kinderen werken in hun vierkantemeter tuinen op Bs. Reuzepas

Moestuinieren op school of in de buurt

Type dienstBuiten activiteit
Geschikt voor leeftijdenPO - Onderbouw / PO - Middenbouw / PO - Bovenbouw / VO - Onderbouw

KInderen weten niet meer waar het voedsel vandaan komt en kinderen eten ongezond.

Hoe gaan we dat oplossen?

We gaan zelf voedsel kweken en gaan onze eigen groenten oogsten en verwerken tot gezonde voeding en eten dit op. 

Wat zijn de voordelen?

Het is leuk, leerzaam en leerlingen kunnen zo op een speelse manier voor hun planten zorgen en werken aan een gezonde school. Ik help scholen om kinderen en jongeren kennis te laten maken met  het kweken van voedsel, de keuzes die je kunt maken in voedselconsumptie en uiteraard het groeien van je eigen voedsel

“Kinderen laten ontdekken waar hun eten vandaan komt; de natuurlijke verwondering bij kinderen dat uit één klein zaadje een grote kool groeit; de fysieke en mentale voordelen van het buiten bezig zijn: dat zijn voor mij een aantal redenen waarom ik enthousiast ben over het integreren van een moestuin binnen een schoolomgeving.

 

 

Er zijn verschillende opties:

een moestuinproject

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: Meerdere maanden

Een moestuinproject of een Vierkante Meter tuin project wordt wekelijks door mij begeleid en duurt een blokuur/ week.  Verwacht van mij een hoop enthousiasme, kennis en ervaring maar ook een eerlijk en adviserend antwoord. Samenwerken voor een gezondere en voedsel bewustere jeugd, waarbij de focus ligt op het kweken van seizoengroente en het maken van gerechten, waarbij ‘natuur-inclusief tuinieren & gezonde voeding voorop staat.

opzetten van een schoolmoestuin

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

Ik ga ik met jullie Schoolmoestuin project aan de slag om een concept voor jullie te bedenken voor het beste resultaat: realistisch en passend bij jullie wensen en organisatie.  Er komt een moestuinplan, rekening houdend met het schooljaar en de beschikbare ruimte, financiële onderbouwing, draagvlak creëren en indien gewenst een aanvullend lesprogramma.

 

 

excursie naar mijn eigen voedselbostuin.

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

Als initiatiefnemer van mijn eigen Voedselbostuin ben ik dagelijks bezig met het telen en vermeerderen van voedselbos gewassen. Ik neem je mee door mijn eigen voedselbos tuin en laat je zien hoe je in korte tijd een voedselbostuin kunt aanleggen en er al vrij snel je vruchten van kunt plukken, en zo een enorme stap kunt zetten om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarnaast geef ik jou ook tips om je tuin waterklaar te maken en natuurinclusief.

"De kinderen én moeders wilden veel meer buitenlessen"

Rudy zocht een groep om buitenactiviteiten mee te doen voor zijn opleiding en kwam bij mij uit, bij Bikube. Bikube is Deens voor bijenkorf; het was een kantoortijdenschool met opvang voor en na schooltijden. Inmiddels bestaat die niet meer. Het was al een groene school; we hadden bijvoorbeeld een Robin Hood-bos.

Rudy gaf natuurlessen in de klassen en ging met een paar groepen naar het Haarlemmermeerse bos. Terug in de natuur om de meest simpele dingen te leren zien. Je bent met elkaar en hebt dan geen leerboek nodig.

Hij verzon leuke opdrachten, zoals beestjes zoeken, een bepaald dier kiezen en diens nest bouwen of een bepaald plantje zoeken waarmee je thee kon zetten. Dat deden we ook echt – we hadden kannen heet water mee.

Zijn manier van werken is de toekomst! Het is strontvervelend voor kinderen om op school te zitten. Veel kinderen vinden school stom. Maar buiten kan je kinderen enorm inspireren. Nadeel is alleen: leerkrachten zijn inflexibel en houden vast aan hokjes. Alles is zwaar en ingewikkeld voor ze.

Maar kinderen hebben de natuur nodig voor hun ontwikkeling. Deze groep was blijer en enthousiaster, hoopte steeds op nog meer buitenlessen en had een groter zelfbewustzijn. Bij de evaluatie zeiden zogenaamd stoere kinderen dat ze het heel gaaf hadden gevonden. Er had een gedragsverandering plaatsgevonden. En begeleidende moeders zeiden: “Wat heerlijk! Dat zou je toch wel elke week wel willen?!”

Ik zou Forestschool en andere buitenlessen zeker aanbevelen. Het is verfrissend om kinderen de natuurlessen op een heel andere manier te laten beleven.

Anneke SlegersVoormalig directeur Bikube, Amsterdam

Interesse?

Heb je interesse in deze dienst? Zit je nog met vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Contact opnemen

Meer weten? Bekijk deze blogs!

ga straat-tuinieren

Heb je geen tuin, maar wil je toch in de aarde wroeten? Word dan straattuinier! In bijna iedere straat is wel een … Verder lezen ga straat-tuinieren

Lees meer

gezonde voeding is topprioriteit bij basisschool Reuzepas

Wist jij dat kinderen gemiddeld 6 kilo suiker per jaar consumeren door zoete drankjes op school. Als water drinken op school de … Verder lezen gezonde voeding is topprioriteit bij basisschool Reuzepas

Lees meer

Curriculum, Campus & Community

Op een duurzame school voelen kinderen zich prettig. Ze hebben energie, en kunnen die energie kwijt. Ze voelen zich betrokken bij het … Verder lezen Curriculum, Campus & Community

Lees meer