“denk niet vierkant maar denk rond”

Cafe hesp zou een goede partner zijn voor de Gemeente Amsterdam die als cirkelstad haar ambitie heeft uitgesproken om in 2025 geen afval en geen uitvallers meer te hebben. De eigenaar van Café Hesp aan de Amstel wil een circulaire bedrijfsvoering en daar hoort een pertinent duurzaam terras bij. Hij geeft de leerlingen van het Kaj Munk Technasium de opdracht om een duurzaam en pertinent terras te ontwerpen volgens de principes van Cradle to Cradle;  “Denk niet vierkant maar denk rond” zegt Han.

Han van Beek wil een voorbeeld zijn voor de Horeca in Amsterdam en daarbuiten. “Het gaat met de wereld en de mens niet goed als we blijven doen wat we altijd gedaan hebben” volgens Han.

De leerlingen van het eerste leerjaar die hun eerste Onderzoek en Ontwerpopdracht gaan uitvoeren worden wel in het diepe gegooid. De hoge ambitie, maar ook de diversiteit aan experts die betrokken zijn in dit project zijn enorm.

Regenwater voor bier

De experts van diverse pluimage komen met de meest magnifieke voorbeelden om circulair te gaan.  Brouwerij De PraelHemels Water struinen de omgeving van Cafe Hesp af om te kijken of regenwater kan worden opgevangen waarvan bier wordt gebrouwen en getapt in Cafe Hesp.

Agriton & De schijf van Innovatie inspireren de jongeren voor micro-organismen en EM. Peter-Jan Brouwer van Buurt-composteren en Gemeente Amsterdam verwondert de leerlingen met de tijgerwormen die ook ingezet kunnen worden om het Groente en Fruitafval om te zetten tot voedsel voor de planten.

De Gemeente Amsterdam verteld de leerlingen dat alles wat zij ontwerpen moet voldoen aan de volgende voorschriften: heel (hufterproof) beheersbaar en veiligheid.

De school in de maatschappij en de maatschappij in de school

NMCX ondersteunt het Technasium om als school midden in de samenleving te kunnen staan met echte opdrachten waarbij duurzaamheid leidend is en waarbij aandacht is voor:

 • bewustwording
 • ondernemers van hun eigen toekomst
 • maatschappelijk inzicht
 • ondernemers houding
 • ondernemers vaardigheden
 • bedrijfsplan presentatie Over 8 weken zijn de leerlingen weer terug aan de Amstel om hun plannen te presenteren aan Cafe Hesp, Gemeente Amsterdam en alle Experts. De verwachtingen zijn hoog!

  wilt u ook een buiten boort motor? 

 • Hebt u als bedrijf of duurzaam initiatief ook een mooi vraagstuk dat kan worden ingezet als onderwijsopdracht.

  Hulp nodig?

  Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
  Gratis gesprek aanvragen

 

 

.

 

 

 

 

You Might Also Like