bescherm de natuur voordat het te laat is

Dit is het motto van H.R.H. Prinses Maha Chakri Sirindhorn van Thailand. We gaan op mijn verjaardag pad op een heuse Bamboe fiets. Een beter cadeau kun je mij niet geven! We bezoeken het Educatie Centrum van de princes, maar ook de initiatiefnemer van ‘afval wordt voedsel’: Daeng Somsak Chaikhueankhan van de Daeng Mushroom Farm. Last but not least bezoeken we natuurlijk ook de werkplaats van Bamboe Bicycle Tour. Het lijkt wel of het duurzame initiatief van de prinses andere duurzame initiatieven aantrekken naar Bangkachae; ‘de Groene Long’ van Bangkok.
 

Daeng Mushroom Farm

Het begint met uitproberen en heel veel fouten maken‘ (toekomstbehendig!) vertelt Daeng Somsak Chaikhueankhan mij als ik heb vraag hoe hij dit heeft aangepakt. Ik ben zelf ooit geïnspireerd geraakt door Gunter Pauli van de Blue Economy, die op koffieprut oesterzwammen ging kweken, maar hier in Thailand zijn ze al veel langer met paddenstoelen aan het werk. Dat is heel bijzonder!

 

het roer om 

 

Daeng moest 10 jaar geleden overstappen naar een nieuw beroep waarbij hij het roer omgooide en geen hoge investeringen meer wilde doen. Hij heeft groene vingers van zijn vader geeft. Zijn vader was altijd al bezig om bijzondere gewassen te kweken. Daeng doet het zelfde, maar dan met paddenstoelen, en kweekt nu de gouden oesterzwam, de roze ginkgo, en nog veel meer. Volledig geautomatiseerd en als je naar hem luistert dan kun je niet anders dan geïnteresseerd raken. Ik ben in ieder geval geïnspireerd door zijn manier van werken en ga als terug kom een twist maken in de workshops die ik ga geven aan bewoners, scholen en bedrijven.

 

varkensmaag eiland

Bangkachae wordt ook wel; ‘the Best Urban Oase ‘ van Azie genoemd. Bangkachao betekend zoiets als ‘varkensmaag eiland’ vanwege de vreemde vorm van dit gebied dat door de meander van de Chao Phraya wordt omsloten. Bangkachae ligt op Khung Bang Kachao in het district Phra Pradaeng, Samut Prakan. Het eiland ligt op slechts 20 kilometer van de delta, waar de Chao Phraya de Golf van Thailand ontmoet.

 

Groene longenDit eiland wordt gezien als ‘de groene longen’ van de stad Bangkok. Het eiland wordt beïnvloed door eb en vloed en het zoutgehalte vanwege de nabijheid van de zee. Het gebied heeft een uniek karakter en een grote verscheidenheid aan flora en fauna Het is tevens een mooi voorbeeld van Agri Forestry en voedselbossen aangepast op het ecosysteem. Dit eiland is uitermate geschikt om een fietstocht te maken door een ongekende natuurschoon waarbij je het jungle gevoel bekruipt. (Iron wood en vuurvliegen! ) Ook stikt het hier van de duurzame initiatieven zoals de Bamboo Bicycle Tours waarmee we op pad gaan.

Bamboo Bicycle Tours & Dutch Design

De gedeelde passie voor fietsen en de natuur bracht enkele Thaise en Nederlandse ondernemers bijeen. Samen richtten we Bamboe Bicycle Tours Thailand op. Door het organiseren van fietstours op bamboefietsen in de groene oase van Bangkok geven ze hun passie door. Als je op Bangkachao rondfietst zie je het belang om het landelijke karakter en natuurschoon van deze unieke locatie te beschermen tegen het oprukkende beton..

Waarom een Bamboe Bike?

De ondernemers zijn vooral fiets fanaten die ons het unieke rijcomfort van bamboefietsen willen laten ervaren. Ook vertellen we ze graag over de uitzonderlijke duurzaamheidsaspecten van bamboe. Bamboe is schokabsorberend en enorm sterk, uitermate geschikt dus om fietsen mee te bouwen. Wat is er nu mooier dan op zo’n fiets te rijden in een land waar bamboe zo overvloedig groeit? De fietsen zo veel mogelijk van natuurlijke materialen zoals bamboe, duurzaam hout, rotan en hennep. De laatste jaren hebben ze veel tijd, geld en zweet geïnvesteerd in onderzoek naar de beste materialen voor deze unieke fietsen. De Bamboe fietsen worden continue getest en ze zijn altijd op zoeken naar nieuwe designs, bijzondere materialen en duurzame technieken.

Natuurlijk klaslokaal


Een van de duurzame locaties die we bezoeken is ‘the Natural Classroom’ van H.R.H. Prinses Maha Chakri Sirindhorn’s en is een van haar koninklijke initiatieven. ‘Spaar de Natuur voor het voor eeuwig verloren gaat’  Dit is het motto van H.R.H. Prinses Maha Chakri Sirindhorn van Thailand. We zijn met Bamboo Bike Tour aangekomen in het enige natuurlijke klaslokaal in Thailand. Hier worden we geïnspireerd door verschillende initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

Effectieve Micro-organisme

Op het moment wanneer wij het Natuurlijk klaslokaal bezoeken is er een bedrijfsbezoek gaande. Vrijwilligers maken kleiballen van aarde, suikerwater, vliesjes van rijst en E.M. Hier maken ze kleiballen van en deze worden dan 2 weken weggezet om de Effectieve Micro Organismen hun werk te laten doen. Dan worden ze 6 weken later in het water gegooid. Het water wordt dan op een ecologische manier weer schoon gemaakt. Dat mag ook wel, want het water en milieu wordt aan alle kanten aangetast! Hulp is nu nodig. Zoals de prinses ook zegt. Spaar de Natuur voor het voor eeuwig verloren gaat’

 

ook aan de slag met E.M?

EM Bokashi kleiballen zijn geschikt om sloten en buitenwater schoon te maken en te houden. De EM Bokashi kleiballen verbeteren de waterkwaliteit en het watermilieu in het algemeen. Algen komen niet terug of verdwijnen en het water wordt helder. Vissen en ander waterleven gedijden uitstekend in vijvers die behandeld zijn met EM Bokashi kleiballen en EM-A en de biodiversiteit van de vijver zal toenemen.

 

Werking:

 

De EM Bokashi bal zinkt naar de bodem en valt langzaam uiteen. De in de klei aanwezige micro-organismen gaan zich verspreiden in de bodem en in het water en brengen in enkele weken tot maanden een prachtig evenwicht in het (vijver)water. Het water blijft met de micro-organismen voor langere tijd schoon.

 

Hoeveelheid


1 EM Bokashi kleibal per vierkante meter.

Voor optimale behandeling van de vijver is aan te raden om de Bokashi kleiballen te gebruiken met Microferm en EM vijver 

Samenstelling


EM-Actief, gefermenteerde zemelen, EM-X keramiek poeder, Kleimineralen

Gewicht 300 gram bij kneden (nat gewicht)

Zelf EM Bokashi ballen maken Dat kan! Bokashi bal recept voor ongeveer 200 ballen is als volgt:

  • 25 kg kleimineralen
  • 12,5 kg bokashi strooisel
  • 0,03 kg em-x keramiekpoeder
  • 1 liter rietsuikermelasse
  • 2 liter microferm
  • (optioneel) 20 ml EM-vijver. Dit versterkt de werking van de zelfgemaakte EM Bokashi Ballen. 

Deze activiteit biedt ik ook aan voor een bedrijfsuitje of als activiteit voor de buurt. 

Neem contact op met mij en vraag een gratis gesprek aan of download nu de gratis tips.

 

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen
 
 

You Might Also Like