Word toekomstbehendig en ga composteren

Type dienstWorkshop
Geschikt voor leeftijdenPO - Onderbouw / PO - Middenbouw / PO - Bovenbouw / VO - Onderbouw

40% van ons huishoudelijk afval verdwijnt vaak bij het restafval dat dus wordt verbrand waarbij weer veel CO2 vrij komt. Dit is schadelijk voor het klimaat en het kost veel fossiele brandstoffen. 

Hoe gaan we dat oplossen?

Steeds meer scholen besluiten om samen met leerlingen hun gft-afval te composteren in een wormenhotel. De wormen eten dit groene afval op en zetten het om in zeer gezonde en vruchtbare compost, die je dan weer kunnen gebruiken in je schooltuin.

Word jij hoteleigenaar?
Neem jij als basisschool het voortouw om al het groenafval zelf te composteren?   Met een heus wormenhotel en tijgerwormen zet de school zo een grote stap om zo minder afval terug te leveren aan het Afvalbedrijf en de grondstof (compost) zelf te gebruiken in de schooltuin.

Weinig theorie maar vooral veel praktijk! 
Tijdens deze workshop(s) leer je alles over composteren en wat wormen nodig hebben. Op deze manier hoef je geen GFE (groente fruit en etensresten) meer weg te gooien.

Waarom zou je zelf je eigen wormenhotel willen onderhouden?
Omdat het gewoon ontzettend leuk is om te doen en om te zien hoe je van je afval weer voedsel voor de planten kunt maken

Wat zijn de voordelen?

Bovendien zit er een aantal voordelen aan zelf composteren

  • betere compost bestaat er niet
  • je planten krijgen een enorme boost
  • je afval gaat niet naar de grote Afval verbrandingsinstallatie en zo bespaar je CO2
  • je kunt je eigen afval upcyclen en omzetten naar wormencompost en wormenthee
  • Als je met wormen begint wil je straks ook een bokashi

 

Er zijn verschillende opties:

Bokashi

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2

Leerlingen maken een bokashi met 2 tien liter emmers en leren hoe ze afval kunnen fermenteren

Zwambox

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2

Kinderen maken van een eigen af te sluiten emmer of bak; een zwambox en gaan oesterzwam kweken op koffieprut, theezakjes of papiersnippers. Oesterzwammen zijn eetbare paddenstoelen die in de Nederlandse bossen voorkomen. Met het oesterzwammen kweekpakket met koffiedik wordt het groeiproces van de oesterzwam in de klas of thuis zichtbaar voor de leerlingen.

Paddenstoelen kweken is een spannend proces. Dat zal te maken hebben met de manier waarop ze groeien. De ene dag zijn ze er nog niet en dan schieten ze plotseling ‘als paddenstoelen uit de grond’.

 

Wormenhotel

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2

Kinderen/ jongeren maken een wormenhotel voor in de klas, op school, of voor thuis. Een wormenhotel, met levende tijgerwormen! De kinderen leren wat de tijgerwormen eten m.b.v. het : ‘wat eet ik spel’ en krijgen een menu voor de wormen mee naar huis. 

Circulair tuinieren

Kostenindicatie: op aanvraag
Duur: 2

samen met bewoners gaan we al het groenafval upcyclen. Dat doen we met een wormenhotel, een zwambox en een bokasi. Alle grondstoffen worden hergebruikt in de (buurt) tuin Zie ook Circulair Tuinieren

"Rudy maakt verschil en heeft invloed"

Toen op het schiereiland Sporenburg in Amsterdam veel bouwactiviteiten tegelijk bezig waren, stonden de speelplekken voor kinderen onder druk. Ik wilde ter compensatie iets voor kinderen organiseren en dacht: “Dat kan Rudy”. Ik kende hem al, omdat hij vaker ideeën aandraagt en onderwerpen op de agenda zet bij de gemeente.

Rudy gaf een cursus van 10 bijeenkomsten aan verschillende groepen kinderen, met subsidie van gemeente. Zo konden 40 kinderen in een verstedelijkt gebied zonder te betalen veel leren over de natuur. Ze gingen aan de slag en fysiek dingen doen zoals zaadbommen maken en verspreiden en maquettes maken. Want hij vroeg de kinderen om na te denken over de inrichting van hun ideale speelplek. Ze kwamen met onderwerpen als meer aandacht voor dieren en minder plastic.

Hij heeft deze 40 kinderen op een superenthousiaste manier enthousiast gemaakt over groen in de wijk, duurzaamheid in je wijk en wat je zelf kan doen om verschil te maken. Hij heeft ze echt iets bijgebracht en daarmee bijgedragen aan duurzaamheid in mijn werkgebied.

Rudy zet dingen in gang. Als je 1000x op de knoppen drukt, gaat er op een gegeven moment wel een deur open. Dat doet hij niet voor zichzelf, maar om de wereld beter te maken. Dat vind ik heel innemend aan hem. Hij agendeert continu alles op het gebied van groen en duurzaamheid, hij zorgt ervoor dat dat niet wordt vergeten. Hij heeft ook steeds nieuwe informatie en ideeën; hij weet onwijs veel. Hij maakt verschil en heeft invloed.

Suzanne VissersGebiedsmakelaar Stadsdeel Oost, gemeente Amsterdam

Interesse?

Heb je interesse in deze dienst? Zit je nog met vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Contact opnemen

Meer weten? Bekijk deze blogs!

Afval bestaat niet!

Wil je het wel, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij geven jou tips om te starten met een ‘zero … Verder lezen Afval bestaat niet!

Lees meer

De stad als spijsverteringskanaal

De stad is als een spijsverteringskanaal! Sorry… Dat is misschien wat plastisch. Maar ik bedoel: afval kun je hergebruiken, net zoals dat … Verder lezen De stad als spijsverteringskanaal

Lees meer

Worms”R”Us

Steeds meer buurtbewoners besluiten om samen hun gft-afval te composteren in een wormenhotel. De wormen eten dit groene afval op en zetten … Verder lezen Worms”R”Us

Lees meer