Groen in de klas

Type dienstWorkshop / Project
Geschikt voor leeftijdenPO - Onderbouw / PO - Middenbouw / PO - Bovenbouw / VO - Onderbouw
Duurin overleg

In veel Nederlandse klaslokalen is de luchtkwaliteit slecht. Dit heeft grote invloed op de leerprestaties en de concentratie van de leerlingen en de docenten. 

Hoe gaan we dat oplossen?

Samen met de kinderen brengen we groen terug daar waar dat door ruimte gebrek verdwenen of minimaal geworden is. Een groen wand geeft de mogelijkheid om in een kleine ruimte grote dingen te doen. Zo kan je er je eigen fruit in telen, als moestuin gebruiken of als een bloemen/kruidentuin. Een groene wand  kan ook tegen iedere buitengevel, muur, of schutting voorzien van vaste planten, kruiden, heesters, eenjarige, bollen en knollen.

 

 

Wat zijn de voordelen?

De meeste mensen voelen zich gelukkiger in een groene omgeving. Zeker in klaslokalen met voldoende zonlicht kunnen planten zonder veel aanvullende kosten snel hun werk doen. En in klaslokalen waar weinig licht voorkomt, kunnen planten dankzij ledverlichting floreren.

De prestaties van de kinderen verbeteren door groen in de klas met 20 tot 40 % .
Wist je dat planten in de klas een positieve invloed hebben? Kinderen ervaren het klaslokaal positiever, zijn minder ziek en krijgen minder straf dan kinderen in klassen zonder planten! Planten verminderen stress, bevorderen de concentratie en prestatie, geven een prettig gevoel, absorberen schadelijke stoffen, houden de luchtvochtigheid op peil en werken geluiddempend.

Er zijn verschillende opties:

groene wand

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: 1 dagdeel

Een groene wand is een ingenieus systeem voor het aanbrengen van verticaal groen. Het systeem is volledig zelfvoorzienend door middel van een water-integratiesysteem en vloeibare toevoer van voeding. Dit werkt op een dusdanige manier dat de beplanting zich optimaal ontwikkeld tot een groen en/of kleurrijk bloeiend eindbeeld. Volg je fantasie…

Samen met de kinderen brengen we groen terug in de tuin en op straat waar dat door ruimte gebrek verdwenen of minimaal geworden is. Een groen wand geeft de mogelijkheid om in een kleine ruimte grote dingen te doen. Zo kan je er je eigen fruit in telen, als moestuin gebruiken of als een bloemen/kruidentuin. Een groene wand  kan iedere buitengevel, muur, of schutting voorzien van vaste planten, kruiden, heesters, eenjarige, bollen en knollen.

 

"De kinderen én moeders wilden veel meer buitenlessen"

Rudy zocht een groep om buitenactiviteiten mee te doen voor zijn opleiding en kwam bij mij uit, bij Bikube. Bikube is Deens voor bijenkorf; het was een kantoortijdenschool met opvang voor en na schooltijden. Inmiddels bestaat die niet meer. Het was al een groene school; we hadden bijvoorbeeld een Robin Hood-bos.

Rudy gaf natuurlessen in de klassen en ging met een paar groepen naar het Haarlemmermeerse bos. Terug in de natuur om de meest simpele dingen te leren zien. Je bent met elkaar en hebt dan geen leerboek nodig.

Hij verzon leuke opdrachten, zoals beestjes zoeken, een bepaald dier kiezen en diens nest bouwen of een bepaald plantje zoeken waarmee je thee kon zetten. Dat deden we ook echt – we hadden kannen heet water mee.

Zijn manier van werken is de toekomst! Het is strontvervelend voor kinderen om op school te zitten. Veel kinderen vinden school stom. Maar buiten kan je kinderen enorm inspireren. Nadeel is alleen: leerkrachten zijn inflexibel en houden vast aan hokjes. Alles is zwaar en ingewikkeld voor ze.

Maar kinderen hebben de natuur nodig voor hun ontwikkeling. Deze groep was blijer en enthousiaster, hoopte steeds op nog meer buitenlessen en had een groter zelfbewustzijn. Bij de evaluatie zeiden zogenaamd stoere kinderen dat ze het heel gaaf hadden gevonden. Er had een gedragsverandering plaatsgevonden. En begeleidende moeders zeiden: “Wat heerlijk! Dat zou je toch wel elke week wel willen?!”

Ik zou Forestschool en andere buitenlessen zeker aanbevelen. Het is verfrissend om kinderen de natuurlessen op een heel andere manier te laten beleven.

Anneke SlegersVoormalig directeur Bikube, Amsterdam

Interesse?

Heb je interesse in deze dienst? Zit je nog met vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Contact opnemen

Meer weten? Bekijk deze blogs!

Een groene werkplek

Een groene omgeving draagt bij aan stressreductie, een betere gezondheid, sneller herstel na ziekte, en kortere opname in het ziekenhuis. Ook heeft … Verder lezen Een groene werkplek

Lees meer

“Bouw huizen als bomen en steden als bossen“

We zijn vereerd om de komende dagen in de prachtige Green Campus van de Greenschool in Bali te mogen overnachten. Het is … Verder lezen “Bouw huizen als bomen en steden als bossen“

Lees meer

In een kleine ruimte grote dingen doen

Meest gebruikelijk is het vrijwel volledig betegelen van de tuin. Praktisch, maar niet de fraaiste oplossing. Al dat steen zorgt niet voor … Verder lezen In een kleine ruimte grote dingen doen

Lees meer