Denk aan de bij!

Voldoet jouw tuin aan de eisen van de wilde bij? Zoemend door je tuin of op je balkon is de bij op zoek naar de drie V’s: Voedsel, Veiligheid en een Verblijf. Helaas gaat het momenteel niet goed met de wilde bij en is jouw hulp hard nodig

Veel zaden, bollen of planten zijn behandeld met neonicotinoïden. Daardoor komt het gif vanzelf in de plant en bloemen terecht. Koop het liefst biologische zaden, planten en bloembollen. Gifvrije planten, bollen en zaden herken je aan een milieukeurmerk.

Van de 360 bijensoorten in Nederland is ruim de helft bedreigd, of zelfs helemaal verdwenen. Ze hebben te lijden onder de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstedelijking en ons groenbeheer. Met enkele simpele aanpassingen in je tuin kun je al helpen met de bescherming van onze wilde bijen.

Met de juiste bloemen en planten maak je je tuin aantrekkelijk voor bijen. Inheemse bloemen, die oorspronkelijk in Nederland voorkomen, zijn belangrijk. Vooral wilde bijen hebben genoeg bloeiende planten nodig in de omgeving van hun nest, omdat ze niet ver vliegen.

Ieder seizoen iets in bloei


Een grote variatie aan insecten zijn belangrijk bij de bestuiving van veel van onze groente en fruit. Tachtig procent van onze eetbare gewassen en bijna negentig procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten. Hoe zorg je voor meer van deze bestuivers in jouw tuin? Zorg dat ervoor iedereen wat te eten is. Een grote diversiteit aan bloemen zorgt voor een net zo grote variatie aan bestuivers. Dus zorg dat je tuin vol staat met verschillende -het liefst inheemse- soorten bloemen, die in verschillende seizoenen in bloei staan. Vanaf februari tot november moet er iets staan te bloeien.

Bijen hebben van het vroege voorjaar tot de late herfst voldoende bloemen nodig. Plant of zaai dus bloemen die in verschillende maanden bloeien, zo creëer je een ‘bijenboog’. Op de bloemetjes- en bijtjeskalender vind je per maand voorbeelden van bloemen waar bijen dol op zijn.

Voldoende en divers voedsel


De volwassen bijen bezoeken bloemen deels voor hun eigen energievoorziening, maar vooral om voedsel voor hun larven te verzamelen. De volwassen bijen drinken de nectar van de bloemen en zijn daar vaak niet zo kieskeurig in. Hun larven daarentegen, zijn niet zulke makkelijke eters, en leven van het stuifmeel van de bloemen. Daarbij zijn bijensoorten in variërende mate gespecialiseerd in het stuifmeel dat ze verzamelen. Sommige soorten verzamelen stuifmeel van elke bloem die ze tegenkomen, andere zijn kieskeurig en lusten uitsluitend stuifmeel van bijvoorbeeld klokjes, heggenrank of ogentroost.

dooreen diversiteit aan bloeiende planten zorgt je ervoor dat de bijen een groot deel van het jaar te zien zullen zijn. Dit maakt het mogelijk om van het voorjaar tot de herfst bijen terug te zien. Kies voor open bloemen, zodat de bij makkelijk bij het stuifmeel en nectar kan komen. Check zeker even de bloemen en bollenlijst van het Bijenlandschap om te zien welke bloemen zinvol zijn.

Is het veilig?

Om de wilde bij te beschermen helpt het om geen bestrijdingsmiddelen in je tuin te gebruiken. Onkruid- en ongediertebestrijders zijn namelijk schadelijk zijn voor bijen. Bovendien zijn er genoeg bijvriendelijke, biologische en permacultuur alternatieven.

Bestaat uw tuin grotendeels uit bestrating, dan zal er aardig wat moeten gebeuren om een tuin geheel bij vriendelijk te maken. Op de eerste plaats moet er aandacht worden besteed aan de verhouding van bestrating en beplanting. Het is namelijk zo dat deze verhouding een belangrijke rol zal spelen bij het aantrekken van de bijen. Echter is het beste om een tuin te realiseren met een verhouding van 70% borders en 30% bestrating.

Maak een verwilderhoekje


Onkruiden vormen een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit in je tuin. Met het bestrijden van zogenaamd ‘onkruid’ bestrijden we biodiversiteit. Veel verschillende bijen en andere insecten zijn namelijk gebonden aan specifieke, van nature voorkomende planten die vaak spontaan opkomen. Daarnaast vertelt onkruid veel over de bodemsoort van je tuin en wat voor planten je daar dus het best kunt planten. Je kunt ervoor kiezen om een hoekje in je tuin te laten verwilderen, door hier simpelweg niets aan te doen. Hier kunnen alle planten en dieren dan ongestoord en op natuurlijke wijze verder leven.

Zorg dat wilde bijen in je tuin kunnen nestelen. Zet bijvoorbeeld een bijenhotel neer, zorg voor rommelhoekjes in de tuin en help ze met wat kale grond of een bakje leem. Een bijenhotel kun je zelf maken

Niet te netjes

Bijen hebben een nestelplek nodig waar ze stuifmeel bijeenbrengen, eitjes afzetten en waar vervolgens hun larven opgroeien. Sommige soorten bijen zijn geholpen met een bijenhotel, andere graven liever een gangetje in de grond, nestelen in muurspleten of gebruiken holle stengels. Het is van belang dat die nestelplaatsen in de winter met rust worden gelaten, zodat in het volgende voorjaar de nieuwe generatie bijen uit kan vliegen. Bijen houden dus wel van een beetje rommel. Snoei daarom in het voorjaar en zorg ervoor dat de tuin niet te netjes is.

Je kunt bijen helpen door ze een goed plekje te geven om te nestelen. Wilde bijen en hommels maken nesten in de grond of in rommelhoekjes met vermolmde stronken en holle takjes. Zonnige, niet vol begroeide plekjes zijn favoriet voor bijen die in de grond nestelen. Laat in de winter ook wat uitgebloeide planten staan. Zet een schoteltje leem neer voor metselbijen. Je kunt de bijen ook helpen met een nestkast, beter bekend als een bijenhotel.

Tel mee

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je de wilde bij verder helpen beschermen? Doe dan mee aan de Nationale Bijentelling op 17 of 18 april. De Nationale Bijentelling is een landelijk bijenonderzoek waar iedereen aan mee kan doen. Het enige wat je hoeft te doen is een half uurtje de bijen in jouw tuin of op jouw balkon te tellen. De Nationale Bijenteling heeft als doel om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de wilde bij beter kunnen beschermen. Daarom vragen we iedereen mee te doen aan dit landelijke bijenonderzoek. Schrijf je alvast in op nationalebijentelling.nl en zet je in voor de wilde bij.

Koop het liefst biologische zaden en planten: die zijn niet met gif (neonicotinoïden) behandeld.

voedselbanken helpen de bijen er weer bovenop


Steeds meer bijen leven onder de armoedegrens. Het lukt ze nauwelijks meer om aan voldoende en gevarieerd voedsel te komen. Daarom hebben The Pollinators besloten hen een handje te helpen door 1500 Voedselbanken voor Bijen te openen. Deze uitdeelpunten van bloemzaad worden gerund door particulieren in heel Nederland. Ik heb me ook aangemeld als zaadbank. Ik wil graag alle versteende tuinen biodivers maken en een voedselbank creëren voor de solitaire bijen. Dus doe mee met NK -Tegel Wippen en maak je tuin bij-vriendelijk door een zakje zaad bij mij op te komen halen en deze op de Nationale Zaaidag op 22 april in te zaaien. Op die dag zaaien tienduizenden mensen in hun tuinen of op hun balkons voedsel voor bijen.

Er is de laatste tijd steeds meer aandacht voor bijen en vlinders. Op veel plekken worden bloemenmengsels ingezaaid om deze bedreigde dieren te helpen. Vaak kleurrijk en prachtig om te zien, maar helpen carnavalsmengsels bijen en vlinders?

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like