Plukrouteontwerp

Type dienstWorkshop / Buiten activiteit / Advies / Begeleiding
Duur3 dagdelen

buurten verstenen en het voedsel legt grote afstanden af van grond tot mond. Door plukroutes aan te leggen wordt er bewustwording gecreeert om lokaal voedsel te gaan kweken

Hoe gaan we dat oplossen?

Door inspirerende plekken ‘eetbaar’ in te richten wordt de lokale bevolking gestimuleerd om actief samen te werken. Ga zelf aan de slag en kweek fruit bomen voor in de vensterbank en plant deze volgens de Guerrilla Gardening way! Of ga zaadbommen maken met de buurt en zo maak je de omgeving kleurrijk en biodivers. Zo kun je zelf een bosje bloemen plukken waar geen gifspuit aan te pas komt. Maar nog beter is een buurtschouw te doen met medebewoners en te kijken waar de kansen liggen om de buurt eetbaar te maken. Met meerdere bewoners heb je al een initiatief om in actie te komen. Als je al deze initiatieven aan elkaar koppelt heb je als snel een plukroute 🙂

 

Wat zijn de voordelen?

De oogst is direct op de plek waar de behoefte ligt. Door openbaar groen eetbaar te maken, buurtbewoners erbij te betrekken en een speels, functioneel en vakkundig ontwerp te maken krijg je een waardevolle verandering in de wijk.
De openbare ruimte wordt functioneler, aanleg en onderhoud gebeurd door buurtbewoners die daarin professioneel begeleid worden en de oogst die ontstaat is niet alleen het fruit, maar ook de verbindingen die ontstaan in de wijk en de educatie die de Plukroute als gevolg heeft.

"Rudy maakt verschil en heeft invloed"

Toen op het schiereiland Sporenburg in Amsterdam veel bouwactiviteiten tegelijk bezig waren, stonden de speelplekken voor kinderen onder druk. Ik wilde ter compensatie iets voor kinderen organiseren en dacht: “Dat kan Rudy”. Ik kende hem al, omdat hij vaker ideeën aandraagt en onderwerpen op de agenda zet bij de gemeente.

Rudy gaf een cursus van 10 bijeenkomsten aan verschillende groepen kinderen, met subsidie van gemeente. Zo konden 40 kinderen in een verstedelijkt gebied zonder te betalen veel leren over de natuur. Ze gingen aan de slag en fysiek dingen doen zoals zaadbommen maken en verspreiden en maquettes maken. Want hij vroeg de kinderen om na te denken over de inrichting van hun ideale speelplek. Ze kwamen met onderwerpen als meer aandacht voor dieren en minder plastic.

Hij heeft deze 40 kinderen op een superenthousiaste manier enthousiast gemaakt over groen in de wijk, duurzaamheid in je wijk en wat je zelf kan doen om verschil te maken. Hij heeft ze echt iets bijgebracht en daarmee bijgedragen aan duurzaamheid in mijn werkgebied.

Rudy zet dingen in gang. Als je 1000x op de knoppen drukt, gaat er op een gegeven moment wel een deur open. Dat doet hij niet voor zichzelf, maar om de wereld beter te maken. Dat vind ik heel innemend aan hem. Hij agendeert continu alles op het gebied van groen en duurzaamheid, hij zorgt ervoor dat dat niet wordt vergeten. Hij heeft ook steeds nieuwe informatie en ideeën; hij weet onwijs veel. Hij maakt verschil en heeft invloed.

Suzanne VissersGebiedsmakelaar Stadsdeel Oost, gemeente Amsterdam

Interesse?

Heb je interesse in deze dienst? Zit je nog met vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Contact opnemen

Meer weten? Bekijk deze blogs!

De Eetbare Stad

Droom jij ook van een eetbaar park of groene, natuurlijke plekken in de buurt waar kinderen kunnen spelen? Ik ontwerpt eetbare (sier)tuinen, moestuinen, voedselbossen, geveltuinen, … Verder lezen De Eetbare Stad

Lees meer

help mee voor een groene stad

Met stedelijk groen houden we een stad leefbaar voor mensen. het groen is ook belangrijk als leefgebied van een gevarieerde groep vogels. … Verder lezen help mee voor een groene stad

Lees meer