De stad als spijsverteringskanaal

De stad is als een spijsverteringskanaal! Sorry… Dat is misschien wat plastisch. Maar ik bedoel: afval kun je hergebruiken, net zoals dat mest ook weer voedsel kan zijn. Dit wordt steeds populairder.

Zogeheten Zero Waste Labs schieten als paddenstoelen uit de grondbuurtcompostprojecten zijn niet meer te stoppen. Als aanrechtagrariër wordt, heb je eenzelfde functie: verspilling een halt toeroepen. Door je koffieprut te gebruiken als grondstof voor een nieuw leven van oesterzwammen, maak je dus van afval weer voedsel. Je voorkomt veel waterverspilling, CO2-productie en vooral veel voedselkilometers (12.000 km per maaltijd). En je hebt ook nog eens fantastische mest voor de vergroening van je straat. Dit proces wordt ‘circulaire economie’ genoemd.

Mooie voorbeelden zijn brouwerij ‘de Prael’ die regenwater gebruikt om bier te brouwen en Mediametic die urine met natuurlijke processen omzet tot fosfaat en andere voedingsstoffen voor de planten in de kas. Of restaurant Instock die kookt met ‘overbodig’ voedsel dat het dagelijks bij supermarkten ophaalt?

Word jij ook aanrechtagrariër?
Met de growkit van RotterZwam kun je gemakkelijk en snel op je eigen koffiedik heerlijke oesterzwammen kweken, zo uit je eigen percolator, espressomachine of koffiefilter. Zo lever jij meteen een belangrijke bijdrage aan het verminderen van afval.

Wist jij dat slechts 0,2 % van het gewicht in je koffieapparaat verdwijnt in de dampende koffie, terwijl 99,8 % eindigt op de vuilnisbelt? Zonde toch?

Maak anderen blij met jouw afval
Als je je oesterzwammen net hebt geoogst, kun je met het substraat (het spul dat overblijft in de emmer) een paar dingen doen:

  1. in de emmer laten zitten en kijken of er nog een tweede oogst te realiseren is
  2. 80% van het substraat eruit halen en in andere bakjes en emmers plaatsen, zodat je je eigen paddenstoelenkwekerij aan het opzetten bent
  3. 80% van het van het substraat aan vrienden en buren geven, zodat ze zelf ook kunnen ervaren dat afval voedsel wordt
  4. 80% van het substraat in de plantenbakken, de geveltuin of park als mulch (bodemnbedekker) verstrooien. Deze organische stof geeft het bodemleven en de planten een boost.
  5. met de 20% substraat die je in de emmer laat zitten, kun je een nieuwe growset opstarten. Doe een gelijke hoeveelheid koffiedik in de emmer, en het mycelium begint weer te groeien. (Mycelium = ondergronds netwerk van cellen dat zich over grote oppervlakten kan uitspreiden. De vrucht ervan is de paddenstoel.) Blijf dit aanvullen met extra koffiedik, tot de zwammen gaan groeien en je opnieuw kunt oogsten

Dit is de tijd om ook je vrienden en familie te inspireren voor de growset van RotterZwam. Misschien is dat wel het leukste duurzame cadeau 

Rudy Klaassen

You Might Also Like