wormen verbinden

Op 7 november 16.00 uur wordt op het KNSM-Eiland het wormenhotel aan de Venetiëstraat geopend.  Er staan al 32 gezinnen  klaar om hun Groene Fruit en Tuinafval (GFT) niet meer bij het restafval gooien, maar op te sparen voor de wormen, die er weer gezonde wormen mest van maken.  

Amsterdam maakt er wat van

Alle compostdonoren ontvangen bij de opening een toegangscode voor het hotel, voor de “roomservice”. In het begin zullen de compostdonoren nog niet direct al het GFT kunnen afleveren aan de wormen. ze moeten in het begin nog een beetje wennen aan hun nieuwe omgeving. Onder het motto: “Amsterdam maakt er wat van” ondersteunt de gemeente dit initiatief op het KNSM-Eiland. 

een groene- eetbare- en sociale buurt

Dit initiatief komt tot stand door gemotiveerde eilandbewoners die veel waarde hechten aan een groene- eetbare- en sociale buurt. Wormen staan aan de basis van een gezonde bodem en een sociale buurt. Wormen helpen de bewoners hun leefomgeving groener, mooier en socialer te maken. Wormen verbinden! 

ik zie je bij het wormenhotel

Onze droom is om over een tijdje rondom het wormenhotel een royale nutstuin voor de eilandbewoners te creëren waarin veel kruiden, groenten en fruit kunnen worden geoogst. Maar ook een plek om kruidenthee te maken, elkaar te ontmoeten en te delen. Wat zou het mooi zijn als ook onze picknicktafel die het KNSM-Eiland heeft gewonnen bij de Plastic Race daar ook een plekje kan geven.

compost oogsten

Er wordt elk half jaar geoogst en de geproduceerde compost gaat terug naar de bewoners die het gebruiken in hun geveltuinen, achtertuintjes, boomkranstuinen en bloembakken. Doordat de buren zelf de gebruikers van de bodemverbeteraar zijn, wordt er heel zorgvuldig gevoerd. Het wordt voor hen een andere ervaring dan het wegwerpen van gft in de ouderwetse stinkende kliko. Het belangrijkste voordeel van wormencompostering is zodoende de verbetering van het scheidingsgedrag. De interactie met de bakken veranderd van ‘weggooien’ van GFT in het ‘voeren’ van wormen met resten groente en fruit.

het stinkt niet

Met behulp van wormen (vermicomposting) kan groente, fruit en tuinafval snel verwerkt worden, het trekt hierdoor geen ongedierte aan en is eerder beschikbaar als plantenvoeding. Doordat de compostering direct begint komt er geen geur vrij en met behulp van enzymen en bacteriën die de wormen zelf produceren ontstaat een hoge kwaliteit bodemverbeteraar. 

Help Amsterdam iets te maken van jouw GFT door mee te doen


Ook mee doen? Misschien woon jij ook wel op het KNSM-Eiland en wil je graag mee doen. Dat kan. Kom maandag 7 november om 16,00 uur naar de Venetiëstraat waar het wormenhotel wordt geopend. 

 

Woon je niet op het Eiland, maar wel in Amsterdam, en wil je ook en wormenhotel in je straat? Meld je dan aan bij de gebiedsmakelaar Eilbron Varda van de Gemeente Amsterdam

wormenkaart van Amsterdam
Voor een totaal overzicht van alle wormenbakken in Amsterdam kijk op de wormenkaart van Amsterdam

wordt wormenwachter
Voor scholen en BSO’s heb ik ook een educatief programma waarbij de kinderen wormenwachters zijn en zorgen voor het dieet van de wormen. De eerste paar weken vinden de kinderen het nog een beetje onwennig. Na 3 weken gaan ze al knuffelen met de wormen. Na 7 weken willen de kinderen ook een wormenhotel.  Dat kan, want een wormenhotel is zo gemaakt.  Meld je aan voor een programma op maat wat betaal wordt door de gemeente Amsterdam. 

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen