van oesterzwam tot voedselbos

Paddenstoelen verwonderen
Mensen vragen mij wel eens:”wat kan ik nou doen voor een duurzame wereld?”. Dan vertel ik hun over het wonder wat bij mij op het aanrecht afspeelt van de schimmel die mijn koffieprut op eet en daar heerlijke oesterzwammen van maakt. Paddenstoelen verwonderen en al we onze systemen zo gaan inrichten als in de natuur ziet de wereld er een stuk mooier uit.

koop een grow-kit en je krijgt er een voedselbos bij
Zo ook kwam Janny Oosterhuis, bestuurslid van de Groene Boerderij bij me langs om haar oesterzwammen grow-kit op te halen die ze in mijn webshop had besteld. We dronken een kopje koffie want: koffie drinken is oesterzwammen eten, en hadden een heel inspirerend gesprek over een zelfvoorzienende Groene Boerderij. 

https://www.facebook.com/degroeneboerderij/videos/1728017037494593/

Waar moet Rokko naar toe?
Een dag later werd ik gebeld door Jannie. De Groene Boerderij wil een voedselbos op het landje van Rokko, een hengstenpaardje die daar stil en alleen op graast.Omdat ik voor de cursus voedselbos een locatie nodig heb, is dit voor mij een stinkende casus om mee aan de slag te gaan. Dit plan blijft niet op de plank liggen en daar hou ik van! 

Groene boerderij als merk
Na het oriënterende gesprek met Jannie, Amber, eigenaar van de Groene Boerderij en Jeanet, partner van Amber werd het me duidelijk dat de Groene Boerderij serieus is en ook echt de wereld beter wil maken. Zo wil Amber dat In 2025 de CO2 uitstoot van Nederland gehalveerd is, en dat er 100 voedselbossen in Noord Holland zijn. Ook wil ze dat de Groene Boerderij een merk wordt met  kwaliteiten als een voedselbos, een duurzame energiecentrale voor de buurt en een zorgboerderij. Ook wil ze samenwerking met onderwijs en een omslag in denken realiseren in het produceren van voedsel  en zelfvoorzienend leven. 

De grenzen van het huidige voedselsysteem worden steeds zichtbaarder: bodem, dieren en boeren raken uitgeput. Veel mensen  willen naar een systeem waarin duurzaamheid en gezondheid voorop staat. Naar een model waar het om ‘4 returns’ gaat: inspiratie, sociaal kapitaal, natuurlijk kapitaal en duurzaam financieel rendement.  Geen afwenteling meer van maatschappelijke kosten op de belastingbetaler of toekomstige generaties.

het roer moet om
De doelstellingen op korte termijn zijn ook niet voor de poes. Zo wil Amber van het gas af, overstappen op een elektrische auto. Plaatsen van zonnepanelen op het dak. De bomen en struiken voor het voedselbos gaan deze winter de grond in.  Er worden excursies georganiseerd voor andere zorgboerderijen, scholen, geïnteresseerden en er lopen afspraken met minimaal 3 scholen in Amsterdam.Een 4 tal Groene Boerderijen worden opgezet in de regio.

adoptieplan voedselbos de Groene Boerderij
Bij de open dag van de Groene Boerderij heb ik mijn vlekken-plan klaar met functies zoals de drijvende tuinen, chinampa’s als waterteelt, verticale eetbare tuinen, een eetbare paardenhaag, een verkooppunt van de eigen verbouwde groentes en fruit, een educatieve route, een voedselbos, een vuurplek, een vogelobservatie hut, een paddenstoelen kwekerij, een biomiler en ga zo maar door.

 

hoe een adoptieplan het traject kan versnellen
Het adoptieplan loopt gesmeerd en voedsel bomen en struiken rollen als zoete broodjes over de toonbank. We hebben gedurende de Open Dag voor meer dan €400,– aan geadopteerde planten mogen ontvangen. Deze ludieke actie is een enorme katalysator voor het project. Mensen kunnen niet wachten om hun boom te planten. Ook de plaatselijke bierbrouwer, imker en andere partijen zijn geïnteresseerd om te investeren in het voedselbos.  De lokale economie wordt gestimuleerd en aangesproken.  Den Ilp komt op de kaart te staan. Den Ilp was een plek maar  wordt een bestemming!

Droomt jij ook van een eetbare siertuin of groene, natuurlijke plekken in de buurt waar kinderen kunnen spelen? ;Ik ontwerpt eetbare (sier)tuinen, moestuinen, voedselbossen, geveltuinen, natuurspeelplekken en groene schoolpleinen.

lezing Eetbare buurt
Graag wil ik je uitnodigen voor de lezing: de eetbare Buurt die ik geef op 20 november in ” De Eester, C. Van Eesterenlaan 266 in Amsterdam Oost. Ik neem je mee naar succesvolle projecten die de stad eertbaarder maken, maar ga ook samen met jullie kijken op welke manier jij iets kunt gaan doen aan een eetbare wijk of straat. 

Incredible Edible
Ik heb veel ervaring en kennis van eetbare (vaste) gewassen en het aanleggen van natuurlijke (kringloop) tuinen waar mens, plant en dier zich thuis voelen. Ik realiseert kleine en grote projecten; van eetbare geveltuin tot een productie voedselbos van een hectare of groter. Ik lever maatwerk naar gelang uw mogelijkheden en wensen.

Heb jij ook een plan bij jou in de buurt? Zie jij kansen? Ik denk graag met jou mee over het realiseren van eetbare projecten. Of het nu gaat over advies, financiering, ontwerp, pr/communicatie/educatie, uitvoering, aansturing of andere obstakels waar jij tegen aanloopt; Ik kan jou helpen om jouw idee uit te werken of aan te leggen.

Door middel van een groot netwerk, ben ik in staat om alle vraagstellingen op het gebied van de groene leefomgeving te beantwoorden. Vraag vandaag nog een gratis gesprek aan.

Zelf zwammen kweken
Misschien ken je hem al maar ik heb ook een superleuke growkit waarmee je je eigen koffiedik kunt omzetten in heerlijke oesterzwammen. Ook leuk als Sint of Kerst cadeau. Natuurlijk kun je ook gewoon vandaag nog starten als aanrechtagrariër. Bestel nu de #Rotterzwam Growkit en haal hem vandaag nog op! 

 

 

You Might Also Like