Type dienst | Workshop / Begeleiding / Project |
Geschikt voor leeftijden | PO - Onderbouw / PO - Middenbouw / PO - Bovenbouw / VO - Onderbouw / VO - Bovenbouw |
Duur | in overleg |
Voetballende jongens maken de dienst uit. Nergens een plekje om te scharrelen of je te verstoppen. Leerlingen die rennen, vechten of zich vervelen. Meer niet. En elke dag weer. Maar zo hoeft het niet te gaan
In een land waar praktisch iedere vierkante meter een bestemming heeft, vormt het Nederlandse schoolplein vaak een opvallend stuk verwaarloosde ruimte in de bebouwde omgeving. Tachtig procent van de schoolpleinen bestaat uit voornamelijk versteende, vaak visieloze, ruimte die nauwelijks benut wordt als onderwijsruimte.
Hoe gaan we dat oplossen?
Het vergroenen van het schoolplein en het gebruik van dit groene schoolplein kan in één keer bijdragen aan het oplossen van verschillende maatschappelijke opgaven waar we voor staan rond thema’s als: klimaat, biodiversiteit, de onderwijskwaliteit, gezondheid en de leefbaarheid in de wijk.
Een levend, groen schoolplein draagt ook bij aan de hittebestendigheid van de omgeving. . Goed gekozen groen zorgt voor verkoeling en natuurlijke schaduw op warme dagen. De juiste boom op de juiste plek beschermt tegen te veel zonlicht in de zomer.
Samen met de ouders, de kinderen en de docenten van school gaan we in een aantal stappen aan de slag met de vergroening van het schoolplein. Daarbij wordt de eigen expertise ingezet en de inzet en betrokkenheid van de kinderen. Zo gaan we samen met de kinderen met stoepkrijt aangeven welke tegels er uit kunnen en waar we wat willen hebben.

Vervolgens presenteren de kinderen hun ontwerpen aan de ouders, de docenten en de experts van Gemeente en professionals. De volgende stap is de uitbesteding, maar wat we zelf kunnen doen, doen we samen!
Wat zijn de voordelen?
Een groen schoolplein:
- heeft een positief effect op het welzijn van jonge leerlingen, ze vinden school leuker, hebben meer vriendjes en worden minder gepest . Leerkrachten, directeuren en ontwerpers merken op dat kinderen op een groen speelplein minder ruzie maken.
- nodigt meer uit tot gebruik voor educatieve doeleinden; Leerkrachten gebruiken een groen schoolplein vaker voor onderwijsactiviteiten. ( o.a. gym, natuur en tekenen, maar eigenlijk is ieder vak geschikt.
- heeft een positieve invloed op de concentratie van leerlingen.
- biedt rust , de leerlingen hebben meer energie voor de lessen.
- daagt de kinderen meer uit tot intensief bewegen en gevarieerd spel
- bied een uitdagende speel- en leeromgeving en geeft tegelijk mogelijkheden tot ontdekken en grenzen verleggen.
- bieden de kinderen mogelijkheden om in contact te brengen met de natuur, waardoor ze er meer respect voor krijgen en er zorgzamer mee omgaan.
Onze school mag elk jaar intekenen voor NME-lessen. (NME staat voor natuur- en milieu-educatie - red.) Dan bestellen we per klas 2 leskisten voor natuurlessen in de klas. Daarnaast bieden NME-docenten boslessen aan. Ik dacht: “Waarom niet?! Biologielessen in de klas zijn toch anders dan buiten, waar leerlingen zelf kunnen ontdekken.” In eerste instantie koos ik voor 1 bosdag. Dat werden er 3, verspreid over 3 maanden, zodat je de veranderingen van het bos ziet.
Rudy vroeg in de 1e les wat de kinderen wilden leren, wanneer ze de natuur zouden gaan voelen, zien en ontdekken. In de volgende lessen besteedde hij daar aandacht aan. Die leerwensen waren bijvoorbeeld: ‘Ik wil niet meer bang zijn voor spinnen’, ‘Ik wil niet meer bang zijn voor water’, ‘Ik wil een kasteel bouwen in het bos’, ‘Ik wil alleen durven zijn in het bos’, ‘Ik wil graag de volgens horen zingen’, ‘Ik wil de pissebedden horen poepen’, ‘Ik wil niet meer bang zijn voor honden’, ‘Ik wil rustig worden in mijn hoofd’.
Het was een groot succes. De kinderen waren zó enthousiast, dat ze aan de volgende groep al hadden verteld hoe leuk het was en wat ze allemaal zouden gaan doen. Deze groep vroeg dan ook ongeduldig: “Juf, wanneer gaan we naar het bos?!”
De laatste dag was snikheet – de kinderen lagen na een kort lesje al in het water. Wanneer we nu met de kinderen een buitenlesdag hebben, nemen ze uit zichzelf al hun zwemkleding mee voor het geval de middag weer zo heet is, ook als ik er niks over gezegd heb. De leerlingen hebben het – na een jaar – nog steeds regelmatig over Rudy’s buitenlessen.
Deze Diemer kinderen, die nauwelijks in het bos komen, hebben heel veel beleefd en ervaren. En ze hebben geleerd dat ze zuinig moeten zijn op de natuur en niet alles moeten weggooien. En sommige kinderen overwonnen hun angsten.
Ik raad Rudy zéker aan bij andere leerkrachten. Hij is enthousiast, heeft affiniteit met kinderen en weet veel. Hij staat open voor ideeën, samenwerking en terugkoppeling. Wat wil je nog meer?


Interesse?
Meer weten? Bekijk deze blogs!
Schoolplein Vergroenen
Saaie tegels op een kaal schoolplein. Voetballende jongens maken de dienst uit. Nergens een plekje om te scharrelen of je te verstoppen. … Verder lezen Schoolplein Vergroenen
Lees meervan grijs naar groen
De laatste jaren veranderen steeds meer schoolpleinen van grijze tegel-plateau’s in een groene avontuurlijke omgeving. Een plein met natuurlijke groene elementen zoals … Verder lezen van grijs naar groen
Lees meeropgroeien met groen
Een groene omgeving kan bijdragen aan stressreductie, een betere gezondheid, betere concentratie, sneller herstel na een ziekte, kortere ligduur in het ziekenhuis, … Verder lezen opgroeien met groen
Lees meer