Hou je van de stad? Hou je van voedsel? Wist je dat voedsel een belangrijke rol speelt voor de stad Amsterdam? Amsterdam verwelkomt “de Fruittuin van West” met open armen en nodigt je uit om zelf fruit te komen plukken en/of eieren te rapen in een inspirerende ecologische omgeving van wel 400 hectare open parklandschap, vlak bij de stad.
De Fruittuin van West is de nieuwe boeren-beleef-plek voor kleine en grote mensen uit Amsterdam en wijde omgeving. Verstopt onder een grasdak is een binnenplaats met een biologische supermarkt en een fijn tuincafé, een lokaal en een grote keuken. Er omheen een boomgaard van 6,5 hectare met 20 soorten fruit en verschillende vormen van alternatieve energiewinning.
Zelfoogst
Al het fruit en de andere gewassen die hier groeien zijn bestemd voor zelfoogst. Zelf lekker plukken, dan afwegen en betalen bij de kassa. Je hoeft zelf niet op de weegschaal 🙂
Ook buiten het oogstseizoen is de boomgaard een beleefgaard: kijk eens goed wat er allemaal leeft op en onder de boom, naar de verschillen in het vruchthout en de ontwikkeling van de knoppen. Je kunt lekker op een schommelmat tussen de bomen liggen, een blote voeten pad en een verwonder route. In het weekend is er altijd een kampvuur en soms workshops of andere activiteiten.
Eieren rapen
De kippen zijn de onvermoeibare medewerkers in de boomgaard. Ze lopen de hele dag vrij rond, ze pikken insecten en onkruid weg en zorgen voor minder schimmel in de boomgaard door het kapot scharrelen van de afgevallen bladeren. De hokken waarin de kippen op stok gaan zijn verrijdbaar- zo komt de mest verspreid door de boomgaard neer. En als bedankje leggen ze onbekend lekkere eitjes die je kunt rapen. Als je er vroeg genoeg bij bent! Want op is op!
voedselvisie
In de voedselvisie staan de plannen van de stad om te zorgen dat Amsterdammers kunnen kiezen voor gezonde voeding.De gemeente wil er bijvoorbeeld voor zorgen dat meer voedsel bij boeren en producenten rond Amsterdam wordt gehaald. En dat voedsel op een schonere manier naar winkels en markten in de stad wordt gebracht, zoals met elektrische vrachtwagens. Ook wil de gemeente bewoners gaan stimuleren zelf meer voedsel te gaan verbouwen in eigen omgeving.
Iedereen (stads-) boer
“Leuk die Urban Farming, maar daar is bij mij geen ruimte voor.” Ik hoor het je denken…
Maar – goed nieuws – dat is onzin! Er is áltijd ruimte voor één vierkante meter waarin je een tuin kunt aanleggen.
Nog wat voordelen, naast het feit dat je je eigen groenten kweekt:
- je zorgt dat de buurt groener wordt
- je wijk houdt meer water vast, dat verdwijnt niet nodeloos in de riolering
- je buurt wordt weer een plek om trots op te zijn. Je creëert nieuwe energie voor het verduurzamen van je buurt.
“Ik kan niet tuinieren.” Ook een bekend bezwaar en gelukkig ook onzin. Iedereen kan in een vierkante meter tuinieren. Jij dus ook!
Bestel vandaag nog de cursus Urban Farming.