‘de deltawerken van Geleen’

door zijn zelfgebouwde ‘Deltawerken van Geleen’ staat het huis van Rudy nooit meer blank

Nadat hij vorig jaar een fikse overstroming had, ontwierp Rudy Klaassen uit Geleen een ingenieus irrigatiesysteem voor op en om zijn huis. Via regentonnen, kanalen en grindgaten stroomt het water nu terug de bodem in. Met lede ogen ziet Rudy vorig jaar juni hoe zijn garage en tuin blank komen te staan. „Het water stond bijna veertig centimeter hoog.” Om hier iets aan te doen, ontwikkelt. hij een manier om het water anders te geleiden. „Op mijn dak van honderdtachtig vierkante meter legde ik een ecologische begroeiing aan met onder meer Engels gras, duizendblad, wilde peen en verschillende vetkruid-soorten, die het water als een spons opneemt. De rest stroomt nu via brede dakgoten in regentonnen, waarna het in kanalen van Belgische klinkers belandt die uitkomen op twee grindbakken. Van hieruit loopt het water vanzelf weer de grond in.”

De Limburger

Diversiteit

Met dit systeem, door Rudy zelf ‘de Deltawerken van Geleen’ genoemd, hoopt hij eventuele overstromingen in de toekomst te voorkomen. „Ik vind het belangrijk dat het water terug kan naar waar het hoort: de natuur in. Ook probeer ik in mijn tuin de diversiteit van planten, insecten en dieren te stimuleren, zoals met een voedselbos rondom mijn huis. Hierin staan onder meer perenbomen, erwtenstruiken en honingbes-planten.” Verder bedekt Rudy de muren rondom zijn tuin zo veel mogelijk met klimhortensia’s.„Dit trekt veel insecten en vogels aan. Bovendien heb ik kasten voor vleermuizen en huismussen opgehangen en verzamel ik al mijn groente-, fruit- en tuinafval in een kas, dat voedsel is voor de tientallen wormen die zich daarop kunnen uitleven. De restanten hiervan zijn perfecte compost voor mijn planten en bomen.”

Weinig onderhoud: De biodiversiteit in zijn tuin is niet alleen goed voor de natuur, maar volgens Rudy ook praktisch. „Omdat ik alles zijn gang laat gaan, heb ik er vrijwel geen onderhoud aan. In mijn omgeving zie ik menig persoon op zaterdag enthousiast een bladblazer tevoorschijn halen, maar dat hoeft helemaal niet. Al die bladeren zijn namelijk een warme deken voor je tuin en belangrijke voedingsstoffen voor planten en dieren.”

De Limburger

Genieten
Bovenal is zo’n eigen natuurpark zeer ontspannend, vindt Rudy. „In elk seizoen is er altijd wel iets te zien, bijvoorbeeld vlinders, eekhoorntjes en egels. Vaak zet ik een stoel in de tuin en kan ik uren genieten van al het moois om me heen. Zelfs in de regen zit ik wel eens buiten om te luisteren naar het rustgevende geluid van druppels in de regentonnen en hoe het water door de kanalen stroomt.

De Limburger

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like