opvallender : rechtopstaande grote gele aren die de typische geur van ananas verspreiden. In onze streek is de grote struik of kleine boom voldoende winterhard : de plant is afkomstig uit het Atlasgebergte in Marokko waar hij op grote hoogte groeit, en daar kan het flink koud zijn. Zoals alle vlinderbloemigen groeit deze plant op zandige en arme grond, dank zij de stikstoffixerende rhizobiumbacteriên in de wortelknobbeltjes. De plant wordt tot 4 m hoog en is halfwintergroen.

successie planten

Net zoals jij wilt dat je tuin het hele jaar door mooi is, wil je ook dat deze door de seizoenen heen productief is. Zorg voor opvolging en planten in kleinere hoeveelheden eenjarige groenten gefaseerd in de loop van het seizoen, zodat je over een langere periode een regelmatige oogst hebt, in plaats van een overvloed aan producten in een korte periode.Je kunt ook een verscheidenheid aan meerjarige fruitbomen en struiken planten, zodat jij vroeg in het midden- en late seizoen kunt oogsten.

een prachige kruidenlaag onder de voorjaarborder van het struikgewas

In plaats van een overvloed aan voedsel dat allemaal op 1 moment rijpt is, kun je beter kiezen voor een opeenvolgend oogstseizoen. Het kweken van sla is een perfect voorbeeld, vooral als je het hele jaar of het groeiseizoen meerdere keren per week sla wilt eten. Hoe plan je dit? Een gemakkelijke manier om te beginnen is om een ​​plantbed te nemen en het in drie delen te verdelen.

de appelbloesen kun je ook eten, maar beter kun je de bloem laten zitten voor bevruchting van de bijen zodat je in het najaar een grote appeloogst hebt

Successieplanting is ook een goede manier om een ​​tweede oogst van eenjarige zomergewassen zoals sperziebonen te realiseren. Terwijl je wacht tot de nieuwe planten groeien, eet je bonen van de tweede aanplant.

een goed opgebouwde border. De kardoen staat achter aan en kan zijn ruimte pakken. Bovendien zul je niet wekelijks de bloemen van de kardoen gaan plukken

Dus als je een constante aanvoer van een bepaald fruit wilt hebben, plan dan om meer dan één plant te kweken met meerdere variëteiten met verschillende oogstseizoenen. Voor veel meerjarige fruitbomen en struiken, waaronder aardbeien, appels, frambozen, bosbessen en peren, zijn er vroege, middenseizoen en late oogstvariëteiten een goede keuze.

muren houden wind tegen, en houden warmte vast en hebben een aangenaam microklimaat en daar kun je weer gebruik van maken voor bijvoorbeeld het kweken van leifruit en andere warmte minnende planten.

tussenteelt

Een tussenteelt is het tegelijkertijd kweken van 2 of meer verschillende voedselgewassen op het zelfde bed. Zo kun je de productie van een tuin verhogen door gewassen voor het lange en korte seizoen samen te planten. Langseizoengewassen zijn grotere eenjarige groenten die meer tijd nodig hebben om te rijpen, doorgaans zeventig tot negentig dagen, terwijl kortseizoengewassen doorgaans binnen een maand worden geplant en geoogst.

in deze bedden worden vele tussenteelten gerealiseerd ( Een snel rijpend gewas, dat gekweekt wordt tussen een langzamer rijpend gewas of in de periode tussen oogst en nieuwe aanplant)

in het voorjaar kunt je bijvoorbeeld rode eikenbladsla of andere rode slasoorten planten in de ruimtes tussen tomatenplanten. Terwijl jij de tomatenplanten in het bed spreidt (denk eraan ze niet op een rij te planten), zullen er kleine plantruimtes rond de planten zijn die kunnen worden gebruikt voor de korte seizoensteelt van rode sla. Tegen de tijd dat de tomaten extra ruimte nodig hebben, is de sla geoogst en gegeten in een late lente- of vroege zomersalade. Waarom rode sla? Ze kunnen veel beter tegen direct zonlicht en warmte dan hun groene tegenhangers (romaine is de uitzondering) en dus kunnen ze de volle zon-zomergroeiomstandigheden aan die de tomaten nodig hebben.

een opbouw van een border vraag veel aandacht voor een mooi resultaat

De rode kleur zorgt ook voor een mooi visueel contrast met de bossige groene bladeren van de tomatenplant. bij het kiezen van eetbare planten om tussen te kweken, is het absoluut noodzakelijk dat je de groeiomstandigheden en plantgewoonte in gedachten houdt. De hierboven beschreven combinatie van tomatenplant en sla is een goed voorbeeld: beide planten groeien goed in de warme, zonnige omstandigheden in de zomer. In de herfst sla met knoflookbollen is een goede manier om ongebruikte ruimte te benutten terwijl je wacht tot de knoflook ontkiemt.

de bloemen van de tulpenboom zijn decoratief en ook eetbaar

De saladegroenten zijn ondiep geworteld en snelgroeiend, dus ze zullen de ruimte die nodig is voor het succesvol kweken van knoflook niet verstoren. Vooruit plannen om planten aan het einde van hun levenscyclus te vervangen, is een ander aspect van tussenteelt. Krijg toegang tot uw huidige tuinsituatie en bepaal hoeveel tijd jij hebt totdat de bestaande planten klaar zijn om te oogsten of te verwijderen.

de Engelse tuinen hebben een enorme aantrekkingskracht op mij

principe 4: kies 1 tuinstijl

De tuinen die er het beste uitzien, zijn de tuinen die duidelijk zijn over wat ze zijn. Deze tuinen – en tuinen die ze creëren – hebben een gerichte stijl en alles wat in de ruimte is opgenomen ondersteunt, en is in eenheid met, deze stijl . Als je zelf een mooie eetbare tuin wilt maken, is het erg handig om een ​​idee te hebben van welke stijl je wilt bereiken. de stijl kan zijn wat je maar wilt; de sleutel is om er gewoon een te kiezen en je eraan te houden.

Je kunt overwegen een stijl te kiezen die de aard van je huis en je omgeving versterkt. Een tuin die is afgestemd op het regionale klimaat heeft een sterkere overlevingskans, omdat planten beter zullen gedijen. Dus, afhankelijk van het klimaat, zullen sommige ontwerpstijlen beter werken dan andere. Door een beplantingsontwerp eenvoudig te houden en beter af te stemmen op de omgeving, kan de ware schoonheid van een tuin schitteren.

Mediterane stijl

Geïnspireerd door de landen van de Middellandse Zee – vooral Marokko, Spanje, Frankrijk en Italië – kunnen deze tuinen zo divers zijn als de landen van herkomst. Wat ze wel gemeen hebben, is hun ontspannen gevoeligheid; gebruik van geurige, zonminnende planten; natuurlijke materialen zoals steen en terracotta; en nadruk op het verbouwen van voedsel. toegewijde moestuinen en geïntegreerde meerjarige eetbare planten zijn de norm

Osborne Castle op het Eiland White in Engeland

Cottage Garden

Cottage-tuinen staan ​​​​bekend als net zo individualistisch als hun eigenaren. Deze geliefde tuinstijl is gebaseerd op traditionele landelijke Europese tuinen die zijn ontworpen met het oog op bruikbaarheid. Er is dus altijd een plaats geweest voor eetbare en sierplanten om naast elkaar te bestaan ​​in cottage-tuinen. Poorten, priëlen, hekjes, bogen en grote beplantingsbedden die worden gedefinieerd door gebogen paden zijn vaak voorbij wanneer deze ontwerpstijl in je opkomt. En vergeet de bloemen niet!

Geur en kleur zijn het kenmerk van de cottage-tuin. Houd er rekening mee dat deze stijl er rommelig uit kan zien als er geen uitgebalanceerd ontwerp wordt gegeven. Herhaling van kleuren, texturen en vormen, hoeveelheid materialen dragen in grote mate bij aan het creëren van een samenhangende ‘look’. Er gebeurt zoveel in een cottage-tuin dat het maken van doordachte keuzes voor planten en verharding echt de moeite waard zal zijn.

Stedelijk- modern

Dit is onze eigen hybride naam voor de strakke, lineaire stijl van hedendaagse tuinen, geïnspireerd op stedelijke materialen en ruimtes. Herkenbaar aan het gebruik van strakke lijnen, herhaling van materialen, geometrische vormen, gedurfde en contrasterende kleuren en massale beplanting, zijn deze tuinen te herkennen aan hun minimalistische ontwerp. Natuurlijke materialen hebben de neiging om een ​​grote rol te spelen in een stedelijke moderne tuin zoals: beton, metaal, hout, grind, straatstenen.

stadspark St. Germain Parijs

traditioneel

Een witte houten omheining, een grote boom in de voortuin, een uitgestrekt groen gazon, een recht pad naar de voordeur omzoomd met tuinhagen en gevormde struiken – dit is de tuin die een traditionele Amerikaanse stijl van landschapsarchitectuur definieert. Materialen weerspiegelen het huis van de tuin, dus je zult vaak het gebruik van baksteen, kasseien en gezaagde straatstenen zien in traditionele tuinen. Je vindt er ook gesloten, gestileerde moestuinen, geïnspireerd op Europese moestuinen die bekend staan ​​als potagers, evenals fruitbomen en struiken

Disney World

woodland

Een bostuin wordt bepaald door schaduw. Bij deze tuinstijl draait alles om harmonie met de omgeving; schaduw, vocht, keien en veel bomen en groen gebladerte

In landen als Engeland en Duitsland zijn er al veel voorbeelden van Food Forests oftewel voedselbossen te vinden. Ook in Nederland en België begint dit duurzame systeem van natuur- en bodembeheer voet aan de grond te krijgen. Je kunt ook in je eigen tuin een voedselbosje aanleggen, of een paar slimme oplossingen hiervan toepassen. Je helpt de biodiversiteit ermee te vergroten, bespaart jezelf werk en plukt er ook de vruchten van.

tropisch & exotisch

Een tropische of exotische tuin staat bekend om het gebruik van waterpartijen, gedurfde kleuren en grootbladige en tropische planten. Het is een speelse, levendige en weelderige buitenruimte die past bij een verscheidenheid aan architecturale stijlen

Tresco, een van de Scilly eilanden ligt ongeveer 30 mijl van het vasteland, waardoor het bezoek aan Tresco Abbey Garden een dagexcursie is. De beplanting van Tresco Abbey Garden is verbazend. De planten komen van alle wereldstreken van Chili tot Birma en van Nieuw-Zeeland tot Zuid-Afrika. Kosmopolitisch zou je zo’n beplanting kunnen noemen, of, als je onaardig zou willen zijn, een ratjetoe. Maar wel een spectaculaire ratjetoe, met metershoge agave’s en pauwblauw bloeiende puya’s.

en dan nu zelf aan de slag

Houd bij het plannen van je tuin rekening met deze vier basisontwerpprincipes. Streef naar algehele balans, bewust plantarrangement, het hele jaar door schoonheid en oogsten, en een uniforme ontwerpstijl. Deze zijn de sleutel tot het creëren van een tuin die voor u werkt – een tuin die u en uw gezin een prachtige omgeving biedt en ook voedsel produceert om van te genieten

geen enkele plant heeft het eeuwige leven, maar sommigen komen een heel eind

een kweker van Esveld in Boskoop

Droomt jij ook van een eetbaar park of een groene, natuurlijke plek in de buurt waar je lokaal voedsel kunt verbouwen samen met de buurt waarbij mens, dier en buurt gezond zijn?

Ik ontwerpt samen met de buurt eetbare (sier-)tuinen, moestuinen, voedselbossen, geveltuinen, natuurspeelplekken en groene schoolpleinen waarbij je kunt wegdromen. Laat je inspireren door je aan te melden voor mijn praktische tips of vraag een gratis gesprek aan!

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like