Sinds wij in Zuid-Limburg zijn gaan wonen lijkt het wel of we meer ons best moeten doen om waterklaar te zijn. Als het hier regent dan regent het hier ook erg hard. En de hoogteverschillen in Zuid-limburg zorgen dat de wateroverlast versnelt op je af komen. Na schade en schande zorgen wij dat we waterklaar zijn! Ben jij al waterklaar?
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het rioolstelsel. Door klimaatverandering ontstaan er echter steeds meer problemen met de afvoer van regenwater, vooral in stedelijke gebied. Omdat dat niet alleen maar op te lossen is met de aanleg van grotere riolen verplichten steeds meer gemeenten ons als burger of bedrijf om het regenwater op eigen terrein te houden. Dan hoeft er dus veel minder afgevoerd te worden via de riolering. Dit wordt ‘afkoppelen‘ genoemt.
De eenvoudigste manier om van het regenwater af te komen is dan om dit te laten weglopen in de bodem. Dat wordt infiltratie van regenwater genoemd. Je kunt dat doen door open verharding aan te brengen, meer groen aan te leggen of door bovengronds of ondergronds een infiltratiepakket aan te leggen.
Ik ga de uitdaging aan om het regenwater niet langer af te voeren naar het riool maar om het daar te houden waar het valt. Met eenvoudige oplossingen en een gunstige subsidieregeling maak ik onze tuin Waterklaar. Ook verklein ik de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Eenvoudig maak ik een mooie groene én klimaatvriendelijke tuin!
Veel gemeenten verstrekken overigens subsidies voor het afkoppelen van regenwater.
Bijdrage leveren
Wat kun je doen om het verschil te maken? Als inwoner kun je op verschillende manieren aan de slag met jouw omgeving klimaatbestendig te maken. Door jouw bijdrage help je mee aan het voorkomen van wateroverlast, droogte, hittestress en verbeteren van de waterkwaliteit. Kijk voor meer informatie of inspiratie op de website van Waterklaar en bepaal zelf welke maatregelen jij kan nemen.