De ‘deadline’ van 2030 komt snel dichterbij! De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, of te wel ’the Sustainable Development Goals’ (SDG) zijn voor veel steden en landen de laatste stroholm om de wereld de goede kant op te ‘manuvreren’. Deze SDG’s zijn belangrijke gereedschappen om van de wereld weer een fijne plek te maken voor mens, dier en natuur. Doe je mee?
De plannen zijn groots!
Voor 2030 moet er een einde komen aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Om dat te bereiken is goede samenwerking nodig. Zo moet er beter worden samengewerkt door Ondernemers, Overheden, Organisaties, het Onderwijs, en Onderop= Bewoners. We moeten zeker de Financiele sector ook niet vergeten. Deze sector heeft veel in de melk te brokkelen als het om impact van duurzaamheid gaat.
Klimaatverandering
Een van de belangrijkste problemen die we moeten aanpakken, is klimaatverandering. Klimaatverandering kent letterlijk geen grenzen; het treft elk land. ‘Het behalen van de Werelddoelen is belangrijk, omdat we daarmee de gevolgen van de klimaatverandering tegengaan. Gevolgen waar elk land steeds meer mee te maken krijgt: droogtes, extreme stormen en overstromingen.’
Inkomensverschillen
Naast klimaatverandering spelen inkomensverschillen een grote rol. Hoe kleiner de verschillen, hoe stabieler een samenleving. De inkomensverschillen tussen rijke en arme landen nemen op dit moment wereldwijd af. Dat is goed nieuws. Maar de inkomensverschillen binnen landen nemen wel toe. En dat zorgt voor onrust. Alleen een economische groei waar iedereen van meeprofiteert, kan de kloof tussen arm en rijk verkleinen en zo vreedzame en eerlijke samenlevingen stimuleren.
Wat kun jij doen?
Klimaatverandering en inkomensverschillen zijn grote thema’s. Ongrijpbaar groot bijna. Maar er zijn ook zaken waar je eenvoudig en direct zelf invloed op kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld met de keuzes die je maakt als consument. Zo kun je overstappen op groene stroom en kiezen voor producten die gemaakt zijn onder eerlijke werkomstandigheden. Kortom: wat jij kiest heeft groot effect. In je eigen omgeving en in de rest van de wereld.
Social Progress Index
Als je de video hebt bekeken van Michael Green met de TED Talk: ‘How We Can Make the World a Better Place by 2030’,dan is het niet meer zo ingewikkeld.
Het draait eingelijk om 3 vragen die we kunnen stellen:
- heeft iedereen toegang tot de basisbehoefte om te leven?
waarbij het draait om: eten, water, onderdak en veiligheid - heeft iedereen toegang tot de basisbehoefte van welzijn?
waarbij het draait om: onderwijs, communicatie, gezondheid en duurzame ecosystemen - heeft iedereen toegang tot de kansen om zijn leven beter in te richten
waarbij het draait om persoonlijke rechten, vrijheid van spreken en vrijheid van keuze, tolerantie, inclusief zijn en hoger onderwijs.
delen van de 17 doelen
Deel de 17 doelen met zoveel mogelijk mensen! Zo help je mee om de wereld een betere plek te maken.
Alle 17 Werelddoelen op een rij:
Doel 1 — Geen armoede
Doel 2 — Geen honger
Doel 3 — Gezondheidszorg voor iedereen
Doel 4 — Iedereen naar school
Doel 5 — Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig
Doel 6 — Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen voor iedereen
Doel 7 — Schone en betaalbare energie
Doel 8 — Eerlijke en sociale economische groei
Doel 9 — Veilige infrastructuur en beschikbare kennis voor iedereen
Doel 10 — Gelijke kansen voor iedereen
Doel 11 — Leefbare, duurzame steden
Doel 12 — Duurzame productie en consumptie
Doel 13 — Klimaatverandering stoppen
Doel 14 — Gezonde oceanen, zeeën en rivieren
Doel 15 — Gezonde bossen en een rijke biodiversiteit
Doel 16 — Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid
Doel 17 — Samenwerken voor de Werelddoelen
Onze keuzes hebben wereldwijd effect.
1. Welke doelen spreken jou het meeste aan?
2. Aan welke doelstelling lever jij nu al bijdrage?
3. Welke doelstelling vindt jij lastig om een bijdrage aan te leveren?
4. Wat heb je nodig om bij te dragen aan de 17 doelstellingen?
Laat het me weten of vraag een gesprek aan. Ik weet zeker dat ik je kan helpen! Samen maken wij een betere planeet.
Het is goed met elkaar kennis te delen en ook te weten waar onze kwaliteiten liggen. Heb je hulp nodig om de doelen te realiseren, neem dan contact op met mij.
Heb je hulp nodig om de doelen te realiseren?
Ja, ik word graag toekomstbehendig!