Ben jij al Balkonier?

Heb je een balkon of patio? Dan heb je een aardige uitdaging om er een groene weelde van te maken. Maar het kan wel! Dat weet ik uit eigen ervaring. Rechts is mijn balkon te zien!

Maak van je balkon een “stamkroeg”.

Een volledig leefgebied wordt lastig, maar een plekje waar vlinders even kunnen drinken of vogels wat zaad kunnen eten kan altijd. Dieren nemen het bezoek aan jou dan op in hun dagelijkse routine. In een stenige wijk kun je met wat vogelvoer toch een paartje merels of spreeuwen onderhouden, die bijvoorbeeld in een nestkastje verderop broeden.

Richt je op “de gevleugelden” onder de dieren.

Koolwitjes, hommels en bijen vliegen veel rond op zoek naar voedsel. Vogels als spreeuwen en mussen zijn zelfs afhankelijk van bijvoeren om een stabiele populatie te houden in het stedelijk gebied. Nectarrijke planten voor de insecten en een zaaddispenser voor de vogels zijn een goed begin.

Laat de muren of de balkonhekken begroeien met een druivenrank, kamperfoelie, of klimop.

Klimplanten creĆ«eren een mooie groene omgeving met nectar, bessen en schuilplaats voor ‘gevleugelden’. Let op! Op een balkon moet je planten in potten houden en dat vereist extra zorg. Potplanten drogen snel uit, worden warm in de zomer en koud in de winter.

Actieplan

  • Gebruik zo groot mogelijke potten waar in ieder geval 30 cm aarde in kan
  • Zorg dat je de potten goed draineert. Leg waterhoudende korrels op omgekeerde plastic bloempotjes op de bodem. Scherven van stukgevallen potten zorgen ook voor voldoende ruimte om water door te laten. Dek de laag met scherven en korrels al met worteldoek om te voorkomen dat de wortels gaan schimmelen.
  • Beperk de verdamping door met mulch of houtsnippers de aarde te bedekken
  • Geef voldoende water vanuit een waterton. Geef zo nu en dan wat ‘wormenthee’ van het wormenhotel
  • Verpot de grotere planten om de paar jaar om de wortels voldoende ruimte te geven.

Wees creatief!

Een stukje houtwal, een vijver, een bloemen border, alles kan in het klein gerealiseerd worden op een balkon.

 

Cursus “word balkonier”

Als je medestanders vindt wil ik graag op een galerij of  flat een cursus “word balkonier aanbieden waarbij jullie bepalen hoe het eind plaatje wordt. Klik op de knop hieronder voor een gratis gesprek. 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like