165.000 gratis bomen en struiken voor Limburg

Aankomende winter krijgt Limburg er 165.000 bomen en struiken bij voor biodiversiteit en klimaat. Helemaal gratis. Tweeënveertig Limburgse boeren, instanties en burgers hebben bij Meer Bomen Nu plantgoed besteld. Meer Bomen Nu kan dit gratis weggeven omdat de campagne gebruik maakt van vele vrijwilligers en een hele logische, maar weinig gebruikte bron voor bomen en struiken, namelijk de natuur. De natuur produceert ieder jaar een overdaad aan zaailingen en stekken. Meer Bomen Nu verzamelt deze op plekken waar ze in overdaad zijn, en geeft ze elders een plek waar ze gewenst zijn. Boeren en burgers maken gretig gebruik door er voedselbossen mee te starten en biodiverse heggen en hagen van te maken om de biodiversiteit te vergroten en CO2 vast te leggen.  

Limburgse plannen

Op 42 locaties gaat er in Limburg geplant worden. Van de 165.000 bomen en struiken in Limburg zijn er zeker 120.000 bestemd voor startende voedselbossen zoals bij Watersley Sports & Talentpark in Sittard, het Leuker Voedselbos in Baexem, Stichting Landgoed Hermanushoeve in Grubbenvorst en bij burgers in Venray, Grashoek, Melderslo en Berg en Terblij. Een voedselbos is een vorm van landbouw waarin in een bos zoveel mogelijk eetbare soorten staan in verschillende lagen, van wortels tot scheuten tot bast, fruit en noten. Andere bomen en struiken in een voedselbos dienen de biodiversiteit en bosfunctie. Voedselbossen worden pas na een jaar of 7 winstgevend voor de eigenaar, maar zijn – zeker als ze op landbouwgrond komen – vanaf het eerste jaar al een grote winst voor de biodiversiteit en het klimaat. Andere bomen in Limburg gaan boerenerven, bermen, achtertuinen en schoolpleinen opfleuren.

Hulp gezocht

In augustus behaalde Meer Bomen Nu de mijlpaal van 1 miljoen aangevraagde bomen. Nu is het zoeken naar voldoende enthousiaste natuurbeheerders en boswachters die hun gebied openstellen voor de vrijwilligers van Meer Bomen Nu om zaailingen te verzamelen. Een miljoen zaailingen zijn zo gevonden, maar we zoeken natuurlijk naar een bonte mix van soorten zodat boerenheggen niet enkel worden gevuld met esdoorn en berk, maar juist met meidoorn, sleedoorn, kornoelje, zoete kers, katjeswilg etc zodat elke haag van het vroege voorjaar tot najaar voedsel biedt voor insecten en vogels. Ook houden we graag plantgoed in de regio en zoeken we vrijwilligers en plekken om bomen tijdelijk op te slaan zodat ze in de juiste biodiverse mix verdeeld kunnen worden. Iedereen die wil helpen, kan hier aanmelden: https://meerbomen.nu/aanmelden/

iedere buurt verdient zijn eigen voedselbos

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een project van Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda. De vier organisaties vinden dat de ecologische crisis waar we in verkeren, een urgente, grootschalige en gezamenlijk uitgevoerde actie vereist. Bomen planten is dé oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om burgers een positief handelingsperspectief te bieden. Bomen planten is de goedkoopste maatregel om CO2 vast te leggen, zeker als je gebruik maakt van de gratis kracht van de natuur. Bomen en struiken planten zich ieder jaar voort, sommige soorten doen dat met duizenden tegelijk. De meeste overleven het niet door natuurbeheer, te weinig licht of ze worden opgegeten. Als we maar een klein deel van deze jonge zaailingen verhuizen naar andere plekken, kunnen we goedkoop heel veel nieuwe natuur maken. Deze campagne kan de komende jaren exponentieel opgeschaald en gekopieerd worden in elke gemeente.

https://youtu.be/wzNPZp_OjAE

kom in actie

Meld je dus nu aan als vrijwilliger om in actie te komen. Nadat jij je hebt zich aangemeld op de website krijg je eind oktober bericht over de geplande activiteiten bij jou in de omgeving. In het kader van de coronamaatregelen is het wel van belang dat iedereen zich aanmeldt, zodat deze campagne veilig kan verlopen.

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like