de groene docent

Type dienstGastles / Workshop / Lessenserie / Buiten activiteit / Project
Geschikt voor leeftijdenPO - Onderbouw / PO - Middenbouw / PO - Bovenbouw / VO - Onderbouw / VO - Bovenbouw
Duurin overleg

Het lerarentekort wordt een steeds groter probleem op (basis-) scholen. Ook in Zuid-Limburg zien we deze ontwikkeling. Graag wil ik deze scholen een helpende hand bieden!

Hoe gaan we dat oplossen?

Scholen kunnen mij vragen om bij lesuitval in te springen en een groene/duurzame les te verzorgen. Hiervoor heb ik een speciaal lesaanbod samengesteld dat wordt uitgevoerd door mij. Ik heb een biologie 2e graads opleiding en didactisch heb ik ook veel ervaring in het primair onderwijs.

Wat zijn de voordelen?

Als school ervaar je de volgende voordelen:

    • De werkdruk van leerkrachten/ondeerwijs assistenten komt niet op het spel te staan;

    • Er ontstaan geen onvoorziene hoge kosten voor het inhuren van dure invalkrachten;

    • Kinderen hoeven niet naar huisgestuurd te worden

    • KInderen krijgen interessante kennis en vaardigheden mee dankzij mijn uitgebreide aanbod waardoor ook de SLO doelen behaald worden.

"De kinderen hebben het nog steeds over Rudy’s lessen"

Onze school mag elk jaar intekenen voor NME-lessen. (NME staat voor natuur- en milieu-educatie - red.) Dan bestellen we per klas 2 leskisten voor natuurlessen in de klas. Daarnaast bieden NME-docenten boslessen aan. Ik dacht: “Waarom niet?! Biologielessen in de klas zijn toch anders dan buiten, waar leerlingen zelf kunnen ontdekken.” In eerste instantie koos ik voor 1 bosdag. Dat werden er 3, verspreid over 3 maanden, zodat je de veranderingen van het bos ziet.

Rudy vroeg in de 1e les wat de kinderen wilden leren, wanneer ze de natuur zouden gaan voelen, zien en ontdekken. In de volgende lessen besteedde hij daar aandacht aan. Die leerwensen waren bijvoorbeeld: ‘Ik wil niet meer bang zijn voor spinnen’, ‘Ik wil niet meer bang zijn voor water’, ‘Ik wil een kasteel bouwen in het bos’, ‘Ik wil alleen durven zijn in het bos’, ‘Ik wil graag de volgens horen zingen’, ‘Ik wil de pissebedden horen poepen’, ‘Ik wil niet meer bang zijn voor honden’, ‘Ik wil rustig worden in mijn hoofd’.

Het was een groot succes. De kinderen waren zó enthousiast, dat ze aan de volgende groep al hadden verteld hoe leuk het was en wat ze allemaal zouden gaan doen. Deze groep vroeg dan ook ongeduldig: “Juf, wanneer gaan we naar het bos?!”

De laatste dag was snikheet – de kinderen lagen na een kort lesje al in het water. Wanneer we nu met de kinderen een buitenlesdag hebben, nemen ze uit zichzelf al hun zwemkleding mee voor het geval de middag weer zo heet is, ook als ik er niks over gezegd heb. De leerlingen hebben het – na een jaar – nog steeds regelmatig over Rudy’s buitenlessen.

Deze Diemer kinderen, die nauwelijks in het bos komen, hebben heel veel beleefd en ervaren. En ze hebben geleerd dat ze zuinig moeten zijn op de natuur en niet alles moeten weggooien. En sommige kinderen overwonnen hun angsten.

Ik raad Rudy zéker aan bij andere leerkrachten. Hij is enthousiast, heeft affiniteit met kinderen en weet veel. Hij staat open voor ideeën, samenwerking en terugkoppeling. Wat wil je nog meer?

Anja HoltkampLeerkracht groep 7

Interesse?

Heb je interesse in deze dienst? Zit je nog met vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Contact opnemen

Meer weten? Bekijk deze blogs!

alle kinderen hebben recht op moestuinieren

Het mooiste is het als de moestuinlessen integraal deel uitmaken van het lesprogramma, zoals Growwizzkid op basisschool Reuzepas. Dan komt het er niet ‘ook nog eens bij’, maar worden de mogelijkheden volop benut. Groei, bloei en andere natuurprocessen liggen voor de hand, maar ook binnen rekenen en taal zijn veel mogelijkheden. Dankzij deze dwarsverbanden blijft kennis beter handen.

Lees meer

Er is meer tijd voor buiten lesgeven dan je denkt

“Yesssss,de voorjaarsvakantie begint binnenkort”, denkt Anja. Zij is leerkracht van de Petrusschool in Diemen, en ze is haar lokaal aan het opruimen. … Verder lezen Er is meer tijd voor buiten lesgeven dan je denkt

Lees meer

8 doe-het-zelf activiteiten voor op school

Werk jij op een school en wil je meer doen met groen, duurzaamheid en ‘toekomstbehendigheid‘? Dan ben je bij mij aan het … Verder lezen 8 doe-het-zelf activiteiten voor op school

Lees meer