Maak jouw buurt klimaatbestendig, biodivers & aantrekkelijk !

Type dienstProject
Duurin overleg

De buurt heeft last van hittestress, wateroverlast, plagen van insecten en ander ongedierte  en droogte. Wat je geen aandacht geeft, groeit niet en vervalt. De buurt vervuilt, er komt steeds meer zwerfafval. Wil je daar iets aan doen?

Hoe gaan we dat oplossen?

Ik ga de buurt activeren door middel van het ondersteunen van activiteiten, workshops en het creeeren van betrokkenheid door kennisoverdracht en cohesie te scheppen in de buurt. Samen staat centraal

 

Wat zijn de voordelen?

Zo wordt iedereen betrokken bij de klimaatbestendige buurt en de beheersmaatregelen . De hittestress verdwijnt, er komt water bufferend  vermogen, en er is aandacht voor biodiversiteit en elkaar.

En verder: 

  • Groen neemt water op en daarmee wordt tijdens extreme regenval het riool minder belast
  • Groen verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt de concentratie fijnstof
  • Groen geeft schaduw en verkoeling in de steeds warmere zomers
  • Groen vergroot het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren.
  • Groen zorgt voor minder omgevingsgeluid
  • Groen vermindert stress en is goed voor gezondheid en welzijn.
  • Groen verhoogt de waarde van huizen. 

 

Er zijn verschillende opties:

Placemaking game

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: 1 dagdeel

Droom jij ook van een eetbaar park of groene, natuurlijke plekken in de buurt waar kinderen kunnen spelen en volwassenen kunnen mediteren? Of heb je een ander geweldig idee voor je woonomgeving? Doe aan placemaking!

Maak van een openbare ruimte een plek met een of meerdere gebruikersdoel(en). Samen met jullie als gebruikers maken we placemaking dromen waar. Eetbare (sier)tuinen, moestuinen, voedselroute, voedselbossen, geveltuinen, natuurspeelplekken en groene schoolpleinen. Maak een plek, niet een ontwerp. 

Quick scan & "power of 10"

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: 1 dagdeel

We delen de wijk op in verschillende stukken en laten groepjes brainstormen. Welke attracties zijn er te vinden? We gaan uit van ‘The Power of Ten’. Zo merk je ineens dat er wel 10×10 = 100 dingen in een wijk als attractie te vinden zijn.

Het spel is onderdeel van de placemaking methode en is een uiterst belangrijke schakel om buurtbewoners betrokken te krijgen. We kijken naar 10 plaatsen in kleine groepen. Wij zijn onszelf en niet de ambtenaar, de winkelier of de ontwikkelaar. We praten over wat we hebben gezien en over veelbelovende verbeteringen. “Hoe was het hier, hoe is het hier nu en hoe kan het hier zijn als wij …”

Samen werken aan watervriendelijke tuinen

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

Tijdens dit ontwerp-atelier gaan ik samen met buurtbewoners in kaart brengen wat er nodig is en hoe we de buurt biodivers en klimatadaptief kunnen maken. 

Geveltuinburendag

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

Wit jij samen met jouw buren een  geveltuintjesstraat maken? Een Geveltuinen Burendag werkt uitstekend om de buurt te vergroenen, en het werkt aanstekelijk! Het beste moment is het voorjaar. De geveltuinen zijn dan blootgesteld aan de winter, en je kunt het opschonen van de straat combineren met het planten van groen in de straat! Een compliment uit delen aan de mooiste geveltuin werkt ook aanstekelijk! Of een geveltuinen route uitzetten in de buurt.

Het Nationaal Boomspiegelfeest

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: in overleg

Buurtbewoners kennen hun eigen wijk het best en weten heel goed waar het groener kan. Als de kracht van bewoners eenmaal is ontketend is het een geweldige kracht, die zoveel positiefs kan brengen. Een geveltuin aanleggen is leuk om te doen, de straat knapt er van op en jouw huis blijft in de zomer koeler.

"Rudy denkt met je mee, zijn ideeën zijn maatwerk"

In Badhoevedorp wordt de A9 omgelegd, zodat hij niet meer dwars door het dorp loopt. Op die plek komt dus ruimte voor iets anders, bijvoorbeeld groen. Er is hier namelijk weinig beweeggroen; je kunt nergens echt wandelen en er zijn ook weinig plekken waar dat zou kunnen. Dit leek dus een geschikte locatie.

Maar ja, als je alleen maar weet dat je ‘iets met groen’ wil en verder totaal geen beeld hebt van wat je wil, waar begin je dan? Toen kwam gelukkig Rudy in beeld. Hij verbond me meteen aan andere Badhoevedorpers om krachten te bundelen en hij kwam met allerlei suggesties, zoals een voedselbos. Ik dacht: zelf van alles verbouwen slaat vast niet aan. Maar toen Rudy aangaf dat je er ook in kan wandelen, was het een ander verhaal. Want daar is dus wel behoefte aan.

Rudy heeft zo veel ideeën, dat het soms te hard gaat voor de ander. Je bent dan nog bezig om te wennen aan een idee, en dan is er al weer een idee over een volgende stap. Ik twijfelde of hij zich wel aan ons tempo kan aanpassen, maar dat bleek geen probleem, toen we het aankaartten. Want Rudy kan ook goed luisteren.

Hij denkt bovendien echt met jou mee. Hij oppert niet zomaar ideeën, maar kijkt naar jou, de situatie en de omgeving. Op basis daarvan komt hij met concrete ideeën en tips. Dus niet: ‘Wat kan er allemaal met groen?’, maar ‘Wat kan deze bewoner of bewonersgroep doen?’. Maatwerk dus.

Door Rudy’s enthousiasmerende inzet heb ik zin en moed gekregen om aan de slag te gaan. Ik heb ideeën opgedaan en weet waar ik kan beginnen dankzij zijn concrete tips.

Heb jij ook een vaag plan maar weet je niet waar je moet beginnen? Schakel dan Rudy in!

Anne Marie Kamevaar-KegelBewoner Badhoevedorp

Interesse?

Heb je interesse in deze dienst? Zit je nog met vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Contact opnemen

Meer weten? Bekijk deze blogs!

Wil jij ook een florissante buurt?

Miranda heeft planten gekocht om de buurt op te fleuren. Dit is niet de eerste keer dat ze dit doet. Even lijkt … Verder lezen Wil jij ook een florissante buurt?

Lees meer

placemaking game

Lees meer