Wie woont er in een schroefgat ?

Als tuin- of balkoneigenaar ben je ook “imker” – dat wist je nog niet?  Geen wonder want wilde bijen, solitaire wespen, oorwormen en gaasvliegen zijn rustige en onopvallende medebewoners die geen eisen stellen.

je ziet ze bijna niet!

Alleen als je goed kijkt, zul je op balkon of kozijnen levende bijen ontdekken. Vaak zul je alleen maar het meegebrachte stuifmeel zien in de schroefgaten van de tuinmeubelen.  Nog onopvallender leven de solitaire wespen die meestal in gedempt zwart  hun zaakjes regelen en daarom vaak niet als wespen worden herkend.

bondgenoten

Onder hen bevinden zich veel waardevolle bondgenoten in de tuinstrijd tegen bladluizen en rupsen, die zij voor de bevoorrading van hun nesten vangen.  Als “eenzame”insecten vormen ze geen kolonie, maar doen alles alleen- van het bouwen van een nest, via de eileg tot de nestverzorging.

variatie is groot

Er is een grote verscheidenheid aan bouwmethoden voor de nesten van solitaire bijen en wespen: sommigen bouwen harsnesten  op stenen, andere graven gangen tussen metselvoegen, terwijl weer andere kunstzinnige bouwwerken van klei aan planten hechten.  Alle soorten hebben echter met elkaar gemeen dat hun actieradius klein is. Binnen een straal van 100 meter moet alles beschikbaar zijn wat ze nodig hebben.

beschikbaar moet zijn:

 • afhankelijk van de soort bepaalde waardplanten voor de verzorging van het broedsel met stuifmeel bij wilde bijen.
 • bouwmateriaal ( afhankelijk van de soort, bijvoorbeeld klei, planten met lange bladharen, leveranciers van hars of plantaardige olie, bloemen of bladeren van bepaalde planten om stukken uit te knippen.
 • Afhankelijk van de soort gunstige broedplaatsen ( zoals hout et gaten, geschikte plekken op de grond, klei leem en zand) Voor veel dieren kun je iets betekenen en met een paar eenvoudige ingrepen alle drie wensen vervullen.  Met het maken van een insectenhotel bied je een onderkomen aan nuttige insecten. Ook andere insecten profiteren hier weer van zoals gaasvliegen, oorwormen en vlinders.
     

  Wil jij je omgeving ook diervriendelijk gaan inrichten maar wil je het niet alleen doen?

   

  download dan de tips om draagvlak te creeren voor jou initiatief.

  Geef mij die tips

  Als je genoeg medestanders hebt, meld je aan voor een gratis gesprek en voordat je het weet, woon jij ook in een biodiverse wijk!

 

You Might Also Like