zaadbommen maken

Steek je groene handen uit je mouwen Academie

Type dienstLessenserie / Buiten activiteit
Geschikt voor leeftijdenPO - Onderbouw / PO - Middenbouw / PO - Bovenbouw
Duurin overleg

De diversiteit aan leven staat wereldwijd onder druk. En al helemaal in Nederland. Een VN studie schat dat de 8 miljoen soorten die er nog op de planeet zijn. 1 miljoen de komende tientallen jaren met uitsterven bedreigd worden. 

En daar hebben de wilde bijen, vlinders en andere insecten last van. Maar ook de mensen die er wonen. In de zomer puffen de steden van de hittestress omdat de warmte blijft hangen tussen de gebouwen. In de winter zijn de straten leeg en grijs. 

Wij mensen zijn de reden voor deze achteruitgang. Door bijvoorbeeld het opslokken van steeds meer gebieden voor landbouw, industrie, wegen en huizen. Door overbevissing en het gebruik van landbouwgif. Wereldwijd nemen mensen steeds meer ruimte in. Mondiaal gezien is het tempo van stedelijke groei enorm; Het is te vergelijken met de bouw van een stad ter grootte van New York, elke 6 weken. 

De gevolgen van het verlies aan biodiversiteit voor mensen kunnen catastrofaal zijn. We zijn van de natuur afhankelijk voor de essentie van ons bestaan! Schone lucht, school water, al ons eten en allerlei producten zijn er alleen dankzij de diversiteit van leven om ons heen. 

Hoe gaan we dat oplossen?

Buurtbewoners kennen hun eigen wijk het best en weten heel goed waar het groener kan. Als de kracht van bewoners eenmaal is ontketend is het een geweldige kracht, die zoveel positiefs kan brengen. 

Alles wat je in je eentje kunt doen, kun je samen met buurtgenoten in het groot doen. De boomspiegels in de hele straat vergroenen, overal bloembakken neerzettenen iedereen een geveltuin. Maar er kan zoveel meer. Heb je in je buurt grote vlaktes van gras?  Of rijen aan dezelfde prikstruiken> IN plaats van dat gras kun je bloemenweides inzaaien. Prikstruiken kun je vervangen door interessante planten voor bijen en vlinders. Maar je kunt ook de kale grond bij parkeerplaatsen beplanten, of je buurtpark, speelplaats of het schoolplein onder handen nemen. 

In de vorm van 1 workshop, maar ook als een serie is het mogelijk diverse workshops te volgen met als doel: je groen handen uit de mouwen te steken en je omgeving te vergroenen.  Check de verschillende keuze workshops. 

 

Wat zijn de voordelen?

Nog meer voordelen: 

 • een verwaarloosde bloembak? Logisch dat hier een plant in kan.
 • de kale ruimte rond de stam van een boom- dat is het begin van een tuintje!
 • een blok prikstruiken of een strook met alleen maar gras- laat het plaats maken voor zoemende bloeiende bloemen.
 • Een tegel vlakte – saai! Liever een geveltuintje, de stoep is breed genoeg. En op het schoolplein is het veel avontuurlijker spelen als we een variatie aan struiken, bomen en bloemen aanplanten. Weg met vierkant en grijs. 

  Wat door de gemeente monotoon en onderhoudsvrij is aangelegd, kunnen wij als bewoners van de straat veel spannender en verrassender maken. We pakken onze buurt terug!

 

Er zijn verschillende opties:

Drop een zaadbom in je wijk

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2 uur

We gaan zaadbommen maken en verspreiden in de buurt of (school-) omgeving en helpen zo de wilde bijen, want hoe meer soorten bloemen er in de buurt zijn, hoe meer eten er is voor bijen. De zaadbommen gooi je waar je meer bloemen wilt in de buurt van je huis. Bijvoorbeeld in een kale bloembak of op de aarde rond een boom.

Stappenplan Zaadbommen:

 1. leg alles klaar
 2. mengen maar
 3. rollen
 4. drogen en bewaren

boomspiegels aanleggen

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

We gaan een straat of buurt vergroenen door boomtuintjes aan te leggen. Een boomtuin is een tuintje aan de voet van een boom. Vaak een verzamelplek voor zwerfvuil, hondenpoep, vuilniszakken en fietsen. Terwijl het zoveel leuker en groener kan. Maar dan wel zonder dat de boom schade ondervindt.

Checklist boomtuin

 1. adopteer je boomspiegel
 2. alles begint bij de bodem
 3. plant de planten of zaai de zaadjes
 4. geef water
 5. beheer je boomtuin

gevel tuin aanleggen

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

De meest makkelijker actie om mee te straten als je meer groen in je straat wil is het aanleggen van een geveltuin. Een geveltuin mag je in vrijwel iedere gemeente aanleggen. Woon je in hoogbouw? Een geveltuin voor de flat kan ook. En anders kun je misschien aan de slag op kantoor, of bij je oma in de straat. 

Checklist geventuin:

 1. adopteer je geveltuin
 2. haal de tegels weg
 3. verbeter de grond
 4. plantjes er in
 5. onderhoud

bloembakken en alles wat je maar kunt vullen

Kostenindicatie: bij opvraag
Duur: in overleg

De bloembak is de meest simpele variant van een tijdelijke tuin. En wat dacht je van het vullen of versieren van iets anders op straat met bloemen? Wees creatief met wat je hebt, een prullenbak, een schoen, een fiets of zelfs een auto. 

checklist bloembak:

 1. kies het materiaal
 2. zorg voor drainage
 3. vul de bak met aarde
 4. plantjes er in
 5. slim plaatsen
 6. onderhoud

inzaaien bloemenweide

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

Ja we gaan een grasveld in de buurt veranderen in een bloemenweide. Bij het maken van een bloemenweidekomt meer kijken dan alleen zaadjes strooien. 

Welke stappen zijn er: 

 1. Kies je plek en bepaal de eigenschappen 
 2. kies de zaden
 3. zorg voor een kale ondergrond
 4. zaai je mengsel in
 5. beheer
 6. geniet.

bermen vol bloemen

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

Prachtig, bermen vol bloemen! Door inzaaien maak je van bermen een bloemen idylle voor de buurt. Maar wist je dat op den duur bloemen ook opkomen zonder inzaaien? Je kunt ook de natuur haar gang laten gaan en afwachten welke bloemen er terugkeren. Vooral in het buitengebied is dat een slimme keuze. 

groen om te spelen en groen om te leren.

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

Stel je voor; een plein waar kinderen beestjes kunnen vinden . Waar ze zich op allerlei plekken kunnen verstoppen.  Waar ze creatieve , fantasievolle spellen kunt verzinnen. Waar de ruimte ze uitdaagt om lekker te bewegen.

gouden tips: 

 1. laat de behoefte van gebruikers zien
 2. betrek de gebruikers en beslissers bij de voorbereidingen
 3. maak het plan visueel
 4. realiseer het plan stap voor stap
 5. vraag mensen mee te helpen
 6. wees creatief om kosten te besparen.

checklist voor een groenproject in je buurt: 

 1. vorm een werkgroep
 2. onderzoek en praat met de buren
 3. vraag toestemming
 4. maak een ontwerp
 5. plan je project.
 6. rekruteer helpers
 7. voer uit en herhaal

een eenmalige actie

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

Wat is er geweldiger dan anderen verassen met allerlei groeiende en bloeiende planten? Je kunt met een eenmalige actie in de aanval gaan en je daarna weer terugtrekken. Dat kan een hele snelle flitsactie zijn, zoals het planten van bloembollen, zaadjes uitdelen, of het gooien van een zaadbom, maar ook de aanleg van een tuin op een plek waar je incidenteel komt De meeste kans op succes heb je als je erin slaagt om voor de volgende onderhoudsbeurt tussen de bestaande beplanting een bloeiende plant of struik te plaatsen. Groenvoorzieners herkennen deze namelijk wel als waardevol en laten het vaak staan

Checklist voor een avontuurlijke actie:

 1. rekruteer medestrijders
 2. plan je missie
 3. verzamel je uitrusting
 4. ten aanval
 5. na de actie

zaden oogsten

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

De natuur een handje helpen door zaden van mooie bloemen mee te nemen en uit te strooien op kale grond. Vooral een zonnebloem doet het erg goed. De paar zaden die je in een boomspiegel zaait zorgen voor een gele oase.

stekcursus :"planten van planten"

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

Het is essentieel dat je goed nadenkt over de soorten die je binnen je project wilt introduceren. De stad is heel geschikt voor planten die houden van een stenige plek. Planten die van nature langs bergwanden en rotsen groeien, vinden in de staddoor mensen gemaakte rotswanden; onze gevels en muurtjes. Planten die sterk zijn, zich makkelijk uitbreiden en weinig onderhoud nodig hebben zijn ideaal voor in jouw buurt.  Meestal heb je zo’n zeven tot negen planten per vierkante meter nodig. Kies 2 of 3 soorten planten en cluster ze in groepjes  voor een ‘verzorgd’ effect. Door bloembollen, zaden en vaste planten te combineren bloeit er altijd wel iets.

Hoe kom je aan planten?

 1. Kweek ze zelf op uit zaden, noten, of pitten uit je eigen omgeving, eikels en kastanje bijvoorbeeld. Dat is goedkoop en leuk
 2. Struin sites af als marktplaats en gratis op te halen. Haak in op een actie waarbij de gemeente of een goed doel, zoals stichting steenbreek, gratis weg geeft.
 3. Kijk biotelers/ plantencentra lief aan voor goedkope planten, of planten die over zijn. Wanneer planten zijn uitgebloeid belanden ze soms zelfs in de container
 4. Heb je een eigen tuin? Haal ze dan uit je tuin. Geen tuin? Doe een oproep aan mensen die je kent die planten uit hun tuin over hebben.
 5. Ga eens struikroven; planten redden van een terrein waar gesloopt wordt  en die een nieuw leven geven. 
 6. Vermeerder de planten die je al hebt. Maak een stekje van een plant die je gaaf vindt, of scheur de plant. Zo kun je met minder kosten toch een flink stuk grond beplanten. 

stekken

 • knip van de plant die je wilt stekken een gezond stuk van een scheut af, let er op dat hier een aantal bladeren en/of knoppen op zitten
 • snijd met een scherp mes vlak onder een blad of knop de steel horizontaal door.
 • Zet het stuk plant in een pot met stekgrond. ( tuingrond aangemengd met scherp zand) 
 • Geef het water en zet het op een rustige plek neer, vermijd de volle zon.
 • Na een week of vier tot zes hebben je plantjes voldoende wortels om ze te verplanten. 

scheuren: 

Een vaste plant met een flinke kluit kun je vaak scheuren. Dat kan bijvoorbeeld bij vrouwenmantel , kerstroos, en hartlelie ( hosta) . Ook bodembedekkers als de maagdenpalm kun je scheuren. De methode is heel simpel; je graaft de plant op en schudt voorzichtig de aarde van de wortels. Soms kun je de plant dan al met de handen uit elkaar trekken, en anders deel je de kluit met een scherpe spade. Na het delen plant je de delen weer in de grond en vertroetel je de planten wat extra tot ze weer goed zijn aangeslagen. 

"Rudy maakt verschil en heeft invloed"

Toen op het schiereiland Sporenburg in Amsterdam veel bouwactiviteiten tegelijk bezig waren, stonden de speelplekken voor kinderen onder druk. Ik wilde ter compensatie iets voor kinderen organiseren en dacht: “Dat kan Rudy”. Ik kende hem al, omdat hij vaker ideeën aandraagt en onderwerpen op de agenda zet bij de gemeente.

Rudy gaf een cursus van 10 bijeenkomsten aan verschillende groepen kinderen, met subsidie van gemeente. Zo konden 40 kinderen in een verstedelijkt gebied zonder te betalen veel leren over de natuur. Ze gingen aan de slag en fysiek dingen doen zoals zaadbommen maken en verspreiden en maquettes maken. Want hij vroeg de kinderen om na te denken over de inrichting van hun ideale speelplek. Ze kwamen met onderwerpen als meer aandacht voor dieren en minder plastic.

Hij heeft deze 40 kinderen op een superenthousiaste manier enthousiast gemaakt over groen in de wijk, duurzaamheid in je wijk en wat je zelf kan doen om verschil te maken. Hij heeft ze echt iets bijgebracht en daarmee bijgedragen aan duurzaamheid in mijn werkgebied.

Rudy zet dingen in gang. Als je 1000x op de knoppen drukt, gaat er op een gegeven moment wel een deur open. Dat doet hij niet voor zichzelf, maar om de wereld beter te maken. Dat vind ik heel innemend aan hem. Hij agendeert continu alles op het gebied van groen en duurzaamheid, hij zorgt ervoor dat dat niet wordt vergeten. Hij heeft ook steeds nieuwe informatie en ideeën; hij weet onwijs veel. Hij maakt verschil en heeft invloed.

Suzanne VissersGebiedsmakelaar Stadsdeel Oost, gemeente Amsterdam

Interesse?

Heb je interesse in deze dienst? Zit je nog met vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Contact opnemen

Meer weten? Bekijk deze blogs!

jonge schakers maken bokashi

mustapha schaakschool De Schaakschool is onderdeel van Stichting Schaakschool Indische Buurt en heeft haar wortels in een bewonersinitiatief van Mustapha Eljarmouni. In … Verder lezen jonge schakers maken bokashi

Lees meer

Creëer meerwaarde met groen

Groen is niet alleen mooi, je kunt het ook laten werken voor je bedrijf. Duurzaamheid als unique selling point. Vooral bij toename van … Verder lezen Creëer meerwaarde met groen

Lees meer

nutsnatuurclub

Lees meer