Type dienst | Begeleiding / Project |
Duur | minimaal 4 dagdelen |
Je wijk is ongezellig: weinig groen, geen sfeer, geen samenhang, weinig contact tussen buren, weinig aandacht en betrokkenheid bij de buurt. Wat je geen aandacht geeft, groeit niet en vervalt. De buurt vervuilt, er komt steeds meer zwerfafval.
Hoe gaan we dat oplossen?
Droom jij ook van een eetbaar park of groene, natuurlijke plekken in de buurt waar kinderen kunnen spelen en volwassenen kunnen mediteren? Of heb je een ander geweldig idee voor je woonomgeving? Doe aan placemaking Maak van een openbare ruimte een plek met een of meerdere gebruikersdoel(en). Samen met jullie als gebruikers maken we placemaking dromen waar. Eetbare (sier)tuinen, moestuinen, voedselbossen, geveltuinen, natuurspeelplekken en groene schoolpleinen. Maak een plek, niet een ontwerp.
Wat zijn de voordelen?
Met placemaking krijg je een liefdevolle wijk met een positieve invloed op de gezondheid, de lokale economie, sociale cohesie en culturele ontwikkeling van een wijk. Ook is placemaking een geweldige “tool” voor tijdelijke bestemmingen van braakliggend gebied en leegstaande panden.
In Badhoevedorp wordt de A9 omgelegd, zodat hij niet meer dwars door het dorp loopt. Op die plek komt dus ruimte voor iets anders, bijvoorbeeld groen. Er is hier namelijk weinig beweeggroen; je kunt nergens echt wandelen en er zijn ook weinig plekken waar dat zou kunnen. Dit leek dus een geschikte locatie.
Maar ja, als je alleen maar weet dat je ‘iets met groen’ wil en verder totaal geen beeld hebt van wat je wil, waar begin je dan? Toen kwam gelukkig Rudy in beeld. Hij verbond me meteen aan andere Badhoevedorpers om krachten te bundelen en hij kwam met allerlei suggesties, zoals een voedselbos. Ik dacht: zelf van alles verbouwen slaat vast niet aan. Maar toen Rudy aangaf dat je er ook in kan wandelen, was het een ander verhaal. Want daar is dus wel behoefte aan.
Rudy heeft zo veel ideeën, dat het soms te hard gaat voor de ander. Je bent dan nog bezig om te wennen aan een idee, en dan is er al weer een idee over een volgende stap. Ik twijfelde of hij zich wel aan ons tempo kan aanpassen, maar dat bleek geen probleem, toen we het aankaartten. Want Rudy kan ook goed luisteren.
Hij denkt bovendien echt met jou mee. Hij oppert niet zomaar ideeën, maar kijkt naar jou, de situatie en de omgeving. Op basis daarvan komt hij met concrete ideeën en tips. Dus niet: ‘Wat kan er allemaal met groen?’, maar ‘Wat kan deze bewoner of bewonersgroep doen?’. Maatwerk dus.
Door Rudy’s enthousiasmerende inzet heb ik zin en moed gekregen om aan de slag te gaan. Ik heb ideeën opgedaan en weet waar ik kan beginnen dankzij zijn concrete tips.
Heb jij ook een vaag plan maar weet je niet waar je moet beginnen? Schakel dan Rudy in!


Interesse?
Meer weten? Bekijk deze blogs!
Hoe je betrokkenheid creëert in de wijk
En ineens staan we midden in een enorme mensenmassa! Wat is hier aan de hand? Het is een gedrang van hier tot … Verder lezen Hoe je betrokkenheid creëert in de wijk
Lees meerMet de omgevingswet ben jij aan zet!
De Omgevingswet gaat naar verwachting gelden in de loop van 2022. De omgevingswet vervangt tientallen bestaande wetten en regels over onze leefomgeving. … Verder lezen Met de omgevingswet ben jij aan zet!
Lees meerVan plek naar bestemming
Droom jij ook van een eetbaar park of groene, natuurlijke plekken in de buurt waar kinderen kunnen spelen? Ik help je bij de ontwikkeling … Verder lezen Van plek naar bestemming
Lees meer