Je weet dat je voedsel wilt kweken, maar je woont niet op een boerderij en je wilt ook niet dat je voor- en achtertuin er zo uit gaat zien. Je wilt het liefst het hele jaar mooie planten hebben staan en geen rijtjes met 1 jarig goed, zoals in een moestuin. Waar en hoe moet je beginnen? Ik ga je meenemen in de principes voor een succesvolle eetbare tuin van Leslie Bennett en Stefani Bittner uit het boek: ‘The Beatiful Edible Garden‘. Het maakt niet uit als je je tuin wilt omvormen tot een eetbare tuin, of een nieuwe tuin gaat aanleggen. Al deze ideeën helpen jou bij het maken van je eigen mooie eetbare siertuin.
cottagetuin als basis
Een kleine tuin bij huis ligt meestal niet in de volle zon, wat een moestuin echt nodig heeft. Juist in kleine tuinen is meestal sprake van halfschaduw tot schaduwrijke omstandigheden en daarom ligt de keus voor vasteplanten voor de hand. Net als in de Engelse Cottagetuinen kies je voor planten die naast hun sierwaarde nut hebben als toepassing in de keuken. het bijzondere is dat veel eetbare vaste planten goed tegen schaduwrijke omstandigheden bestand zijn. In je eigen tuin kun je met prachtige vaste planten een diversiteit aan oogst realiseren.
eetbaar en siertuin tegelijk
Een tuin aan huis staat in groot contrast tot een moestuin in een complex. Voor een tuin aan huis is een plezierige aanblik beangrijk, en dat je er in kunt zitten en je er kunt onstpannen. Een eigen tuin weerspiegelt het leven van de bewoners van het huis. Daarom zijn tuinstijlen aan verandering onderhevig.
Gerald Overbeek
schoonheid en nut verenigen
Door de jaren heen staan de Engelse çottagetuinen bekend om hun wat rommelige, knusse en gezellige stijl. Kleine tuintjes met paadjes en volle borders. Niet iedereen realiseert zich altijd dat juist die kleine Engelse collagetuinen schoonheid en nuttigheid verenigen; tradioneel verbouwd men er fruit, kruiden, groenten en bloemen. En juist deze tuinstijl sluit nu perfect aan bij de hang naar eetbaar en gezond met struiken en vaste planten; het oogsten van bloemen, groenten en fruit uit eigen tuin. Dit type tuin past nu perfect in het huidige tijdsgewricht. Lang leve de ouderwetse Engelse tuin! Maar dan wel met een eigentijdse twist.
principes voor een succesvolle eetbare tuin
De vier belangrijkste overwegingen voor het creëren van een mooie productieve tuin zijn:
- het creëren van een aangenaam, evenwichtig uitzicht
- het plaatsen van planten voor zowel gebruiks- als esthetiek
- gebruik van een mix van sier- en eetbare aanplant voor het hele jaar door schoonheid en productie
- behoud van een uniform ontwerp stijl door de hele tuin zoals bij alle regels zit de magie natuurlijk in hun interpretatie
principe 1: Balans
We zijn er allemaal naar op zoek, nietwaar? Het is dus niet verwonderlijk dat onze tuinen ook balans nodig hebben. Balans is het eerste en belangrijkste ontwerp-principe waarmee je rekening moet houden bij het ontwerpen van je tuin. Als mensen zeggen dat een tuin ‘goede energie‘ geeft of een ‘goed gevoel’ heeft, hebben ze het over de tuinbalans. Balans wordt bereikt door het groeperen en herhalen van gelijke elementen binnen een ruimte
het is belangrijk om te bepalen wat voor emotie een tuin of plek mag oproepen
Geral Overbeek
structuur, kleur, textuur en hoeveelheid
je kunt je eigen tuin een uitgebalanceerde uitstraling geven door planten te groeperen en materialen te rangschikken zodat elementen van structuur, kleur, textuur en hoeveelheid op een doelgerichte manier worden herhaald in je tuin.Dan heb je een naadloze overgang tussen eetbare en decoratieve delen van de tuin en een gevoel dat alles precies klopt.
decoratieve elementen
Een belangrijk element dat in balans moet zijn, zijn de decoratieve elementen, zoals natuursteen of hout dat wordt gebruikt voor onder andere patio’s, terrassen, paden en trappen. Goed ontworpen complimenteert de architectuur van een huis. Wanneer jij decoratieve elementen gebruikt, kijk dan naar de buitenkant van je huis en herhaal een materiaal dat bij de constructie is gebruikt. Je kunt nog een of twee materialen kiezen om in je tuin te herhalen, maar probeer niet te veel verschillende materialen te gebruiken, meer toevoegen kan resulteren in een warrige, onevenwichtige eenheid.
De tuinbeleving wordt verbeterd door de zichtlijnen vanuit het huis aan te laten sluiten op de lijnen en vormgeving van de tuin zodat ze elkaar aanvullen
Geral Overbeek
hoogte
decoratieve elementen en planten kunnen samen worden gebruikt om een gevoel van evenwicht door je tuin te brengen. Als alle hoge elementen aan één kant van de tuin zijn gegroepeerd, zal dat deel van de tuin overbelast en zwaar aanvoelen.
kleur
Kleur speelt zo’n grote rol in de ‘look en feel’ van een tuin dat het belang ervan niet over het hoofd kan worden gezien. De kleuren die jij gebruikt, moeten het ontwerp en de balans van je tuin verbeteren en niet in chaos storten. Kies je kleuren doelbewust; je zult gelukkiger zijn met de resultaten als je slechts drie of vier kleuren kiest en je eraan houdt. Deze kleuren moeten door de hele tuin worden herhaald om een samenhangende ‘look’ te creëren,
Neem de tijd om een goed plan te maken en je zult veel plezier aan je tuin beleven.
Geral Overbeek
houd er rekening mee dat de kleur van een plant niet beperkt is tot zijn vrucht of bloemkleur. Ook de bladkleur van zowel sier- als eetbare planten kan kleur geven aan jouw tuin.
Je kunt bijna elke kleurencombinatie goed laten werken, zolang je je maar aan een paar kleuren houdt om je thema vast te stellen en andere kleuren selectief te gebruiken. Een kleurencombinatie die veelzijdig is in een tuin is een basis van geel, paars en grijs, met rode of oranje streepjes als accentkleuren.
ook het fruit doet mee
gebruik dan het fruit en de bloemen van aalbessen, salvia, rode zonnebloemen en granaatappel voor seizoensgebonden rode accenten. Evenzo zorgen witgroen, bordeaux en zilver voor een mooie basis; kies een extra felle kleur als accent. Door op deze manier te gebruiken, helpen kleuren bij het creëren van een evenwichtige en samenhangende ‘look’ tussen jouw plantbedden. In een geïntegreerde eetbare siertuin die veel verschillende elementen bevat, is kleur een bijzonder nuttig hulpmiddel om evenwicht in je tuin te bereiken.
textuur en vorm
bladeren van planten kunnen groot of klein zijn, weelderig of fijn, pluizig of glanzend, rond of stekelig. Door verschillende bladgroottes, vormen en texturen te mengen, voeg je subtiele diepte en visuele interesse toe aan een tuin. Het herhalen van textuur en vorm in sier- en eetbare planten is ook een uitstekende manier om een evenwichtig geheel in je tuin te creëren.
Een goed voorbeeld zijn de lange, smalle bladeren van Nieuw Zeelands gras en prei. Rabarber, een vaste plant, voegt een geweldige textuur toe aan elke tuin. Zijn grote, ronde bladeren (die giftig zijn en dus niet eetbaar: alleen de bladstengels zijn eetbaar ! ) contrasteren niet alleen prachtig met smalle, stekelige grassen, maar ze herhalen ook de ronde randen van het blad van veel fruitbomen zoals vijgen-maar op een lagere planthoogte. De indrukwekkende gunnera of ander subtropisch gebladerte met grote bladeren (yucca) zijn sierbeplantingen die de vorm van het rabarberblad ‘overnemen’ en zorgen voor een contrasterende textuur voor visuele interesse en balans.
Bij het verbinden van sier- en eetbare delen van je tuin, herhaal je texturen uit de tuin in uw groentebedden en in de overgangsplantbedden eromheen. De brede, pluizige bladeren van ‘Berggarten’ salie’, geplant tussen je eetbare planten, kunnen elders in je tuin worden overgenomen met decoratieve, laaggroeiende lamsoren.
hoeveelheid
hoe jij jouw eetbare en sierplanten groepeert, is een belangrijke ontwerpbeslissing. De planten van een bepaalde hoogte, dichtheid, kleur of textuur moeten in een deel van de tuin parallel lopen of op zijn minst verwijzen naar een soortgelijke beplanting in een ander deel van de tuin
Als je een tuinbed zo ontwerpt dat grotere aantallen van dezelfde plant bij elkaar staan, hebben ze een sterkere visuele impact dan wanneer ze apart worden geplant. Massaal bij elkaar gegroepeerd, kunnen kleinere, minder substantiële planten een echte visuele aanwezigheid in de tuin worden en kunnen helpen bij het creëren van balans.
Zolang de beplanting bijvoorbeeld voldoende is, kan de grasachtige textuur van kleine tuinbieslook worden afgewogen tegen een veel groter siergras dat in een ander deel van de tuin is geplaatst. Terwijl een rode sla onopgemerkt zou blijven, is een kleine groep genoeg om visueel evenwicht te bieden tegen een grotere drie of een struik met bordeauxrood blad, zoals een rode Japanse esdoorn of de pruikenboom.
principe 2: arrangement
Hoe je planten in je plantbedden rangschikt en uitzet, is een ander belangrijk ontwerpprincipe. Rekening houdend met symmetrie en asymmetrie, planthoogte en oogstfrequentie, en onderbeplanting (de ene plant onder de andere planten, zoals het plaatsen van bodembedekkers onder een boom) als rangschikkingstechnieken zullen helpen bij het creëren van een aantrekkelijke en productieve eetbare tuin
symmetrie en asymmetrie, even en oneven aantallen
Een van de meest effectieve trucs voor het creëren van een sterke visuele impact is het gebruik van symmetrie en asymmetrie in combinatie met even en oneven aantallen planten. of je nu eetbareplanten of sierplanten plant, dezelfde ideeën zijn van toepassing.
Stilistisch gezien helpt een symmetrische beplanting om een gestructureerd, formeel effect te bereiken. Het planten in paren of even aantallen wordt vaak gebruikt om een formele tuin te creëren. Evenzo zijn planten in rechte lijnen vaak geschikt voor een stedelijke, moderne ontwerpstijl, maar wanneer eetbare planten op deze manier worden geplant in tuinen in andere stijl, kunnen ze lijken op rijen gewassen die op boerderijen worden aangetroffen. daarentegen is een asymmetrische beplanting de basis van een meer organische, ‘relaxte look’. Voor de meeste tuinstijlen is dit meestal de beste manier om een gevoel van natuurlijke balans te bereiken.
Probeer bij het plaatsen van je structurele elementen, zoals dode materialen, groenblijvende planten en fruitbomen, groepen van drie te gebruiken om a-symetrische driehoeken van vergelijkbare hoogte en dichtheden te creëren. Zo ontstaat er een structureel kader dat je vervolgens kunt invullen met andere beplantingen. Over het algemeen plaatst jij jouw planten – zowel sier- als eetbaar – in oneven groepen.
.
hoogte
Met de volgorde waarin planten in een plantbed worden geplaatst, moet je rekening houden met de planthoogte, waarbij de hoogste planten achter in het plantbed worden geplaatst en de kortste voor, met uitzondering van de áandachttrekkers‘ als uitzondering – planten die centraal staan, worden vaak in het midden of aan de voorkant van een bed geplaatst, omringd door lager groeiende planten.
Over het algemeen wil je nooit een laagblijvende bodembedekker achterin een plantbed planten, achter een hogere plant, omdat je die niet kunt zien. Wanneer jij eetbare planten in jouw plantbedden integreert, wordt de aanpak nog gezonder. Plaats geen aardbeien die zeven centimeter hoog worden, aan de achterkant van het bed achter een 1,80 meter hoge guave of sierheester, omdat jij niet kunt zien en weten wanneer jij de aardbeien moet oogsten.Onthoud dat jouw tuinbedden ook planten van verschillende hoogtes nodig hebben om er goed uit te zien.
oogst frequentie
hoe vaak jij je groenten en fruit moet oogsten, heeft ook invloed op de plantvolgorde. In een eenjarig groente- of gemengd sierplantbed moeten langzaam groeiende eenjarige eetbare planten zoals prei worden geplant in ruimtes die moeilijker te bereiken zijn, zoals de hoeken of de achterkant van een bed, waar ze acht tot negen maanden kunnen groeien totdat ze zijn klaar om geoogst te worden. Aan de andere kant horen eetbare planten die je vaak oogst op beter bereikbare plekken aan de voorkant van plantbedden. saladegroenten zijn een goed voorbeeld: de beste salades worden dagelijks geplukt. Maar hoe onhandig is het om elke dag naar de achterkant van je plantbed te moeten om je sla te oogsten… blad voor blad.
onderbegroeiiing
het plaatsen van laaggroeiende planten en bodembedekkers, die dik en dicht bij de grond groeien, onder grotere struiken en fruitbomen is een methode om lagen in de tuin aan te brengen. Deze techniek, onderbeplanting genoemd, bedekt ook potentiële kale plekken in de tuin en stelt jou in staat om de voedselproductie te maximaliseren. Bodembedekkende kruiden zoals kamille en lievevrouwebedstro verspreiden eetbare vaste planten zoals aardbeien of sierbloemen zoals campanula’s en vergeetmenietjes zijn allemaal goede opties voor het herhalen van kleuren en texturen in een tuin
Naast een goed gebruik van de ruimte zijn er nog andere voordelen aan het gebruik van bodembedekkers: ze zijn geweldig voor het bestrijden van onkruid, het voorkomen van bodemerosie en het helpen van de bodem om vocht vast te houden. en, bloeiende bodembedekkers kunnen worden gebruikt om bijen en andere nuttige insecten aan te trekken
principe 3: jaar rond bloemen en oogst
hoewel jij misschien favoriete seizoenen in jouw tuin hebt, zou het tijdens het jaar niet uit moeten maken en gaan schoonheid en bruikbaarheid hand in hand het hele jaarrond in je tuin. Om dit principe toe te passen bij het plannen van je eetbare tuin, moet je een paar belangrijke ideeën in gedachten houden, waaronder het opnemen van meerjarige eetbare plantgewassen, meerdere bloeiseizoenen, opeenvolgende aanplant en tussenteelt.
eetbare vaste planten
Ik gebruik veel bomen, struiken en meerjarigen om de structuur van de tuin te ondersteunen. Ik heb ook veel eenjarigen als favoriet, en er is geen reden waarom daar in de eetbare tuin geen plaats voor is. Je kunt verhoogde bedden bouwen voor eenjarigen, ze in potten kweken, of ze gebruiken in je fruitboomgildes. Eenjarige bladgewassen doen dienst als deel van de kruidlaag, en als je ze de kans geeft om te bloeien, trekken ze een hoop insecten aan. Eenjarigen groeien snel en passen zich snel de omstandigheden in je tuin, wat daarmee ook een hele goede reden is om zaden regionaal uit te wisselen.
eenjarigen
Eenjarigen kunnen in 2 groepen worden ingedeeld naar hun behoefte aan warmte; planten die een vorstvrij begin en vervolgens een lang en warm groeiseizoen nodig hebben en planten die meer kou en een beetje vorst kunnen verdragen. In luwe microklimaatjes kunnen winterharde eenjarigen het hele jaar door gekweekt worden.
tweejarigen
tweejarigen heten zo omdat ze er in een natuurlijke habitat twee jaar over doen om hun groeicyclus af te ronden. Venkel maakt in het eerste jaar al gauw deel uit van de struiklaag, bij andijvie duurt het wat langer voordat hij zo hoog wordt. Venkel en andijvie worden in hun eerste jaar geoogst. Maar als je er een paar in hun tweede seizoen laat staan om te bloeien en zaad te zetten, kunnen ze een thuis bieden aan vlinders en andere nuttige insecten.
Donkere bladgroenten
Als je planten zoekt voor in de kruidlaag die makkelijk te kweken zijn en een hoge voedsingswaarde hebben, kom ik uit op donkergroene bladgroentes. Ze zitten vol met vitamines en mineralen (zoals calcium, ijzer en zink) Ze zijn er in vele maten, vormen en kleuren. Je kunt ze al vlot oogsten, en het oogstseizoen kan vaak worden verlengd door steeds een beetje te plukken.
salade groenten
Ook voor bladgroente die je als salade eet zijn er productieve eenjarigen om van te snijden. Je kunt er meerdere keren van oogsten als je het groeipuntje laat zitten. Ik pluk graag dagelijks van mijn bladgroentes voor de salade. Met de nodige hulp kunnen bladgroenten gedurende een groot deel van het jaar worden gekweekt; in de winter in de kas, de koude bak of op de vensterbank. Eenjarige bladgroentes zijn geschikt om langs de randen van bedden en onder hogere planten te zetten. Als je ze aan de randen plant, kun je er makkelijk bij om ze te oogsten.
vasteplanten
Dan hebben we de oudsten; vaste planten, of planten die langer dan 2 jaar houden, zoals fruitbomen, kruiden, klimplanten en struiken. Vaste planten zijn de planten die structuur geven aan uw tuin. Vaste planten planten zijn bladverliezende of groenblijvende vaste planten, zoals de naam al doet vermoeden, behouden hun bladeren en zorgen voor een consistente bladkleur in de tuin.
Vaste planten zijn vooral belangrijk voor het behoud van de esthetiek van je tuin het hele jaar door, omdat het soms kan zijn dat jij niet op ieder moment eenjarige beplanting klaar hebt staan voor in de plantvakken. Wanneer dit gebeurt, kun jij er zeker van zijn dat de tuin in vorm blijft dankzij de structurele meerjarige beplanting. Met andere woorden; terwijl de mooie eenjarige bloemen en seizoensoogsten door de jaren heen komen en gaan, blijven vaste planten degenen die in jouw tuin blijven en met jou meegroeien.
bloeiseizoen
Jouw tuin moet eingelijk het hele jaar door in bloei staan en aantrekkelijk zijn voor mens en dier. Te veel tuinen bloeien drie lenteweken schitterend en liggen dan de rest van het jaar in een sluimerstand. Om dit in je tuin te voorkomen, kies je voor bloeiende vaste planten met verschillende bloeiseizoenen; sommige bloemen in jouw tuin moeten in de lente bloeien, sommige in de zomer, sommige in de herfst en natuurlijk ook in de winter.
successie planten
Net zoals jij wilt dat je tuin het hele jaar door mooi is, wil je ook dat deze door de seizoenen heen productief is. Zorg voor opvolging en planten in kleinere hoeveelheden eenjarige groenten gefaseerd in de loop van het seizoen, zodat je over een langere periode een regelmatige oogst hebt, in plaats van een overvloed aan producten in een korte periode.Je kunt ook een verscheidenheid aan meerjarige fruitbomen en struiken planten, zodat jij vroeg in het midden- en late seizoen kunt oogsten.
In plaats van een overvloed aan voedsel dat allemaal op 1 moment rijpt is, kun je beter kiezen voor een opeenvolgend oogstseizoen. Het kweken van sla is een perfect voorbeeld, vooral als je het hele jaar of het groeiseizoen meerdere keren per week sla wilt eten. Hoe plan je dit? Een gemakkelijke manier om te beginnen is om een plantbed te nemen en het in drie delen te verdelen.
Successieplanting is ook een goede manier om een tweede oogst van eenjarige zomergewassen zoals sperziebonen te realiseren. Terwijl je wacht tot de nieuwe planten groeien, eet je bonen van de tweede aanplant.
Dus als je een constante aanvoer van een bepaald fruit wilt hebben, plan dan om meer dan één plant te kweken met meerdere variëteiten met verschillende oogstseizoenen. Voor veel meerjarige fruitbomen en struiken, waaronder aardbeien, appels, frambozen, bosbessen en peren, zijn er vroege, middenseizoen en late oogstvariëteiten een goede keuze.
tussenteelt
Een tussenteelt is het tegelijkertijd kweken van 2 of meer verschillende voedselgewassen op het zelfde bed. Zo kun je de productie van een tuin verhogen door gewassen voor het lange en korte seizoen samen te planten. Langseizoengewassen zijn grotere eenjarige groenten die meer tijd nodig hebben om te rijpen, doorgaans zeventig tot negentig dagen, terwijl kortseizoengewassen doorgaans binnen een maand worden geplant en geoogst.
in het voorjaar kunt je bijvoorbeeld rode eikenbladsla of andere rode slasoorten planten in de ruimtes tussen tomatenplanten. Terwijl jij de tomatenplanten in het bed spreidt (denk eraan ze niet op een rij te planten), zullen er kleine plantruimtes rond de planten zijn die kunnen worden gebruikt voor de korte seizoensteelt van rode sla. Tegen de tijd dat de tomaten extra ruimte nodig hebben, is de sla geoogst en gegeten in een late lente- of vroege zomersalade. Waarom rode sla? Ze kunnen veel beter tegen direct zonlicht en warmte dan hun groene tegenhangers (romaine is de uitzondering) en dus kunnen ze de volle zon-zomergroeiomstandigheden aan die de tomaten nodig hebben.
De rode kleur zorgt ook voor een mooi visueel contrast met de bossige groene bladeren van de tomatenplant. bij het kiezen van eetbare planten om tussen te kweken, is het absoluut noodzakelijk dat je de groeiomstandigheden en plantgewoonte in gedachten houdt. De hierboven beschreven combinatie van tomatenplant en sla is een goed voorbeeld: beide planten groeien goed in de warme, zonnige omstandigheden in de zomer. In de herfst sla met knoflookbollen is een goede manier om ongebruikte ruimte te benutten terwijl je wacht tot de knoflook ontkiemt.
De saladegroenten zijn ondiep geworteld en snelgroeiend, dus ze zullen de ruimte die nodig is voor het succesvol kweken van knoflook niet verstoren. Vooruit plannen om planten aan het einde van hun levenscyclus te vervangen, is een ander aspect van tussenteelt. Krijg toegang tot uw huidige tuinsituatie en bepaal hoeveel tijd jij hebt totdat de bestaande planten klaar zijn om te oogsten of te verwijderen.
principe 4: kies 1 tuinstijl
De tuinen die er het beste uitzien, zijn de tuinen die duidelijk zijn over wat ze zijn. Deze tuinen – en tuinen die ze creëren – hebben een gerichte stijl en alles wat in de ruimte is opgenomen ondersteunt, en is in eenheid met, deze stijl . Als je zelf een mooie eetbare tuin wilt maken, is het erg handig om een idee te hebben van welke stijl je wilt bereiken. de stijl kan zijn wat je maar wilt; de sleutel is om er gewoon een te kiezen en je eraan te houden.
Je kunt overwegen een stijl te kiezen die de aard van je huis en je omgeving versterkt. Een tuin die is afgestemd op het regionale klimaat heeft een sterkere overlevingskans, omdat planten beter zullen gedijen. Dus, afhankelijk van het klimaat, zullen sommige ontwerpstijlen beter werken dan andere. Door een beplantingsontwerp eenvoudig te houden en beter af te stemmen op de omgeving, kan de ware schoonheid van een tuin schitteren.
Mediterane stijl
Geïnspireerd door de landen van de Middellandse Zee – vooral Marokko, Spanje, Frankrijk en Italië – kunnen deze tuinen zo divers zijn als de landen van herkomst. Wat ze wel gemeen hebben, is hun ontspannen gevoeligheid; gebruik van geurige, zonminnende planten; natuurlijke materialen zoals steen en terracotta; en nadruk op het verbouwen van voedsel. toegewijde moestuinen en geïntegreerde meerjarige eetbare planten zijn de norm
Cottage Garden
Cottage-tuinen staan bekend als net zo individualistisch als hun eigenaren. Deze geliefde tuinstijl is gebaseerd op traditionele landelijke Europese tuinen die zijn ontworpen met het oog op bruikbaarheid. Er is dus altijd een plaats geweest voor eetbare en sierplanten om naast elkaar te bestaan in cottage-tuinen. Poorten, priëlen, hekjes, bogen en grote beplantingsbedden die worden gedefinieerd door gebogen paden zijn vaak voorbij wanneer deze ontwerpstijl in je opkomt. En vergeet de bloemen niet!
Geur en kleur zijn het kenmerk van de cottage-tuin. Houd er rekening mee dat deze stijl er rommelig uit kan zien als er geen uitgebalanceerd ontwerp wordt gegeven. Herhaling van kleuren, texturen en vormen, hoeveelheid materialen dragen in grote mate bij aan het creëren van een samenhangende ‘look’. Er gebeurt zoveel in een cottage-tuin dat het maken van doordachte keuzes voor planten en verharding echt de moeite waard zal zijn.
Stedelijk- modern
Dit is onze eigen hybride naam voor de strakke, lineaire stijl van hedendaagse tuinen, geïnspireerd op stedelijke materialen en ruimtes. Herkenbaar aan het gebruik van strakke lijnen, herhaling van materialen, geometrische vormen, gedurfde en contrasterende kleuren en massale beplanting, zijn deze tuinen te herkennen aan hun minimalistische ontwerp. Natuurlijke materialen hebben de neiging om een grote rol te spelen in een stedelijke moderne tuin zoals: beton, metaal, hout, grind, straatstenen.
traditioneel
Een witte houten omheining, een grote boom in de voortuin, een uitgestrekt groen gazon, een recht pad naar de voordeur omzoomd met tuinhagen en gevormde struiken – dit is de tuin die een traditionele Amerikaanse stijl van landschapsarchitectuur definieert. Materialen weerspiegelen het huis van de tuin, dus je zult vaak het gebruik van baksteen, kasseien en gezaagde straatstenen zien in traditionele tuinen. Je vindt er ook gesloten, gestileerde moestuinen, geïnspireerd op Europese moestuinen die bekend staan als potagers, evenals fruitbomen en struiken
woodland
Een bostuin wordt bepaald door schaduw. Bij deze tuinstijl draait alles om harmonie met de omgeving; schaduw, vocht, keien en veel bomen en groen gebladerte
tropisch & exotisch
Een tropische of exotische tuin staat bekend om het gebruik van waterpartijen, gedurfde kleuren en grootbladige en tropische planten. Het is een speelse, levendige en weelderige buitenruimte die past bij een verscheidenheid aan architecturale stijlen
en dan nu zelf aan de slag
Houd bij het plannen van je tuin rekening met deze vier basisontwerpprincipes. Streef naar algehele balans, bewust plantarrangement, het hele jaar door schoonheid en oogsten, en een uniforme ontwerpstijl. Deze zijn de sleutel tot het creëren van een tuin die voor u werkt – een tuin die u en uw gezin een prachtige omgeving biedt en ook voedsel produceert om van te genieten
geen enkele plant heeft het eeuwige leven, maar sommigen komen een heel eind
een kweker van Esveld in Boskoop
Droomt jij ook van een eetbaar park of een groene, natuurlijke plek in de buurt waar je lokaal voedsel kunt verbouwen samen met de buurt waarbij mens, dier en buurt gezond zijn?
Ik ontwerpt samen met de buurt eetbare (sier-)tuinen, moestuinen, voedselbossen, geveltuinen, natuurspeelplekken en groene schoolpleinen waarbij je kunt wegdromen. Laat je inspireren door je aan te melden voor mijn praktische tips of vraag een gratis gesprek aan!