voedselsafari

Gezonde levensstijl workshops

Type dienstWorkshop

Weet wat je eet! 
In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten*. Daarnaast heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht of obesitas, waarbij een ongezond voedingspatroon één van de belangrijkste oorzaken is. 

Hoe gaan we dat oplossen?

Deze workshops gaan over gezond koken en de kinderen leren over gezonde en duurzame voeding, waarbij kinderen spelenderwijs lokale groenten proeven, klaarmaken en ontdekken.

 

Wat zijn de voordelen?

Wie zich om planten bekommert en voor zijn volgende maaltijd zelf geschikte vruchten zoekt en uitzoekt, proeft en voelt, besnuffelt en zorgzaam mee naar huis neemt, heeft niet alleen een prachtige dag in de natuur doorgebracht, maar ook vele verrijkende ervaringen opgedaan.

Er zijn verschillende opties:

Voedsel safari

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2 uur

Bij iedere stap die je zet, sta je op eten. We gaan op voedselsafari ! Er is zoveel lekkers te vinden in de overwegend inheemse natuur en daar gaan we natuurlijk ook van smullen. 

 

 

Kinder kook workshop

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2 uur

Tijdens de Kinder-kook-workshop leren de kinderen een simpel, gezond en vooral lekker gerechtje maken. Ze leren snijtechnieken, en werken met veel soorten groente en kruiden. Zo leer je op een simpele manier lekker en gezond te koken, natuurlijk met seizoengroenten en lokaal geteeld.

Het gerechtje eten we samen op in school en/of je neemt een portie mee om thuis op te eten of te laten proeven.

Aanrecht agrariër

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2 uur

We gaan oesterzwammen kweken! Met koffiedik, papier of houtsnippers wordt het groeiproces van de oesterzwam in de klas of thuis zichtbaar voor de kinderen.

 

Fermenteren kun je leren

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2 uur

Fermenteren is een duurzame manier om voedsel langdurig te bewaren en er een bijzondere smaak aan te geven.

Kinderen maken kennis met droge en natte fermentatie.

Ze gaan naar huis met een pot groenten (droge fermentatie) die je thuis rustig verder laat fermenteren tot je het kunt eten.

Verder neem je tal van tips mee om thuis ook aan de slag te gaan met het fermenteren van groenten.

Fit met voorjaarskruiden

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2 uur

Laat je inspireren door deze kruiden-workshop. Je gaat het ruiken, proeven en plukken en maakt een kruiden-product wat je mee kan nemen naar huis.

 

"De kinderen én moeders wilden veel meer buitenlessen"

Rudy zocht een groep om buitenactiviteiten mee te doen voor zijn opleiding en kwam bij mij uit, bij Bikube. Bikube is Deens voor bijenkorf; het was een kantoortijdenschool met opvang voor en na schooltijden. Inmiddels bestaat die niet meer. Het was al een groene school; we hadden bijvoorbeeld een Robin Hood-bos.

Rudy gaf natuurlessen in de klassen en ging met een paar groepen naar het Haarlemmermeerse bos. Terug in de natuur om de meest simpele dingen te leren zien. Je bent met elkaar en hebt dan geen leerboek nodig.

Hij verzon leuke opdrachten, zoals beestjes zoeken, een bepaald dier kiezen en diens nest bouwen of een bepaald plantje zoeken waarmee je thee kon zetten. Dat deden we ook echt – we hadden kannen heet water mee.

Zijn manier van werken is de toekomst! Het is strontvervelend voor kinderen om op school te zitten. Veel kinderen vinden school stom. Maar buiten kan je kinderen enorm inspireren. Nadeel is alleen: leerkrachten zijn inflexibel en houden vast aan hokjes. Alles is zwaar en ingewikkeld voor ze.

Maar kinderen hebben de natuur nodig voor hun ontwikkeling. Deze groep was blijer en enthousiaster, hoopte steeds op nog meer buitenlessen en had een groter zelfbewustzijn. Bij de evaluatie zeiden zogenaamd stoere kinderen dat ze het heel gaaf hadden gevonden. Er had een gedragsverandering plaatsgevonden. En begeleidende moeders zeiden: “Wat heerlijk! Dat zou je toch wel elke week wel willen?!”

Ik zou Forestschool en andere buitenlessen zeker aanbevelen. Het is verfrissend om kinderen de natuurlessen op een heel andere manier te laten beleven.

Anneke SlegersVoormalig directeur Bikube, Amsterdam

Interesse?

Heb je interesse in deze dienst? Zit je nog met vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Contact opnemen

Meer weten? Bekijk deze blogs!

De Eetbare Stad

Droom jij ook van een eetbaar park of groene, natuurlijke plekken in de buurt waar kinderen kunnen spelen? Ik ontwerpt eetbare (sier)tuinen, moestuinen, voedselbossen, geveltuinen, … Verder lezen De Eetbare Stad

Lees meer

gezonde voeding is topprioriteit bij basisschool Reuzepas

Wist jij dat kinderen gemiddeld 6 kilo suiker per jaar consumeren door zoete drankjes op school. Als water drinken op school de … Verder lezen gezonde voeding is topprioriteit bij basisschool Reuzepas

Lees meer

De stad als spijsverteringskanaal

De stad is als een spijsverteringskanaal! Sorry… Dat is misschien wat plastisch. Maar ik bedoel: afval kun je hergebruiken, net zoals dat … Verder lezen De stad als spijsverteringskanaal

Lees meer