Begin gewoon

Of de motivatie nu een groen hart is of keiharde euro’s, dat kan en mag allebei. Duurzaam ondernemen kan sterk zijn voor het imago. Dan is het wel goed om naar de hele keten te kijken en komen er ook oplossingen als zonnepanelen, windenergie, slimme laadpalen, groene daken en wanden of warmtekoude-opslag in het spel.

Milieubewust ondernemen is belangrijk voor het voorbestaan van je onderneming. Duurzaam ondernemen levert de onderneming een hoger rendement op en draagt bij aan een ruimere maatschappelijke betrokkenheid.

De volgende 13 Tips zijn er voor jou om je onderneming meer milieubewust te maken en dragen bij aan een betere toekomstgerichte visie voor iedere ondernemer.

1. Begin gewoon


Door gewoon te beginnen met sociaal & duurzaam te ondernemen zie je op een gegeven moment vanzelf de logica. Zodra je de eerste stap hebt gezet volgt de rest vanzelf.

2. Maak een ‘Natural Step’ -stappenplan

Zet voor je onderneming op papier welke duurzame ontwikkelingen je in wilt voeren om een bijdrage aan het milieu te doen. Door dit op papier te zetten vergroot je de kansen op succes. Laat je inspireren op de website van Natural Step & The Blue Deal

3. let op je huisvesting


Als je een bedrijfspand in eigendom hebt kun je zelf kijken hoe het energielabel is opgebouwd en wat je hieraan kunt verbeteren. Vaak betekent een investering in isolerende maatregelen een positieve verandering van het energielabel. Hiermee verhoog je de waarde van je pand en beperk je het gebruik van energie. In plaats van voor nieuwbouw te kiezen is het vaak een stuk minder belastend voor het milieu om een bestaand pand aan te kopen. Met de beschikbare duurzaamheidssubsidies kun je het pand isoleren.

 

Trias Energetica. begin bij het beperken van de energievraag, gebruik daarna duurzame energie en ga spaarzaam om met fossielebrandstoffen

4. Bespaar op het verbruik van energie

Bedrijven gebruiken vaak veel energie. Stap daarom met je bedrijf over op zogenaamde groene stroom en draag bij aan een beter milieu.Jaarlijks verbruiken ondernemingen veel energie. Dit zowel in de vorm van elektriciteit als gas. Je kunt als ondernemer het energieverbruik beperken door de verwarming niet te hoog te zetten en deze ’s avonds en ’s nachts uit te schakelen. De aanschaf van HR-ketels helpt het verbruik nog verder te verminderen. Als besparing op de energiekosten kun je investeren in onder meer de aanschaf van milieuvriendelijke zonnepanelen. Wijs je werknemers en jezelf erop dat computers en andere apparatuur aan het einde van een werkdag uitgeschakeld worden. Dit voorkomt dat je ’s nachts apparaten hebt die op standby elektriciteit verbruiken. Uitschakelen is beter voor het milieu en bespaart op het energieverbruik.

 

5. hoe zit het met de levenscyclus en recycling van producten

Veel producten die geleverd worden bij je onderneming zijn verpakt in materialen waar je eigenlijk niets mee kunt. Door over te stappen op verpakkingen die gerecycleerd kunnen worden verminder je de afvalberg en wordt het milieu minder belast. Je kunt het recyclen ook bij je werknemers stimuleren door een systeem te introduceren waarmee afval binnen je bedrijf beter gescheiden wordt. Ontwerp je producten met materialen die later gerecycleerd kunnen worden. Door hier vooraf rekening mee te houden blijven je klanten niet met producten zitten die het milieu negatief beïnvloeden.

ook aan de slag met studenten om je bedrijf te verduurzamen? Neem contact met mij op

6. Produceer dichtbij de onderneming

Het is minder belastend voor het milieu om de productie van je onderneming dichtbij te organiseren. Hiermee bespaar je op transportkosten en zijn de lijnen een stuk korter. Lever je als onderneming producten uit aan afnemers en klanten? Stap dan over op een meer duurzame vorm van transport. Je kunt kijken naar welke gebieden de producten vervoert worden en deze ritten zoveel mogelijk combineren.

7. Stimuleer groen woon werkverkeer

Breng alternatieve vormen van vervoer in kaart. De auto is een van de meest vervuilende vormen van woon werkverkeer. Je kunt medewerkers stimuleren om te reizen met het openbaar vervoer of de fiets. Beter voor het milieu en bovendien ligt de gemiddelde kilometerprijs een stuk lager.

8. Flexibele werktijden & thuiswerken

Een of meerdere dagen per week thuis werken bevordert de productiviteit van medewerkers en daar heb je als ondernemer baat bij. Tegenwoordig zijn er bovendien tal van mogelijkheden om vergaderingen via computer technologie te voeren terwijl je gesprekspartners zich op hun eigen locatie bevinden. Dit beperkt het aantal kilometers dat overbrugt moet worden om een vergadering bij te kunnen wonen.Laat je werknemers ook eens wat vaker thuiswerken zodat ze niet in de file terecht komen. Door dit te stimuleren hebben werknemers zelf ook meer oog voor het milieu en een duurzame manier van werken. Afhankelijk van het soort onderneming dat je hebt zou je kunnen overwegen om zogenaamde flexibele werktijden in te voeren. Laat je werknemers bepalen of ze na de drukke ochtendspits naar het werk komen. Hierdoor voorkom je dat mensen na een lange file al moe op het werk aankomen. Je helpt hierdoor mee aan het beperken van het file aantal en de vervuilende uitstoot van uitlaatgassen.

9.Werk sociaal duurzaam SAMEN

Nieuwe klanten en zaken partners hebben vaak ook groene doelstellingen. Door hier samen over te praten kun je nog meer bereiken en heb je een gemeenschappelijk doel.Probeer om al je leveranciers uit te dagen op het gebied van duurzaam & sociaal ondernemen. Kijk eens naar het energieverbruik maar ook de materialen die bij de productie gebruikt worden en hoe jij deze eventueel kunt hergebruiken.. Vanuit sociaal perspectief is het heel mooi om samen met mensen op afstand van de arbeidsmarkt je producten lokaal te maken zoals Iambe doet in Amsterdam. Laat je regelmatig informeren over de nieuwste ontwikkeling op het gebied van duurzaam zaken doen. Er ontstaan steeds meer netwerkgroepen die hier samen over praten en initiatieven ontwikkelen voor de zakelijke markt.

Het Fox Theater is tevens in gebruik als evenementen hall en kantoorruimte

10. zorg voor een multifunctionele bedrijfscapaciteit


Het kan voorkomen dat je als onderneming tijdelijk een vorm van overcapaciteit hebt. Dit kan zitten in kantoor- en of opslagruimte maar ook faciliteiten als kinderopvang en technische dienst. Deel deze met andere bedrijven.

11. creëer een gezonde werkomgeving


Niet alleen voor je medewerkers is een gezonde werkomgeving beter. Je hebt zelf ook een meer aangename werkplek die stimulerend en productieverhogend werkt. Dit kan zitten in de aanschaf van meer groen. Maar ook flexwerken is een manier om je werknemers tevreden te houden. Kinderopvang binnen het bedrijf voorkomt dat ouders veel extra kilometers moeten maken om kinderen naar de opvang te brengen. Het is zowel voor jezelf, je werknemers als het milieu beter om zaken te combineren.

12. Duurzaam schoonmaken

Als je een bedrijfspand hebt dat je regelmatig door een extern schoonmaakbedrijf laat onderhouden, vraag dan om gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen. Steeds meer schoonmaakbedrijven stappen hier op over en bieden je als klant meer duurzaamheid. Dit zit ook in het gebruik van minder water en het gebruik van een goed doseersysteem.

13. Communiceren over duurzaamheid


Doelstellingen worden samen behaald. Betrek daarom iedereen binnen je onderneming bij het nastreven van hetgeen je voor ogen hebt. Naast je medewerkers kun je ook klanten en afnemers bij dit proces betrekken. Het is helemaal niet erg als je de gestelde duurzaamheidseisen die je jezelf hebt opgelegd niet kunt waarmaken in het eerste jaar. Het is belangrijk om er over te communiceren met je werknemers, klanten, leveranciers en bezoekers. Door je doelstellingen openbaar te maken geef je mensen de kans om je hierin tegemoet te komen en actief met je mee te denken. Dit helpt vaak meer dan je wellicht in eerste instantie zou kunnen denken.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om jouw onderneming toekomstbehendig te maken? Neem contact op voor een gratis gesprek, dan bespreken we wat je precies nodig hebt.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like