Afval buiten in de schoolomgeving

Type dienstWorkshop / Buiten activiteit
Geschikt voor leeftijdenPO - Onderbouw / PO - Middenbouw / PO - Bovenbouw / VO - Onderbouw

‘Erger jij je ook zo aan het zwerfafval in je straat? Het is een rommel en het trekt ratten aan. Ieder jaar wordt het meer.

Hoe zou het zijn om dit om te draaien? Met het project; “de Zwerfafval Challange” gaan kids in hun wijk spelenderwijs aan de slag met recyclen. Ze ontdekken dat in de natuur afval niet bestaat!  ALLES heeft een plek in de kringloop. Met een challenge en prijsuitreiking gaan ze er vol in. En.. leerlingen doen het samen met de ouderen in de wijk. Resultaat? Een schone straat, meer ruimte voor de natuur en meer verbinding in de wijk tussen bewoners. Ofwel, zoals een leerling het zei: ‘Supervet project. Volgend jaar weer? Dan wil ik wel weer met mevrouw Bakker in het team’.

Hoe gaan we dat oplossen?

Deze activiteit gaat over afval, afvalscheiding en recycling.
Wat is afval, hoeveel afval wordt er geproduceerd en waarom is afval eigenlijk een probleem? Wat zijn de mogelijkheden om de afvalberg te verkleinen. De leerlingen ontdekken dat er grote verschillen bestaan in de wijze waarop producten verpakt zijn. Hoe kunnen we afval scheiden en wat gebeurt er daarna met al dat afval? Leerlingen maken kennis met verschillende soorten afval en sorteren dat tijdens de afval estafette. Door dit spel wordt gescheiden inzamelen leuk en leerzaam. 

Deze activiteit kan onderdeel zijn van het Schoonmaakhelden Programma of Afval scheiden op school programma.

 

Wat zijn de voordelen?

Duurzaam onderwijs gaat samen met goed burgerschap en betrokkenheid van en met de omgeving. Dat betekent dat er interactie plaatsvindt tussen de school en de wijk/omgeving. Letterlijk gaan leerlingen de wijk in en komt de wijk binnen in de school Laat de buurtbewoners zien dat de school duurzaam betrokken is. Dit kun je doen door met alle kinderen afval op te ruimen dat rondslingert in de omgeving. Scheidt het afval op de bekende manieren en je maakt de buurt geïnteresseerd in de maatregelen die de school neemt op het gebied van duurzaamheid.

Er zijn verschillende opties:

De schoonste straat verkiezing

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2 uur

Leerlingen gaan een buurtschouw doen en geven een aantal straten punten en komen zo tot een schoonste straat verkiezing. 

Afval safari door de buurt

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2 uur

Na een korte introductie over afval en veiligheidsaspecten ga ik met de leerlingen de buurt in om afval te rapen en tijdens het rapen ook patronen te ontdekken, waar de snoeproutes zijn, en hoe we kunnen zorgen dat de woonomgeving schoon blijft.

Rondleiding op een afvalbrengstation

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2 uur

Leerlingen zien met eigen ogen hoe het afval op een afvalbrengstation wordt gescheiden. Ik geef op een interactieve manier uitleg over de verschillende afvalstromen die hier bij elkaar komen en waarom afvalscheiden zo belangrijk is.

Afval estafette / Plastic race

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2 uur

Leerlingen maken kennis met verschillende soorten afval en sorteren dat tijdens de afval estafette.

Met de plastic race krijgen kinderen inzicht in de gevolgen van plastic en het belang van recycling. Naast de leerzame en activerende les in de klas wordt de leerling zelf ook geactiveerd om plastic te gaan inzamelen.

 

Buurt interview

Kostenindicatie: €220,
Duur: 2 uur

Leerlingen gaan een buur interview houden onder begeleiding van een begeleider. Met behulp van de interviews gaan de leerlingen een advies op stellen voor de buurtregisseur.   

Zwerfafval Challenge

Kostenindicatie: in overleg
Duur: in overleg

Ga jij regelmatig zwerfafval opruimen bij jou in de buurt? Goed bezig! Van een schone omgeving wordt iedereen toch blij? Door deel te nemen aan de Zwerfafval Challenge daag je andere uit om ook zwerfafval op te ruimen. Vele handen maken immers licht werk.

Wanneer je deelneemt aan de Zwerfafval Challenge maak je een foto of video tijdens het zwerfafval pakken en deel je deze op Facebook of Instagram. Door het gebruik van #zwerfafvalchallenge en het taggen van je gemeente maak je elke maand kans op leuke prijzen! Ik organiseer de Zwerfafval Challenge in samenwerking met verschillende gemeentes in Limburg

Snoeproutes

Kostenindicatie: in overleg
Duur: in overleg

Je herkent ze vast direct, snoeproutes! Het zijn routes van school naar de supermarkt, McDonalds, friettent of snackbar, die vol met (verpakkings)afval liggen. Energieblikjes, bekers, ijsbakjes, papiertjes, servetjes, noem het maar op. Het is slecht voor de dieren en natuur. Er zijn zelfs dieren die het afval aan zien voor eten en zij krijgen hierdoor stukjes plastic binnen.

Maar gelukkig is er iets aan te doen! Wil je weten hoe je zwerfafval op snoeproutes kunt verminderen of zelf kan voorkomen? Dan ben je bij mij aan het perfecte adres!Mijn snoeproute-aanpak/-model is essentieel voor het verminderen van zwerfafval op snoeproutes. De focus van het proces ligt op bewustwording en gedragsverandering. Het gedrag van de leerlingen, studenten en jongeren moet positief beïnvloed en veranderd worden.

"Hij denkt in kansen en is zeer creatief"

Rudy is een gedreven milieu- en duurzaamheidprofessional met veel kennis van zaken. Hij is vooral enthousiast, een echte netwerker, denkt in kansen en zeer creatief. Lisserbroek SamenMeer mag regelmatig gebruik maken van zijn kwaliteiten, waar we hem zeer erkentelijk voor zijn.

Lily Nieuwenhuizenbewonersinitiatief Lisserbroek

Interesse?

Heb je interesse in deze dienst? Zit je nog met vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact op! Ik denk graag met je mee.
Contact opnemen

Meer weten? Bekijk deze blogs!

Afval bestaat niet!

Wil je het wel, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij geven jou tips om te starten met een ‘zero … Verder lezen Afval bestaat niet!

Lees meer

Hoe Kamikatsu geen afval meer heeft in 2020 en waarom dat in Amsterdam ook kan

Akira Sakano, initiatiefneemster van het Zero Waste Lab in het Japanse dorp Kamikatsu, krijgt het Spaans benauwd als ik onaangekondigd voor de … Verder lezen Hoe Kamikatsu geen afval meer heeft in 2020 en waarom dat in Amsterdam ook kan

Lees meer

doe mee met World Clean Up Day

Elk jaar worden er op “World Cleanup Day” gigantische hoeveelheden afval uit het milieu gehaald. Vorig jaar is er in de 24 … Verder lezen doe mee met World Clean Up Day

Lees meer