Menu

“it takes a child to raise a village”

Met een wormenhotel op school kunnen de kinderen zelf aan de slag om van hun fruitafval vruchtbare aarde te maken. De kringloop van fruitpauze tot schooltuin! Kinderen zelf zijn dus een belangrijke bindende factor thuis, op een school, in een buurt en in een samenleving.

22 november 2024
Composteren kun je vergelijken met koken, waarbij de kok de omstandigheden naar zijn hand zet zoals het type pan, de gebruikte ingredienten , de kookduur, de hoeveelheid water en de hoogte van de vlam. Als dit goed gebeurt , ontstaat een smakelijk gerecht dat veel gemakkelijker verteert dan de rauwe versie. Bij composteren gebeurt iets vergelijkbaars.

duurzame scholen

Steeds meer scholen besluiten om samen met leerlingen hun gft-afval te composteren in een wormenhotel. Zo ook basischool De Sleye in Heel. Omdat de kinderen ook al schooltuinieren ligt composteren vOp Basisschool De Sleye in Heel heb ik vandaag een “Wormshop” gegeven. Doordat deze school ook mee doet met het Schooltuinprogramma van de Gemeente Maasgouw snijdt het mes aan 2 kanten. De afvalstroom wordt kleiner op school, en voor de schooltuintjes komt compost beschikbaar.

Tijdens de “Wormshop” maken de kinderen ook contact met de tijgerwormen. De super compostwormen die de compostfabriek aanjagen. Kinderen worden bewust van natuurlijke processen en begrijpen dat we het beste ons kunnen laten inspireren door de natuur.

De Natuur als inspiratie

40% van ons huishoudelijk afval verdwijnt vaak bij het restafval dat dus wordt verbrand waarbij weer veel CO2 vrij komt. Dit is schadelijk voor het klimaat en het kost veel fossiele brandstoffen. Dat kan dus echt anders. Vooral als je de kinderen meeneemt in het proces. De verduurzaming van je school gaat van onderop!

Het maken van een wormenhotel is behalve leuk ook leerzaam en creeer je bewustwording bij de kinderen

Maak een oplossing voor een probleem; de ontwerpcyclus

Think again. Een duurzaam schoolgebouw is een feest om in te werken. Alles klopt. Een gezond binnenmilieu betekent geen tochtige ramen meer, lokalen zijn warm en opgeruimd. Nergens slingert afval. De leerlingen komen met briljante ideeën. Vanuit het vak ; Natuur & Techniek kun je kinderen aan het denken zetten om oplossingen te bedenken voor een groene school, zoals het composteren op school door met de kinderen een wormenhotel te ontwerpen en te maken.

Het zijn nieuwe toepassingen van principes uit de natuur. Daarmee wordt de natuur een voorbeeld bij het vormgeven van productenprocessen en systemen die onze toekomst gaan bepalen.

Curriculum, Campus & Community

Op een duurzame school voelen kinderen zich prettigZe hebben energie, en kunnen die energie kwijt. Ze voelen zich betrokken bij het behoud van de aarde en hun leefomgeving. Ze leren dat duurzaamheid eenvoudig, leuk en vanzelfsprekend is.

de Groene Docent
Met leren van de natuur laten we zien dat we in gesloten kringlopen gaan denken. Niet lineair maar circulair. 

De Groene School

Het verduurzamen van de scholen is een belangrijk onderdeel in het vergroenen van de scholen. Er is op veel scholen nog veel winst te maken door voor hernieuwbare energie te kiezen en door beter afval te gaan scheiden. Wanneer het GFT-afval goed gescheiden wordt en wordt gecomposteerd in een wormenhotel geeft dit een goede impuls aan de leerlingen om ook het andere afval beter te scheiden en leren ze meteen over de natuurlijke kringloop. Dubbel zo mooi als de compost ook nog eens in de schooltuin gebruikt kan worden.

Composteren gaat uit van het idee dat afval niet bestaat. Alles is door de natuur recyclebaar. Bovendien gaan veel belangrijke stoffen (zoals fosfaat) verloren als we groente en fruit en keuken afval zomaar op de gewone afvalberg gooien. Tijdens het composteren zetten miljarden bacteriën en schimmels ons keukenafval om in voeding. Voeding voor de grond in de moestuin.

cirkel-school

Wereldwijd wonen de meeste mensen in steden & die mensen gebruiken heel veel organische stoffen om zichzelf te voeden. Een groot deel van het organische materiaal dat overblijft zien wij mensen als afval. Maar dat is het niet! Organisch materiaal kan altijd weer deel worden van de voedselketen als het op de juiste wijze wordt behandeld. Het enige dat daar voor nodig is is de wil oplossingen te vinden en die toe te passen.

Neem jij als basisschool het voortouw om al het groenafval zelf te composteren? Met een heus wormenhotel en tijgerwormen zet de school zo een grote stap om zo minder afval terug te leveren aan het Afvalbedrijf en de grondstof (compost) zelf te gebruiken in de schooltuin.

Weinig theorie maar vooral veel praktijk!

Tijdens deze workshop leer je alles over composteren en wat wormen nodig hebben. Op deze manier hoef je geen GFE (groente fruit en etensresten) meer weg te gooien.

Kinderen spelen het : “Wat eet ik spel”om te ontdekken wat mag er wel in het wormenhotel, en wat niet!

Wat zijn de voordelen?

  • Betere compost bestaat er niet
  • Je planten krijgen een enorme boost
  • Je afval gaat niet naar de grote Afval verbrandingsinstallatie en zo bespaar je CO2
  • Je kunt je eigen afval upcyclen en omzetten naar wormencompost en wormenthee
  • Als je met wormen begint wil je straks ook een bokashi
Als jij je eigen wormenhotel gemaakt heb is dat al een extra stimulans om je groenafval te composteren met tijgerwormen.

Word toekomstbehendig en ga composteren

Een gezonde toekomst voor jouzelf en je leerlingen staat op het spel.

De toekomst van de planeet staat op het spel! Hoe kan je daar met je lessen op een frisse, zinvolle en leuke manier op inspringen? Door de Groene Docent in te zetten natuurlijk!

En voor de scholen in de gemeente Leudal, Roerdalen, Maasgouw & de gemeente Echt Susteren worden de kosten voor de lessen en de spullen om te composteren door R.D. Maasland samen met de gemeente bekostigd.

Scholen die interesse hebben om te composteren kunnen zich aanmelden bij RD Maasland, via info@rdmaasland.nl

Met een wormenhotel boots je de natuur na! Je stapelt drie identieke emmers op elkaar. In de middelste emmer zitten de wormen en in de bovenste emmer het voedsel voor de wormen, jouw groente- en fruitafval. Door gaatjes in de bodem van de bovenste twee bakken, kunnen de wormen bij het eten komen én sijpelt vervolgens de wormenthee weer in de onderste bak dat weer gebruikt kan worden als vloeibare plantenmest (pokon)

Compostmeester nodig?

Inspirerende les nodig? Over natuur/biodiversiteit, je schooltuin, water, landbouw, milieu, duurzaamheid, afval, circulaire economie en techniek verzorg ik gastlessen of workshops. Op maat voor jouw klas óf voor je collega’s. Zoek een les of project dat jou aanspreekt.

< Terug naar blogs
Deel dit artikel

Ook enthousiast over een Groene School?

Neem contact met me op! Dan kijken we waar je wensen & grenzen liggen. De mogelijkheden zijn eindeloos – ik help je te kiezen.