stenen of grind eruit en planten erin

Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen door groen in zijn eigen (gevel)tuin. De ludieke actie : Nationaal Kampioenschap Tegelwippen moet overheden aansporen om bestrating te vervangen door begroeiing, in de vorm van gras of planten. Ook jij kunt hier aan meedoen.

Hier in Hoofddorp werd de eerste tegel gewipt

Vorig jaar bij de eerste editie van het evenement werden er 95.000 straat- en tuintegels verwijderd. Het NK Tegelwippen duurt een half jaar. De gemeente die per inwoner de meeste tegels verwijdert, krijgt daar een gouden tegel voor terug. Huiseigenaren die zelf hun tegeltuin transformeren maken kans op de Publiekswipper.

je kunt ook d.m.v. zakken het steenoppervlak in de openbare ruimte simpelweg vergroenen en lokaal voedsel verbo0uwen

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat het NK Tegelwippen niet om een 1 aprilgrap. „De actie maakt deel uit van een grotere campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. De ludieke naam en de startdatum kan inderdaad wat vraagtekens oproepen.” Minister Cora van Nieuwenhuizen riep bestuurders van gemeenten in een video enkele weken geleden al op om zich aan te melden.

minister van Infrastructuur en Waterstaat: Cora van Nieuwenhuizen & Lodewijk Hoeksta geven het startschot van het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen

Het is tijd om samen de tuin in te gaan, want in de tuin begint het! Met de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ helpen we bewoners en gemeenten om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Denk hierbij aan het vervangen van tegels voor groen en het opvangen van regenwater.

tegels er uit, buurttuin er in

Gezamenlijke aanpak voor een groener Nederland

In Nederland werken 350 gemeenten, 12 provincies, 21 waterschappen, 45 regionale samenwerkingsverbanden en 4 ministeries aan de gezamenlijke doelstelling om Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust te hebben ingericht.

Van het stedelijk gebied in Nederland is ongeveer de helft van het grondgebied in private handen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil daarom, op initiatief van minister Cora van Nieuwenhuizen, ook inwoners stimuleren om met klimaatadaptatie aan de slag te gaan. .

een pop-up park in Eindhoven geeft meer ruimte voor groen en biodiversiteit aan de stad

Je wilt onttegelen, yes!

Met meer planten in de tuin kunnen we ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Super dus dat jij je steentje wil bijdragen. Voortuinen worden een groene verbinding richting het buitengebied. Deze groene verbinding draagt bij aan een duurzame leefomgeving voor mens en dier. Onze natuur begint immers in de eigen voortuin.

dit is het leukste moment van alles! De tegel er uit! Kicken!!!

Op onderzoek uit

.Om je versteende tuin te veranderen in een groene tuin zijn vier vragen belangrijk:

▸ Ligt de tuin in de schaduw, volle zon of ergens tussenin?
▸ Welke grondsoort ligt in je tuin?
▸ Hoeveel tijd wil je steken in onderhoud?
▸ Hoeveel geld heb je beschikbaar?

Maak een beplantingsplan


Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene, onderhouds­ vriendelijke tuin. Kies ook voor vaste planten in plaats van éénjarigen. Vaste planten komen namelijk ieder voorjaar weer op waardoor je niet telkens nieuwe planten hoeft te kopen. Tuincentra en hoveniers geven je graag advies bij het maken van een beplantingsplan voor jouw tuin.

Makkelijke planten voor een tuin met veel zon:
kattenkruid, zonnehoed, sedum, vrouwenmantel, herfstaster, vaste geranium, duizend­ knoop (Persicaria), rudbeckia, salie.

Makkelijke planten voor een tuin met halfzon:
vrouwenmantel, maagdenpalm, vaste geranium, longkruid, zene­ groen, herfstaster, dikkemanskruid, duizendknoop, zonnehoed, vetkruid, smeerwortel, goudaardbei.

Makkelijke planten voor een tuin met veel schaduw:
varens, smeerwortel, mans­ oor, maagdenpalm, dikkemanskruid, goudaardbei, lieve­ vrouwebedstro, Kaukasische vergeet­me­nietje, schuimbloem, reuzedovenetel.

Wip de tegels

Tijd om te wippen! Maak een opsluitrand (zie foto) tussen het tuin­ en terrasgedeelte, zodat de terrastegels die je houdt niet wegzakken. Die rand kun je maken van de weggehaalde tegels, scheelt weer geld. De weggehaalde tegels kun je ook hergebruiken voor het maken van een bankje of verhoogde borders voor planten.

als je eenmaal begint, wordt je gretig ……,

Maak em vruchtbaar

Verwijder het bestratingszand dat onder de tegels ligt. Kom je daarna grond tekort? Breng dan een laag teelaarde of tuinaarde aan. Voeg compost of bladaarde toe en meng dit met de tuingrond. Dit organische materiaal is een uitstekende, langzaam werkende meststof. Het zorgt voor een betere waterhuishouding en de planten nemen beter voedingstoffen op.

mulch de bodem zodat ie niet uitdroogt

Aanplanten

Tijd om de bloemetjes buiten te zetten! Dompel de planten eerst in een emmer water zodat de grond is volgezogen. Pak dan het beplantingsplan er bij. Zet alle planten met pot op de juiste plek volgens het beplantings­plan. Ben je tevreden? Graaf dan een gat, haal de plant uit de pot en zet de plant net zo diep in de grond als deze in de pot stond.

zorg voor biodiverse planten die bij vriendelijk zijn

WATER!


Geef alle planten na het planten water. Maak wanneer je dit hebt gedaan de grond op alle plekken gelijk.

als je het regenwater ook gaat afkoppelen, hoef je geen water meer te geven

ONDERHOUD

Een groene tuin is makkelijk in onderhoud, maar heeft wel wát liefde nodig. Geef daarom water wanneer dat nodig is en verwijder onkruid zodra het verschijnt. Als je dat meteen goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in de toekomst! Breng een laag compost of bladaarde aan in de herfst. En uitgebloeide bloemen knip je bij voorkeur in het voorjaar pas terug.

als je de bodem mulch gebruikt is er weinig onderhoud nodig.

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

.

.

You Might Also Like