Drop een zaadbom in je wijk

Vrijdag, 22 april 2022, is het Landelijke Zaaidag en tegelijkertijd ook nog Earthday.

Waarom gebeurt dit? Als alle onderwerpen waar een dag, week of jaar voor wordt georganiseerd naast elkaar worden gelegd, valt al snel op dat het onderwerpen zijn die in de verdrukking zijn gekomen en dus wel wat extra aandacht kunnen gebruiken.

2 duurzame thema’s op 1 dag vraagt om ACTIE! NIETS doen is geen optie! 

Doe je mee met de zaaidag?

Wat kun jij doen om aandacht te besteden aan een duurzame wereld? Ik help je graag op weg.

Idee voor jouw actie

Maak een zaadbom en drop die in je buurt op kale plekken. Stenige delen die wel wat opgefleurd mogen worden. 


Natuurlijk is zo’n zaadbom niet explosief of eetbaar. Een zaadbom is een kleine bal, gemaakt van:

 1. compost
 2. klei
 3. zaden

Heel onschuldig dus. Of nou ja… ze hebben wel consequenties, maar alleen maar blije, gelukkig.

Zaadbommen hebben iets onvoorspelbaars. Dit is ook wat mensen er aantrekkelijk aan vinden. Het magische afwachten of dat vreemde kleine balletje tot iets moois uitgroeit… En wat daar dan uitkomt.

Met zo’n zaadbom heb je een kleine revolutie in handen, iets wat de omgeving kan veranderen. Iets waar een heel veld bloemen, een groente- of een kruidentuin in verborgen zit.

Verstandig zaadbommen werpen

Een zaadbom is een kleine bal vol leven, waarbij het jouw taak is om de planten te kiezen en om de bom op de juiste manier te gebruiken. Neem niet alleen de plek waar je de zaadbom heen werpt in overweging, maar denk ook aan het welzijn van de plant.

Jij moet ervoor zorgen dat de zaadjes de kans krijgen om te ontkiemen en op te groeien tot zaailingen en – nog beter- zich te ontwikkelen tot volwassen planten die zelf voor hun nakomelingen kunnen zorgen. 

Waar is het voor bedoeld?

De compost en klei fungeren als drager voor de zaden, zodat deze kunnen worden gelanceerd over muren en schuttingen, naar onbereikbare stukken grond zoals braakliggende terreinen op platte daken met grind.

Waarom niet gewoon losse zaadjes rondstrooien?

De meeste zaden zijn heel licht en worden makkelijk weggeblazen door de wind. Je kunt ze dan niet over grote afstanden werpen en als je ze strooit, is de kans groot dat ze niet lang op die plek blijven liggen. Plan mislukt…

Jouw zaadbom in 5 simpele stappen

 1. meng een deel wormencompost met vijf eenheden klei en wilde bloemenzaden.
 2. Maak het mengsel een beetje nat. Bijvoorbeeld met een plantenspuit met water, totdat het een kneedbare kleibol is. 
 3. Draai van het kneedbare kleimengsel kleine balletjes van 2 tot 3 centimeter.
 4. laat de balletjes drogen in de zon, of binnen.
 5. gooi de zaadbommen waar je maar wilt! p.s. Qua zaadkeuze: meng flink verschillende zaden naar keuze, liefst planten die thuis horen op de plaats van het bombardement. Doe er ook een flinke hoeveelheid chilipeper bij om vogels en ongedierte af te schrikken.

Hoe maak ik ze?

Je kunt zaadbommen op verschillende manieren maken. In elk geval heb je een drager voor de zaadjes nodig. Ik gebruik natuurlijke materialen: compost en klei. De compost levert voeding voor de zaden, zodat ze kunnen ontkiemen en groeien, terwijl de klei de zaadbom bij elkaar houdt en hem hard maakt, zodat hij breekt als hij op de grond valt.

Hoe maak ik ze?

Je kunt zaadbommen op verschillende manieren maken. In elk geval heb je een drager voor de zaadjes nodig. Ik gebruik natuurlijke materialen: compost en klei. De compost levert voeding voor de zaden, zodat ze kunnen ontkiemen en groeien, terwijl de klei de zaadbom bij elkaar houdt en hem hard maakt, zodat hij breekt als hij op de grond valt.

Hoe werken ze precies?

Na ongeveer 3 weken boren de eerste zaailingen hun worteltjes in de grond. Hierna groeien ze uit tot een volwassen plant die de uitdagingen van Moeder Natuur het hoofd biedt.

Steeds meer zaden zullen ontkiemen en de zaadbom valt langzaam uit elkaar. Dit kan dagen, weken of zelfs maanden duren. Het is afhankelijk van hoeveel regen er valt.

Zaden zullen pas ontkiemen als aan hun eisen wordt voldaan en de volgende factoren aanwezig zijn:

 • water
 • de juiste temperatuur
 • een goede plek om te kunnen groeien

Hieronder zie je hoe kinderen en jongen zaadbommen maken, hoe ontkiemende bommen eruit zien en hoe het eindresultaat kan worden.

Wil jij samen met mij je buurt in actie krijgen, maar je weet niet hoe? 

Meld je hier aan voor een gratis gesprek. Dan gaan we samen kijken hoe we jouw buurt in beweging kunnen krijgen.

You Might Also Like