droom je eetbare tuin

Als tuinontwerper is het steeds een uitdaging om tuinverlangens van de tuinbezitter bloot te leggen en te vertalen in een tuinontwerp. Iedereen verdient immers het ultieme buitenleven. Maar zelfs dan, als deze verlangens perfect vertaald zijn in een tuinontwerp, is het nog niet echt tastbaar. Het blijft voor heel veel mensen nog steeds moeilijk om te bevatten hoe de tuin er daadwerkelijk uit komt te zien na het maken van zo’n tuinontwerp. Een tuinontwerp is is in feite alleen een leidraad om het tuinidee te ondersteunen de delen van de tuin te onderscheiden en te verbeelden. Jou tuinverlangen staat centraal!

Je mag natuurlijk ook buiten de lijntjes kleuren en neem een stukje openbaar groen mee in je ontwerp zoals hier 2 boomtuintjes

dromen

Je mag zeker eerst wel eens je gedachten de vrije loop laten. Wat zou je met de tuin doen, als er geen praktische bezwaren waren? Dit is dromen of brainstormen. Wat zijn je doelen, je vurige wensen, je behoeften, de rode draad, je prioriteiten? Wat is de mooiste tuin die er is? Zijn kruiden jouw ding, om mee eten koken of om geneeskrachtige thee te maken? Of vers fruit plukken, is dat het? Wijn maken van je eigen druiven? Bloemboeketten maken? Volg je intuitie en jaag je dromen na. Er komen nog genoeg momenten in het ontwerpproces waar jij je plannen kunt bijstellen, maar laat ze vooral eerst goed opbloeien.

Bij het dromen kun je ook in functies dromen: Om het huis groeien vooral voedselbosgewassen in een 5 lagen syteem. Het huis heeft een groen dak en groene muurbeplanting. Dit houdt de hittestress uit onze tuin en leefomgeving. Zo creeer je veel nestgelegenheid voor vogels. Een kas levert veel nieuw plantgoed op. Het grond van het dak is als doorlatende bestrating gebruikt om het regenwater zo veel mogelijk te infiltreren.

afschalen

Wij laten ons als mens vaak beperken door.. onszelf. We dromen ervan om de Mont Blanc te beklimmen maar het gebeurt niet zelden dat we denken dat dit een ongrijpbaar doel is en ons tevreden stellen met een wandeltocht door de Ardennen.

Op de tuinbouwschool hadden we een schaduwhal met de meest fantastische planten. Met die wetenschap wilde ik graag een schaduwhal en die is er gekomen. Ga je dromen achterna en geniet van wat je in de tijd kunt realiseren

oerdroom

Bij de start van van een tuinontwerp doet zich hetzelfde voor. Diep vanbinnen woont er een oerdroom, maar onze ratio zorgt er meestal voor dat die bedolven wordt door een zogezegd meer haalbare droom.

Ik wil graag het regenwater vasthouden in de tuin in plaats van alles te laten weglopen, de riolering in. Dat proces van “Waterklaar” heeft nog al wat voeten in aarde, maar het is zeker de moeite waard. Het bodemleven en de planten en dieren varen er wel bij: Stenen er uit, planten er in!

de lotto-oefening

Je neemt een confortabele houding aan , doet je ogen dicht en ademt heel diep in en uit om volledig tot rust te komen. We gaan ons inbeelden dat je naar je dichtstbijzijnde krantenwinkeltje gaat om een lotto-formulier te kopen. Je bent misschien wat sceptisch over de zin van deze aankoop, maar doet het toch omdat ik het je vriendelijk vraag. Tot de grootste verbazing zie je de volgende dag dat je 130 miljoen euro hebt gewonnen. Je schrikt je een hoedje, besluit een weekje op reis te gaan om alles rustig een plaats te geven. Je probeert echt volledig te voelen hoe het is om zo’n groot bedrag op je bankrekening te hebben. Je brainstormt met jezelf, je partner of met vertrouwelingen, je denkt na over hoe dit leven zal beinvloeden. Je denkt ook na over hoe dit je tuinontwerp zal beinvloeden.

Al vanaf de tuinbouwschool was ik geen fan van coniferen. Toen we onze tuin gingen inrichten moesten de coniferen wijken voor een takkenril, want we gaan voor biodiversiteit en dat creeer je met een takkenril. Tegelijk heb je direct een nieuwe afscheiding, dus hoef je niet te wachten totdat de haag een bepaalde hoogte heeft bereikt.

brainstorm

Noteer hoe en waar je wakker wordt in de 130 miljoen eurowereld, wat je eet als ontbijt, hoe de dag er uit ziet. Wat zijn de dagelijkse activiteiten? Hoe ziet je tuin eruit? Wil je nog steeds een tuin? Misschien wil je wel een tuin, maar niet meer in Nederland, maar in Portugal waar het weer stabieler en warmer is. Door even alle obstakels te negeren, merk je dat je niet alleen planten wil, maar eetbare planten wil kweken, olijfbomen, om olijfolie te maken.

Wil je een bloemrijk gazon, of moet het strak, wil je schaduw creeeren of juist een zonneterras, wordt de vijver strak of is het een vijver met natuurlijke oevers. Al dit soort keuzes moet je scherp krijgen bij het ontwerpproces. Hier gaat best wel wat tijd in zitten

ga jij je plannen bijstellen?

Je kunt nu afvragen, allemaal goed en wel, maar die 130 miljoen euro staat niet dus op mijn bankrekening. Klopt. Het doel van deze oefening is juist om eerst je droomproject te schetsen, het daarna te toetsen aan de realiteit, om daarna naar die droom toe te werken. Bij het Portugal scenario is financieel haalbaarder dan een boerderijtje met een eetbare tuin in Nederland op te zetten. Huizen en grond zijn immers stukken goedkoper dan in Nederland.

Waarom groen als het ook eetbaar kan, is mijn motto. Langzaam maar zeker transformeer ik mijn tuin in een eetbare tuin. Daarvoor neem ik de tijd en kijk ik ook welke planten hier goed gedijen. Vanuit permacultuur maatregelen verbeter ik de bodem en het ecosysteem

Een ontwerp begint ook met een zaadje: een droom of een idee: Het schiet wortel en het groeit uit tot het volledige ontwerp.

Christopher Shein

eetbare siertuin

In een eetbare siertuin ga je op ontdekking, of komt je juist tot rust. Minstens zo sierlijk als een normale tuin, maar met de extra beleving dat er van alles geoogst kan worden.

Op avontuur in eigen tuin


Omdat één van onze belangrijkste uitgangspunten is om elke plek zo biodivers mogelijk in te richten, valt er altijd wat te beleven: ieder moment staat er wel iets in bloei of valt er wat te oogsten. Zo kun jij op avontuur in jouw eigen tuin om een maaltijd samen te stellen. En natuurlijk kun je genieten van de bijzondere vogels en bestuivers die zich ook thuis zullen voelen in jouw tuin.

In onze bostuin hebben we een bosuilenkast opgehangen. Niet dat er direct een bosuil zijn nestplaats van maakt, maar ook om je doel voor ogen hebben. Versterken van de natuurlijke vijanden zoals we hier ook nog wel eens een veldmuisje of rat tegen komen. Alles heeft met elkaar te maken

Unieke match

Ik stem het ontwerp en de uitvoering nauwlettend af met al jou behoeftes en verlangens, en natuurlijk ook met de lokale ecologische omstandigheden, zodat we samen een unieke tuin creëeren die helemaal past bij jou.

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like