Afval Scheiden op School

Type dienstLessenserie
Geschikt voor leeftijdenPO - Onderbouw / PO - Middenbouw / PO - Bovenbouw

Er ligt veel zwerfafval in de wijk. Het is vooral een teken dat de bewoners van deze wijk weinig betrokken zijn met de buurt. Verder wordt er thuis bij de kinderen ook weinig tot niet gerecycled. Al het afval gaat bij het restafval en zo halen we de doelstelling niet om in 2030 50% minder grondstoffen te gebruiken & in 2050 een economie te hebben zonder afval.

Hoe gaan we dat oplossen?

Spelenderwijs worden leerlingen zich ervan bewust dat afval niet op straat hoort en waarom niet.  Deelnemers aan het project leren dat zij mede verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van hun eigen leefomgeving. Tevens komen de consequenties van hun eigen handelen ten opzichte van het milieu aan bod.

Een Schoonmaakhelden activiteit bestaat altijd uit een deel educatie en een deel praktijk. Meedoen, ervaren en beleven is onderdeel van het leerproces. 

Schoonmaakhelden is een educatief jongeren project voor leerlingen tussen de 4 en 12 jaar. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ leren de leerlingen dat ook zij verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van hun leefomgeving. Op speelse wijze wordt afval en recyling onder de aandacht gebracht.  Uit de praktijk blijkt dat de speelse vorm van educatie bijdraagt aan goed burgerschap en de leefbaarheid in de buurt verhoogd. 

De leerlingen:

  • weten wat zwerfafval is
  • weten waarom we zwerfafval moeten opruimen 
  • wat ze kunnen doen om te zorgen dat er minder zwerfafval op straat terecht komt.
      

Wat zijn de voordelen?

Duurzaam onderwijs gaat samen met goed burgerschap en betrokkenheid van en met de omgeving. Dat betekent dat er interactie plaatsvindt tussen de school en de wijk/omgeving. Letterlijk gaan leerlingen de wijk in en komt de wijk binnen in de school Laat de buurtbewoners zien dat de school duurzaam betrokken is. Dit kun je doen door met alle kinderen afval op te ruimen dat rondslingert in de omgeving. Scheidt het afval op de bekende manieren en je maakt de buurt geïnteresseerd in de maatregelen die de school neemt op het gebied van duurzaamheid.

Er zijn verschillende opties:

The upcycle

Kostenindicatie: €220,
Duur: blokuur

kinderen upcyclen een tetrapak in een zonneklep of een portemonee. De kinderen leren tijdens deze workshop dat afval niet bestaat en dat alles draait om een duurzaam ontwerp

Prullenbakken controle

Kostenindicatie: €140,
Duur: 1 uur

Met de prullenbakken controle gaan we samen kijken hoeveel afval er nu in het restafval zit. We gaan de discussie aan met de kinderen of dit ook anders kan en of of dit afval ook voorkomen kan worden.

Afval scheiden

Kostenindicatie: €140,
Duur: 1 uur

tijdens deze workshop leren de kinderen dat recyclen goed is, maar dat je nog beter al dat afval kunt voorkomen. Met behulp van een spel leren de kinderen nadenken over het productieproces, en over Cradle 2 Cradle en waarom iedere verandering begint bij de consument

Wat ben ik ?

Kostenindicatie: €140,
Duur: 1 uur

kinderen raden door met de handen in de voeldoos te gaan wat voor soort afval het is en waar het van gemaakt is.  We proberen zo samen de afvalbak leeg te houden en al ons afval te scheiden. 

De ladder van Lansink

Kostenindicatie: €220,
Duur: blokuur

Dit programma leert kinderen dat je op verschillende manieren om kunt gaan met afval. Een product dat stuk of ongebruikt is wordt nu vaak weggegooid, en wordt daardoor afval. Maar het kan ook anders! Leerlingen uit de onderbouw leren a.d.h.v. huishoudelijk afval o.a. wat er bedoelt wordt met afval, hoe je het gescheiden kunt weggooien en wat zwerfafval is. Ook leren de kinderen dat iets wat gezien wordt als afval, gerepareerd kan worden of gebruikt kan worden om nieuwe spullen mee te maken. Tijdens dit programma worden verschillende activerende werkvormen gebruikt.

Zwerfafval challenge

Kostenindicatie: in overleg
Duur: in overleg

Ga jij regelmatig zwerfafval opruimen bij jou in de buurt? Goed bezig! Van een schone omgeving wordt iedereen toch blij? Door deel te nemen aan de Zwerfafval Challenge daag je andere uit om ook zwerfafval op te ruimen. Vele handen maken immers licht werk.

Wanneer je deelneemt aan de Zwerfafval Challenge maak je een foto of video tijdens het zwerfafval pakken en deel je deze op Facebook of Instagram. Door het gebruik van #zwerfafvalchallenge en het taggen van je gemeente maak je elke maand kans op leuke prijzen! Ik organiseer de Zwerfafval Challenge in samenwerking met verschillende gemeentes in Limburg

Snoeproutes

Kostenindicatie: in overleg
Duur: in overleg

Je herkent ze vast direct, snoeproutes! Het zijn routes van school naar de supermarkt, McDonalds, friettent of snackbar, die vol met (verpakkings)afval liggen. Energieblikjes, bekers, ijsbakjes, papiertjes, servetjes, noem het maar op. Het is slecht voor de dieren en natuur. Er zijn zelfs dieren die het afval aan zien voor eten en zij krijgen hierdoor stukjes plastic binnen.

Maar gelukkig is er iets aan te doen! Wil je weten hoe je zwerfafval op snoeproutes kunt verminderen of zelf kan voorkomen? Dan ben je bij mij aan het perfecte adres!Mijn snoeproute-aanpak/-model is essentieel voor het verminderen van zwerfafval op snoeproutes. De focus van het proces ligt op bewustwording en gedragsverandering. Het gedrag van de leerlingen, studenten en jongeren moet positief beïnvloed en veranderd worden. .

 

Afval scheiden op school

Kostenindicatie: in overleg
Duur: in overleg

Maak van afval scheiden op school een goede gewoonte Dus jij vindt het ook vreemd dat je thuis afval moet scheiden en bij jou op school en in de klas niet? Super dat je geïnteresseerd bent om alle scholen in jouw gemeente of om jouw school afval te laten scheiden. Een mooie ambitie waar ik je graag adviseer en help! Maak kennis met het project ‘Afval Scheiden op School’ en de slimme afvalbakken voor in de klas.

"Hij denkt in kansen en is zeer creatief"

Rudy is een gedreven milieu- en duurzaamheidprofessional met veel kennis van zaken. Hij is vooral enthousiast, een echte netwerker, denkt in kansen en zeer creatief. Lisserbroek SamenMeer mag regelmatig gebruik maken van zijn kwaliteiten, waar we hem zeer erkentelijk voor zijn.

Lily Nieuwenhuizenbewonersinitiatief Lisserbroek

Interesse?

Heb je interesse in deze dienst? Zit je nog met vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Contact opnemen

Meer weten? Bekijk deze blogs!