Hout is een natuurlijke grondstof die belangrijk is voor mensen en de natuur. Hout is niet alleen sterk, levendig en functioneel maar is ook een voedingsbron voor veel organismen. Paddenstoelen zoals oesterzwammen en shii-take zijn paddenstoelen die van nature voorkomen op hout in het bos.

Teelt van paddestoelen op stammen

De Chinezen en Japanners weten al zo,n 1000 jaar dat de kweek van paddenstoelen op stammen zo z’n voordelen heeft. Het is een makkelijke en natuurlijke manier, de smaak is beter, het is zeer milieuvriendelijk, geen verwarming, geen stoombaden en dure ventilatiesystemen, maar wel natuurlijke recycling van hout.

 

Voor de workshop :’maak je eigen paddenstoelen kwekerij‘ heb ik snoeihout nodig, met minimale dikte van 12 cm. Het hout moet vers gezaagd zijn. Samen met Hoveniers en Gemeente kunnen we zo de biodiversiteit voor de parken verhogen, en zeker de verwondering bij de mensen & kinderen. ! Graag wil ik met lokale partijen zoals vrienden van het Flevopark en het Amstelzwam Mycelium Netwerk paddenstoelenkwekerijen opzetten in de stedelijke omgeving. Ook voor gastlessen op school in in wijkcentra ben ik op zoek naar snoeihout.

een vrijwilligersgroep krijgt een workshop eetbaar hout aangeboden door de gemeente Amsterdam op de Natureluur

deel snoeihout met woonwerkgemeenschap Nautilus

Graag wil ik van jou weten wanneer en wat voor soort hout en hoeveel je beschikbaar hebt. In het lijstje zie je op welke soorten hout de paddenstoelen groeien. Op dit moment ben ik op zoek naar hout van: wilg, acacia, berk en beuk, els, es, esdoorn, linde, paarden kastanje en populier voor een eetbaar-hout project van woonwerkgemeenschap Nautilus begin maart.  Het hout moet voor 14 februari  zo mogelijk gekapt zijn. Neem contact met me op als je dit hout kunt leveren. Alvast bedankt. Natuurlijk krijg je van ons een aantal geënte stammetjes grijze oesterzwammen cadeau

binnenkort hopen we hier de Nautilus Paddenstoelen kwekerij te hebben aangelegd

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om jouw gemeente toekomstbehendig te maken? Neem contact op voor een gratis gesprek, dan bespreken we wat je precies nodig hebt.
Gratis gesprek aanvragen