
duurzame scholen
Steeds meer scholen besluiten om samen met leerlingen hun gft-afval te composteren in een wormenhotel. Zo ook basischool De Sleye in Heel. Omdat de kinderen ook al schooltuinieren ligt composteren vOp Basisschool De Sleye in Heel heb ik vandaag een “Wormshop” gegeven. Doordat deze school ook mee doet met het Schooltuinprogramma van de Gemeente Maasgouw snijdt het mes aan 2 kanten. De afvalstroom wordt kleiner op school, en voor de schooltuintjes komt compost beschikbaar.

De Natuur als inspiratie
40% van ons huishoudelijk afval verdwijnt vaak bij het restafval dat dus wordt verbrand waarbij weer veel CO2 vrij komt. Dit is schadelijk voor het klimaat en het kost veel fossiele brandstoffen. Dat kan dus echt anders. Vooral als je de kinderen meeneemt in het proces. De verduurzaming van je school gaat van onderop!

Maak een oplossing voor een probleem; de ontwerpcyclus
Think again. Een duurzaam schoolgebouw is een feest om in te werken. Alles klopt. Een gezond binnenmilieu betekent geen tochtige ramen meer, lokalen zijn warm en opgeruimd. Nergens slingert afval. De leerlingen komen met briljante ideeën. Vanuit het vak ; Natuur & Techniek kun je kinderen aan het denken zetten om oplossingen te bedenken voor een groene school, zoals het composteren op school door met de kinderen een wormenhotel te ontwerpen en te maken.

Curriculum, Campus & Community
Op een duurzame school voelen kinderen zich prettig. Ze hebben energie, en kunnen die energie kwijt. Ze voelen zich betrokken bij het behoud van de aarde en hun leefomgeving. Ze leren dat duurzaamheid eenvoudig, leuk en vanzelfsprekend is.
de Groene Docent

De Groene School
Het verduurzamen van de scholen is een belangrijk onderdeel in het vergroenen van de scholen. Er is op veel scholen nog veel winst te maken door voor hernieuwbare energie te kiezen en door beter afval te gaan scheiden. Wanneer het GFT-afval goed gescheiden wordt en wordt gecomposteerd in een wormenhotel geeft dit een goede impuls aan de leerlingen om ook het andere afval beter te scheiden en leren ze meteen over de natuurlijke kringloop. Dubbel zo mooi als de compost ook nog eens in de schooltuin gebruikt kan worden.

cirkel-school
Wereldwijd wonen de meeste mensen in steden & die mensen gebruiken heel veel organische stoffen om zichzelf te voeden. Een groot deel van het organische materiaal dat overblijft zien wij mensen als afval. Maar dat is het niet! Organisch materiaal kan altijd weer deel worden van de voedselketen als het op de juiste wijze wordt behandeld. Het enige dat daar voor nodig is is de wil oplossingen te vinden en die toe te passen.

Weinig theorie maar vooral veel praktijk!
Tijdens deze workshop leer je alles over composteren en wat wormen nodig hebben. Op deze manier hoef je geen GFE (groente fruit en etensresten) meer weg te gooien.

Wat zijn de voordelen?
- Betere compost bestaat er niet
- Je planten krijgen een enorme boost
- Je afval gaat niet naar de grote Afval verbrandingsinstallatie en zo bespaar je CO2
- Je kunt je eigen afval upcyclen en omzetten naar wormencompost en wormenthee
- Als je met wormen begint wil je straks ook een bokashi

Word toekomstbehendig en ga composteren
Een gezonde toekomst voor jouzelf en je leerlingen staat op het spel.
De toekomst van de planeet staat op het spel! Hoe kan je daar met je lessen op een frisse, zinvolle en leuke manier op inspringen? Door de Groene Docent in te zetten natuurlijk!
En voor de scholen in de gemeente Leudal, Roerdalen, Maasgouw & de gemeente Echt Susteren worden de kosten voor de lessen en de spullen om te composteren door R.D. Maasland samen met de gemeente bekostigd.
Scholen die interesse hebben om te composteren kunnen zich aanmelden bij RD Maasland, via info@rdmaasland.nl

Compostmeester nodig?
Inspirerende les nodig? Over natuur/biodiversiteit, je schooltuin, water, landbouw, milieu, duurzaamheid, afval, circulaire economie en techniek verzorg ik gastlessen of workshops. Op maat voor jouw klas óf voor je collega’s. Zoek een les of project dat jou aanspreekt.