begeleiding NatuurWijs

Type dienstBuiten activiteit
Geschikt voor leeftijdenPO - Onderbouw / PO - Middenbouw / PO - Bovenbouw

In onze steeds sterker van aansprakelijkheids- en veiligheidsbesef doordrenkte samenleving, waarin zelfs de natuur al op school een mogelijk gezondheidsrisico wordt gezien, worden kinderen niet langer aangemoedigd om het plaatselijk bos of park in te trekken om te spelen, uit angst voor ongelukken, verkeer of ontvoering.

Veel ouders houden hun kinderen liever binnen aan de tv of spelcomputer gekluisterd. Ze zijn er op zich niet op tegen dat hun kinderen naar buiten gaan, maar wel bang om dat ook daadwerkelijk toe te staan. Hoe reëel hun angsten ook mogen zijn, kinderen willen en moeten de kans krijgen om buiten te spelen. We moeten onder ogen durven zien dat bepaalde risico’s worden opgeblazen door de media en proberen de kinderen te leren omgaan met de wereld buiten.

Hoe gaan we dat oplossen?

Bij NatuurWijs leren kinderen niet alleen over de natuur. Ze leren ook om er van te genieten door te kijken, maar ook door te ruiken en te voelen. Kortom door de natuur te ervaren. We gaan van de paden af en we gaan op zoek naar spannende kruip- en sluipdoorpaadjes …… We kunnen verstoppertje spelen , takkenhutten bouwen en in de bomen klimmen. En altijd heb je de kans iets bijzonders te ervaren en ervan te genieten. Zo brengen we de kinderen in contact met de natuur als NatuurWijzers. Wie van de natuur geniet, leert makkelijker en staat meer open voor de boodschap dat we er met zijn allen zuinig op moeten zijn. Die boodschap is actueler dan ooit.

 

Wat zijn de voordelen?

De natuur is rijk aan plekken waar je van alles kunt doen, dingen kunt ontdekken, kunt leren wat gevaarlijk is, en wat niet, zelfvertrouwen kunt opbouwen en je eigen fantasiewereld kunt betreden. Als je de tijd neemt om stil te staan en dingen te onderzoeken, zal iedereen veel meer plezier beleven aan de natuur. Natuurwijs moedigt iedereen uit om buiten meer te beleven, zich onder te dompelen in de wereld van de natuur en hun verbeelding de vrije teugel te geven. Een wandeling door een park kan uitmonden in een spel waarin van takjes en rietstengels gemaakte bootjes het tegen elkaar opnemen. Niet ieder moment hoeft te worden gevuld met rumoer en drukdoenerij. Kinderen genieten ook van rustige momenten op bijzondere plekken. Liggend in het lange gras met om hen heen het gefluit van vogels.

Er zijn verschillende opties:

NatuurWijzer 'Bosuitje'

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: 1 dagdeel

Lekker de hele dag de natuur in met de klas onder leiding van een professionele NatuurWijzer. De nadruk ligt op onderzoekend leren: de natuur ervaren met alle zintuigen en tegelijkertijd spelenderwijs, zelfontdekkend leren. De natuur ervaren met hart, hoofd en handen

Het bosuitje is een natuurbeleving: het bos zien, voelen, horen en ruiken. En er met alle zintuigen van genieten en leren. Zonder bijgeluiden van verkeer.

Renée Krijtenburg, leerkracht Koningin Beatrixschool, Den Haag 

NatuurWijzer 'Driedaagse in de natuur'

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: 3 dagen

Drie dagen per schooljaar ga je samen met de hele klas de natuur in. Elke natuurdag wordt aangevuld met een voorbereidende les en een verwerkingsles in de klas door de leerkracht. Haal het meeste uit de 3-Daagse door te kiezen voor drie schooldagen in verschillende seizoenen. Het programma is een logisch geheel: elke natuurdag heeft een thema en er loopt een rode draad door de drie dagen.

Ik heb gezien dat kinderen die in de klas misschien niet écht opvallen nu uitblinken in creativiteit!

Marlieke Thomassen, leerkracht   
De Eerste Rith, Breda

NatuurWijzer 'NatuurWijs Leerlijn'

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

Ga met álle klassen drie dagen per schooljaar de natuur in.
Kerndoelen halen door zelf ontdekkend leren in de natuur, met een doorlopende leerlijn voor groep 1 t/m 8.

Je ziet een hele mooie andere rol verdeling bij de kinderen als groep zijnde. En de ouders vinden het erg tof dat we dit doen

John Smout, interim directeur   
Nuts BS, Teteringen

"De kinderen hebben het nog steeds over Rudy’s lessen"

Onze school mag elk jaar intekenen voor NME-lessen. (NME staat voor natuur- en milieu-educatie - red.) Dan bestellen we per klas 2 leskisten voor natuurlessen in de klas. Daarnaast bieden NME-docenten boslessen aan. Ik dacht: “Waarom niet?! Biologielessen in de klas zijn toch anders dan buiten, waar leerlingen zelf kunnen ontdekken.” In eerste instantie koos ik voor 1 bosdag. Dat werden er 3, verspreid over 3 maanden, zodat je de veranderingen van het bos ziet.

Rudy vroeg in de 1e les wat de kinderen wilden leren, wanneer ze de natuur zouden gaan voelen, zien en ontdekken. In de volgende lessen besteedde hij daar aandacht aan. Die leerwensen waren bijvoorbeeld: ‘Ik wil niet meer bang zijn voor spinnen’, ‘Ik wil niet meer bang zijn voor water’, ‘Ik wil een kasteel bouwen in het bos’, ‘Ik wil alleen durven zijn in het bos’, ‘Ik wil graag de volgens horen zingen’, ‘Ik wil de pissebedden horen poepen’, ‘Ik wil niet meer bang zijn voor honden’, ‘Ik wil rustig worden in mijn hoofd’.

Het was een groot succes. De kinderen waren zó enthousiast, dat ze aan de volgende groep al hadden verteld hoe leuk het was en wat ze allemaal zouden gaan doen. Deze groep vroeg dan ook ongeduldig: “Juf, wanneer gaan we naar het bos?!”

De laatste dag was snikheet – de kinderen lagen na een kort lesje al in het water. Wanneer we nu met de kinderen een buitenlesdag hebben, nemen ze uit zichzelf al hun zwemkleding mee voor het geval de middag weer zo heet is, ook als ik er niks over gezegd heb. De leerlingen hebben het – na een jaar – nog steeds regelmatig over Rudy’s buitenlessen.

Deze Diemer kinderen, die nauwelijks in het bos komen, hebben heel veel beleefd en ervaren. En ze hebben geleerd dat ze zuinig moeten zijn op de natuur en niet alles moeten weggooien. En sommige kinderen overwonnen hun angsten.

Ik raad Rudy zéker aan bij andere leerkrachten. Hij is enthousiast, heeft affiniteit met kinderen en weet veel. Hij staat open voor ideeën, samenwerking en terugkoppeling. Wat wil je nog meer?

Anja HoltkampLeerkracht groep 7

Interesse?

Heb je interesse in deze dienst? Zit je nog met vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Contact opnemen

Meer weten? Bekijk deze blogs!

met Natuurwijs op Zomertoer

Vandaag was het al weer de tweede dag van de Natuurwijs-Zomertoer. De Natuurwijzers strijken neer in de parken rondom Amsterdam om zoveel … Verder lezen met Natuurwijs op Zomertoer

Lees meer

groeten uit de natuur

5 weken lang hebben 97 stadskinderen uit Amsterdam, die niet op vakantie kunnen, toch een fantastische (natuur-) ervaring opgedaan tijdens de Zomertoer … Verder lezen groeten uit de natuur

Lees meer

herinneringen creëren

Voor de natuur is de herfst het oogstseizoen. In het wild is nu meer voedsel te vinden dan in de rest van … Verder lezen herinneringen creëren

Lees meer