Forest school

Type dienstBuiten activiteit
Geschikt voor leeftijdenPO - Onderbouw / PO - Middenbouw / PO - Bovenbouw / VO - Onderbouw
Duurin overleg

Leerlingen zitten te veel achter de schermen en spelen te weinig buiten om vaardigheden op te doen en toekomstbehendig te worden ( voedsel zoeken in de natuur)

Hoe gaan we dat oplossen?

Met Forestschool leer je om buiten te zijn! Om het bos te gebruiken om je eigen leerwensen te ontdekken en meer zelfkennis te vergaren. Wat wil de natuur jou vertellen? Iedereen heeft nog de oer behoefte van de jager en verzamelaar in zich. Met kennis over de natuur ga je nog meer van de natuur genieten dan je al deed. Je leert primitieve ambachten zoals vuur maken of een hut bouwen maar ook het waarneming in de natuur.

Ieder kind krijgt de kans om:

-passende risico’s en uitdagingen aan te gaan (hier is geen plaats voor hyperouders ?)
-hun eigen leer- en ontwikkelingsactiviteiten in gang te zetten
-om regelmatig succes te ervaren
-om positieve relaties met zichzelf en andere mensen te ontwikkelen
-een sterke, positieve relatie met hun natuurlijke wereld te ontwikkelen

Wat zijn de voordelen?

Forestschool is een inspirerend proces, dat alle leerlingen regelmatig kansen geeft om vertrouwen en het gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen met praktische leerervaringen in een bos of andere natuurlijke omgeving.
Deze leerlinggerichte aanpak is verweven met de steeds veranderende stemmingen en wonderen van de natuur. De natuur geeft met de seizoenen aanknopingspunten om van elke forestschool sessie een programma met ontdekkingen te maken.
Op de forestschool zijn alle deelnemers gelijk, uniek en waardevol. Alle kinderen krijgen de kans om te verkennen en te ontdekken.

"De kinderen hebben het nog steeds over Rudy’s lessen"

Onze school mag elk jaar intekenen voor NME-lessen. (NME staat voor natuur- en milieu-educatie - red.) Dan bestellen we per klas 2 leskisten voor natuurlessen in de klas. Daarnaast bieden NME-docenten boslessen aan. Ik dacht: “Waarom niet?! Biologielessen in de klas zijn toch anders dan buiten, waar leerlingen zelf kunnen ontdekken.” In eerste instantie koos ik voor 1 bosdag. Dat werden er 3, verspreid over 3 maanden, zodat je de veranderingen van het bos ziet.

Rudy vroeg in de 1e les wat de kinderen wilden leren, wanneer ze de natuur zouden gaan voelen, zien en ontdekken. In de volgende lessen besteedde hij daar aandacht aan. Die leerwensen waren bijvoorbeeld: ‘Ik wil niet meer bang zijn voor spinnen’, ‘Ik wil niet meer bang zijn voor water’, ‘Ik wil een kasteel bouwen in het bos’, ‘Ik wil alleen durven zijn in het bos’, ‘Ik wil graag de volgens horen zingen’, ‘Ik wil de pissebedden horen poepen’, ‘Ik wil niet meer bang zijn voor honden’, ‘Ik wil rustig worden in mijn hoofd’.

Het was een groot succes. De kinderen waren zó enthousiast, dat ze aan de volgende groep al hadden verteld hoe leuk het was en wat ze allemaal zouden gaan doen. Deze groep vroeg dan ook ongeduldig: “Juf, wanneer gaan we naar het bos?!”

De laatste dag was snikheet – de kinderen lagen na een kort lesje al in het water. Wanneer we nu met de kinderen een buitenlesdag hebben, nemen ze uit zichzelf al hun zwemkleding mee voor het geval de middag weer zo heet is, ook als ik er niks over gezegd heb. De leerlingen hebben het – na een jaar – nog steeds regelmatig over Rudy’s buitenlessen.

Deze Diemer kinderen, die nauwelijks in het bos komen, hebben heel veel beleefd en ervaren. En ze hebben geleerd dat ze zuinig moeten zijn op de natuur en niet alles moeten weggooien. En sommige kinderen overwonnen hun angsten.

Ik raad Rudy zéker aan bij andere leerkrachten. Hij is enthousiast, heeft affiniteit met kinderen en weet veel. Hij staat open voor ideeën, samenwerking en terugkoppeling. Wat wil je nog meer?

Anja HoltkampLeerkracht groep 7

Interesse?

Heb je interesse in deze dienst? Zit je nog met vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Contact opnemen

Meer weten? Bekijk deze blogs!

Forestschool, het avontuur begint

De naam zegt het eigenlijk al; een Forest School is een school waar kinderen de meeste tijd buiten in het bos doorbrengen. … Verder lezen Forestschool, het avontuur begint

Lees meer

Er is meer tijd voor buiten lesgeven dan je denkt

“Yesssss,de voorjaarsvakantie begint binnenkort”, denkt Anja. Zij is leerkracht van de Petrusschool in Diemen, en ze is haar lokaal aan het opruimen. … Verder lezen Er is meer tijd voor buiten lesgeven dan je denkt

Lees meer

groen opgroeien

‘He bah! Allemaal enge vieze beesten…..’”nee man, dat is hartstikke gaaf”. Aandacht en concentratie, verbazing, maar ook afschuw voor al die diertjes … Verder lezen groen opgroeien

Lees meer