Duurzaamheidsversneller

Type dienstAdvies / Begeleiding / Project
Geschikt voor leeftijdenPO - Onderbouw / PO - Middenbouw / PO - Bovenbouw / VO - Onderbouw / VO - Bovenbouw
Duurin overleg

Je wilt meer uit je lessen halen. Het probleem is alleen dat je geen tijd hebt om goede onderzoeksopdrachten te vinden die je leerlingen inspireren en die écht uit de samenleving komen, want je hebt het als docent al superdruk met al je ‘gewone’ taken.

En dan héb je zo’n opdracht, maar heb je vervolgens geen tijd om je studenten goed te begeleiden. Bovendien ontbreekt het je aan kennis van de omgeving, omdat je gewoon geen tijd hebt om je erin te verdiepen; het is niet de kern van je baan als docent. Je hebt een duurzaamheidsversneller nodig.

Hoe gaan we dat oplossen?

Doe meer met groen, duurzaamheid en toekomstbehendigheid. Creëer een groene inspirerende schoolomgeving die het leerproces ondersteunt, en klimaatbestendig is. Word een groene voortrekker en ga voor toekomstbehendig leren en stel de wereld om ons heen centraal! Werk samen en creëer maatschappelijke impact.

vierkante meter tuinen
Gezond eten en drinken is voor alle kinderen belangrijk. Via gezonde voeding (basisvoeding) krijgen kinderen voedingsstoffen binnen die van belang zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling. Kinderen brengen een groot gedeelte van de dag door op school. Daarom streven we ernaar dat op scholen gezond wordt gegeten en gedronken.

Werk jij op een school en wil je meer doen met groenduurzaamheid en  toekomst-behendigheid ? Dan ben je bij mij aan het goede adres. Ik  zet me in om duurzaam onderwijs te integreren in het leerproces, van peuter tot professional.

Steeds meer scholen willen een bijdrage leveren aan de maatschappij door ‘iets groens te doen’. En dan groen in de breedste zin van het woord, als in ‘goed voor de natuur, goed voor het milieu en de maatschappij. ‘Duurzaam’.

Groen hoort ook midden in de samenleving; groen is niet alleen een naam voor natuurgebieden die goed beschermd worden vanwege de biodiversiteit die erin voorkomt. Heel veel mensen vinden natuur in hun stad, wijk of buurt of schoolplein net zo belangrijk als die beschermde natuurgebieden, en sommigen willen zich daar graag voor inzetten. Een groene omgeving geeft je energie, verhoogt je gezondheid en maakt je gelukkiger.

growwizzkid
Met de steeds schaarser wordende grondstof en tegelijkertijd groeiende wereldbevolking zullen we ons voedsel op andere manieren moeten produceren

Voor een integrale benadering van het verduurzamen van scholen hebben we de 3 C’s toegepast: Campus, Curriculum, Community. Ook de 3C’s kunnen in evenwicht zijn ontwikkeld, maar waar staan ze nu eigenlijk voor?

Campus:
De campus (schoolgebouw en schoolplein) biedt meestal ruime mogelijkheden tot verduurzaming. Gebouw en schoolplein zijn het meest zichtbare symbool van een duurzame school.. Een duurzaam gebouw laat kinderen en ouders zien en voelen wat duurzaamheid kan betekenen nog voordat ze een stap in het klaslokaal hebben gezet.

Curriculum:
In een duurzame school zijn de principes van duurzame ontwikkeling geïntegreerd in de lesstof (curriculum). We brengen kinderen kennis, vaardigheden, houding en waarden bij waarmee zij een duurzame toekomst waar kunnen maken en als voorbeeld kunnen dienen.

Community:
Verduurzamen kan de school niet alleen want een duurzame school beschikt over een betrokken omgeving (community). Duurzaam onderwijs gaat samen met goed burgerschap en betrokkenheid van en met de omgeving. Dat betekent dat er interactie plaatsvindt tussen de school en de wijk/omgeving. Letterlijk gaan leerlingen de wijk in en komt de wijk binnen in de school.

 

Wat zijn de voordelen?

Er is een duidelijke focus op duurzaamheid met 3 pijlers: 
– Curriculum
– Campus
– Community.

Met deze scope gaat de directie, de docenten en ook de kinderen aan de slag. Als de 3 C’s iedere keer aan bod komen maken we reuzestappen! 

"Creatieve Netwerker"

Rudy is een gedreven milieuprofessional met veel kennis van zaken. Hij is een echte netwerker en zeer creatief. Mede dankzij Rudy heeft Midden-Holland een aantal vooruitstrevende producten ontwikkeld.

Bas MeijsDirecteur Ruimtelijke Ontwikkeling Gemeente Gouda

Interesse?

Heb je interesse in deze dienst? Zit je nog met vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Contact opnemen

Meer weten? Bekijk deze blogs!

Curriculum, Campus & Community

Op een duurzame school voelen kinderen zich prettig. Ze hebben energie, en kunnen die energie kwijt. Ze voelen zich betrokken bij het … Verder lezen Curriculum, Campus & Community

Lees meer

Hoe wil jij dat de wereld er straks uitziet?

Jouw gedrevenheid om de wereld een beetje mooier te maken, deel ik. Jij bereid je voor op de toekomst van onze planeet waarop … Verder lezen Hoe wil jij dat de wereld er straks uitziet?

Lees meer

Help mee de 17 wereld doelen te delen

De ‘deadline’ van 2030 komt snel dichterbij! De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, of te wel ’the Sustainable Development Goals’ (SDG) … Verder lezen Help mee de 17 wereld doelen te delen

Lees meer