Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen door groen in zijn eigen (gevel)tuin. De ludieke actie : Nationaal Kampioenschap Tegelwippen moet overheden aansporen om bestrating te vervangen door begroeiing, in de vorm van gras of planten. Ook jij kunt hier aan meedoen.

Vorig jaar bij de eerste editie van het evenement werden er 95.000 straat- en tuintegels verwijderd. Het NK Tegelwippen duurt een half jaar. De gemeente die per inwoner de meeste tegels verwijdert, krijgt daar een gouden tegel voor terug. Huiseigenaren die zelf hun tegeltuin transformeren maken kans op de Publiekswipper.

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat het NK Tegelwippen niet om een 1 aprilgrap. „De actie maakt deel uit van een grotere campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. De ludieke naam en de startdatum kan inderdaad wat vraagtekens oproepen.” Minister Cora van Nieuwenhuizen riep bestuurders van gemeenten in een video enkele weken geleden al op om zich aan te melden.
Het is tijd om samen de tuin in te gaan, want in de tuin begint het! Met de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ helpen we bewoners en gemeenten om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Denk hierbij aan het vervangen van tegels voor groen en het opvangen van regenwater.

Gezamenlijke aanpak voor een groener Nederland
In Nederland werken 350 gemeenten, 12 provincies, 21 waterschappen, 45 regionale samenwerkingsverbanden en 4 ministeries aan de gezamenlijke doelstelling om Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust te hebben ingericht.
Van het stedelijk gebied in Nederland is ongeveer de helft van het grondgebied in private handen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil daarom, op initiatief van minister Cora van Nieuwenhuizen, ook inwoners stimuleren om met klimaatadaptatie aan de slag te gaan. .

Je wilt onttegelen, yes!
Met meer planten in de tuin kunnen we ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Super dus dat jij je steentje wil bijdragen. Voortuinen worden een groene verbinding richting het buitengebied. Deze groene verbinding draagt bij aan een duurzame leefomgeving voor mens en dier. Onze natuur begint immers in de eigen voortuin.

Op onderzoek uit
.Om je versteende tuin te veranderen in een groene tuin zijn vier vragen belangrijk:
▸ Ligt de tuin in de schaduw, volle zon of ergens tussenin?
▸ Welke grondsoort ligt in je tuin?
▸ Hoeveel tijd wil je steken in onderhoud?
▸ Hoeveel geld heb je beschikbaar?
Maak een beplantingsplan
Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene, onderhouds vriendelijke tuin. Kies ook voor vaste planten in plaats van éénjarigen. Vaste planten komen namelijk ieder voorjaar weer op waardoor je niet telkens nieuwe planten hoeft te kopen. Tuincentra en hoveniers geven je graag advies bij het maken van een beplantingsplan voor jouw tuin.
Makkelijke planten voor een tuin met veel zon:
kattenkruid, zonnehoed, sedum, vrouwenmantel, herfstaster, vaste geranium, duizend knoop (Persicaria), rudbeckia, salie.
Makkelijke planten voor een tuin met halfzon:
vrouwenmantel, maagdenpalm, vaste geranium, longkruid, zene groen, herfstaster, dikkemanskruid, duizendknoop, zonnehoed, vetkruid, smeerwortel, goudaardbei.
Makkelijke planten voor een tuin met veel schaduw:
varens, smeerwortel, mans oor, maagdenpalm, dikkemanskruid, goudaardbei, lieve vrouwebedstro, Kaukasische vergeetmenietje, schuimbloem, reuzedovenetel.
Wip de tegels
Tijd om te wippen! Maak een opsluitrand (zie foto) tussen het tuin en terrasgedeelte, zodat de terrastegels die je houdt niet wegzakken. Die rand kun je maken van de weggehaalde tegels, scheelt weer geld. De weggehaalde tegels kun je ook hergebruiken voor het maken van een bankje of verhoogde borders voor planten.

Maak em vruchtbaar
Verwijder het bestratingszand dat onder de tegels ligt. Kom je daarna grond tekort? Breng dan een laag teelaarde of tuinaarde aan. Voeg compost of bladaarde toe en meng dit met de tuingrond. Dit organische materiaal is een uitstekende, langzaam werkende meststof. Het zorgt voor een betere waterhuishouding en de planten nemen beter voedingstoffen op.

Aanplanten
Tijd om de bloemetjes buiten te zetten! Dompel de planten eerst in een emmer water zodat de grond is volgezogen. Pak dan het beplantingsplan er bij. Zet alle planten met pot op de juiste plek volgens het beplantingsplan. Ben je tevreden? Graaf dan een gat, haal de plant uit de pot en zet de plant net zo diep in de grond als deze in de pot stond.

WATER!
Geef alle planten na het planten water. Maak wanneer je dit hebt gedaan de grond op alle plekken gelijk.

ONDERHOUD
Een groene tuin is makkelijk in onderhoud, maar heeft wel wát liefde nodig. Geef daarom water wanneer dat nodig is en verwijder onkruid zodra het verschijnt. Als je dat meteen goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in de toekomst! Breng een laag compost of bladaarde aan in de herfst. En uitgebloeide bloemen knip je bij voorkeur in het voorjaar pas terug.


Hulp nodig?
.
.