Menu

Elk kind een schooltuin

Ik zou iedereen met minimaal een vensterbank of balkon willen laten laten proeven van het gemak, plezier en gezondheid van planten. Met mijn planten en bloemen wil ik mensen graag meer bewust maken van de rijkdom van de natuur. Veel mensen wagen zich niet aan moestuinieren vanwege tijdgebrek of het idee dat ze het niet kunnen. Ik zal je meenemen hoe je makkelijke vaste eetbare planten en bloemen kunt kweken waarmee je een makkelijke eetbare tuin of vensterbank kunt inrichten.”

16 april 2024

Zelf zaaien, verzorgen en het oogsten van groenten en bloemen. In de schooltuin komen kinderen samen met de natuur tot bloei. Schooltuinieren legt de basis voor een gezonde smaak, een duurzame toekomst en laat kinderen hun natuurtalent ontwikkelen. de schooltuin is een praktische omgeving , waar kinderen leren over de natuur en duurzame voedselproductie, en waar ook de basisvaardigheden zoals rekenen en taal aan bod komen.

Het is een kwestie van “aarden in de tuin”

Een moestuin, wat brengt dat op?

Zelf je groenten, fruit en kruiden kweken, brengt dat eigenlijk wel wat op? In een moestuin stop je toch veel tijd, en wat kosten groenten in de winkel? We beginnen met wat harde cijfers, maar graaf je dieper, dan blijkt moestuinieren veel meer op te brengen dan euro’s en kilo’s.

Schooltuinieren , dat is moestuinieren tijdens schooltijd. Kinderen zaaien, verzorgen en oogsten hun eigen groenten, bloemen en soms fruit gedurende een tuinseizoen. Dat gebeurt aan de hand van een teeltplan.

Kilo’s

Hoeveel vierkante meter moestuin heb je nodig om jezelf en je gezin te voeden? Reken even mee: een volwassene heeft 250 g groente per dag nodig, omgerekend 91 kg groente per jaar. Er gaat weleens wat verloren tussen grond en mond, dus laten we 100 kg per persoon per jaar rekenen.

Op school hebben steeds minder kinderen een agrarische achtergrond. Daarom wordt het steeds belangrijker dat ze in de schooltuin leren waar hun voedsel vandaan komt en wat er voor nodig is om dat te produceren.

In het Handboek Ecologisch Tuinieren lees je per gewas wat het opbrengt. Een gemakkelijk haalbaar gemiddelde van al die cijfers is 2 kg per m². Dus dan heb je voor een gezin van vier personen theoretisch gezien 200 m² tuin nodig. Heb je een koude kas, serre of platte bak? Dan kun je vele malen meer kilo’s per m² produceren dan in de vollegrond.

Ook in de internationale wetenschap staan de schooltuinen volop in de belangstelling. Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van schooltuinieren, met name naar de effecten op het eetgedrag van kinderen.

Spreid je oogst

Zoveel kilo’s, zoveel euro’s: maar hoe is je oogst verdeeld over het hele jaar? Moestuiniers kennen de pieken wel in volle zomer. De courgetteoogst is niet bij te houden. Maar: in veel moestuinen valt tussen november en eind april nauwelijks nog wat te oogsten. In het Engels noemen ze de schraalste periode, in het voorjaar, the hungry gap.

Natuurlijk is het prachtig als het lukt om met alle groepen aan de slag te gaan in de schooltuin, maar dit is niet realistisch. Overweeg om met 1 groep op een diepgaande en continue manier een schooltuinprogramma te volgen als de ruimte of andere middelen beperkt zijn. Om voldoende resultaat te boeken is het belangrijk dat kinderen binding voelen met hun tuin. Dat wordt moeilijker als die ‘van iedereen is’.

In het ideale geval spreid je de oogst meer over het hele jaar. Ons klimaat stelt wel beperkingen, maar je kunt heel wat inmaken, wecken, inkuilen, invriezen, fermenteren, en zo de oogst netjes bewaren. Maar vooral een slimme planning van voor- en nateelten levert je een grotere opbrengst op. Winterharde nateelten zijn er genoeg: winterpostelein, palmkool, veldsla en winterprei bijvoorbeeld.

De fysieke leefomgeving speelt een belangrijke rol bij onze gezondheid. Een schooltuin brengt een kind in contact met groen en zo ervaart het zelf wat dit met hem of haar doet. Dat gaat verder dan gezond eten. Minder stress bijvoorbeeld.

Schakel ook tweejarige en doorlevende groentegewassen in, zoals winterbroccoli, zwartmoeskervel, spinaziezuring en asperges. Die oogst je in het voorjaar nog voor de pas gezaaide gewassen zoals spinazie en radijsjes wat opbrengen.

Het is belangrijk om kinderen te leren hoe essentieel gezonde voeding is en hen bewust te maken waar ons voedsel vandaan komt. Het schooltuinproject speelt hierin een belangrijke rol.

Onbetaalbare kwaliteit

Neem nu bessen: heel duur in de winkel omwille van de plukkosten. Zelf oogst je bijvoorbeeld tien kilo bessen per jaar, maar het komt niet bij je op om ze te gaan kopen. Erwtjes en peultjes: idem. En dan zijn er nog zoveel gewassen die gewoon niet in de handel komen wegens geen ‘shelf life’ of andere economische waarde, maar die je plukvers en zo goed als gratis uit je tuintje haalt. Tuinmelde en snijbiet, snijsla en radijsjesloof, al die eetbare bloemen, Roomse kervel en Chinees bieslook en zoveel andere smaken. Als je maar een klein beetje tijd of tuin hebt, loont het vooral om die niet-koopbare gewassen te kweken.

Een schooltuin is een plaats waar je leerlingen vergezelt in het samen ontdekken, samen leren en samen zorgen. Een plaats waar je theorie omzet naar praktijk en de kinderen letterlijk met de handen in de grond verbinding maken met anderen, de natuur en hun leefomgeving.

Je plukt, vers uit de tuin, en geniet: onbetaalbaar. Voeg daar je trots en je voedselzekerheid aan toe. Je hebt je tomaat nog als zaadje gekend en je oogst de vruchten van je arbeid.

Wat met het werk?

Maar hoe bepaal je die werktijd in de tuin? Reken je de oogsttijd mee? Het opstellen van een teeltplan? Reken je de tijd die je nodig hebt om je erwten te doppen? Als je een dutje doet tussen je tomatenplanten, op je woelvork staat te leunen tussen het werk door, als je een praatje maakt met de buur en wat plantgoed uitwisselt, als je je plantuitjes laat vallen om naar overvliegende kraanvogels te kijken?

In onze technocratie zouden kinderen kunnen denken dat melk uit de fabriek komt en sla in de supermarkt. Waar leren ze dat we bij de natuur horen, die ons voedt, natregent, verwarmt en verwondert? In een schooltuin!

Hoeveel tijd besteed je aan het tanden poetsen, je woon-werkverplaatsing, schoonmaken? Dat zijn allemaal activiteiten die we nodig vinden. Hoeveel tijd besteed je aan het genieten van eten, drinken, gezelschap, ontspanning? Dat zijn allemaal activiteiten die we leuk vinden. Voor geen van beide soorten activiteiten houden we de tijd bij. En tuiniers vinden hun activiteit in de tuin leuk én nodig.

In de schooltuin zien kinderen hoe groente groeit. Ze verzorgen en oogsten ze zelf en bereiden er iets lekkers mee. Dat zijn ervaringen die ze hun leven lang niet vergeten.

Niets dan voordelen

Niet iedereen heeft natuurlijk zoveel tijd en grond, kennis of zin. Maar ook wie maar een heel klein beetje tuiniert, gaat al bewuster consumeren. Geen Keniaanse boontjes of bespoten aardbeien, maar meer lokaal, ecologisch en fair. Een kleinere ecologische voetafdruk en dus beter voor de planeet.

Ieder kind vindt het leuk om zijn eigen tuintje te hebben en tuinieren kan echt iets met een kind doen.

Of je nu 100 procent of 1 procent van je groenten zelf kweekt, een ander netto-effect is in ieder geval dat je meer groenten eet. En dat is op zich al gezond. Mentaal en fysiek doet tuinieren nog meer met je: je wacht geduldig op je eerste radijsjes, je leert omgaan met overvloed en belagers, je beweegt in de buitenlucht, je hebt contact met de seizoenen.

Wie niet over een tuin beschikt of maar een heel klein tuintje heeft, kan ook met bakken in de weer gaan. Daar kan meer in groeien dan je misschien denkt.

Meten of genieten?

Dus, hoeveel brengt je moestuin op? Die vraag stelde ik aan ongeveer honderd tuiniers. Ik dank de enkelingen die heel nauwkeurig alles bijhielden en me cijfers bezorgden. Maar ik dank ook expliciet de meerderheid die zegt: ‘Ik meet niet, ik geniet.’ Tja, een economische vergelijking roept meer vragen op dan ze antwoorden geeft. Ga dus gewoon door met tuinieren of, bij wijze van goed voornemen, start een moestuintje. Begin klein en kijk wat het met je doet.

Een tuin is als een huisdier! Het heeft veel aandacht nodig. Hoe motiveer je een kind nou het best? Laat het kind zoveel mogelijk zelf doen. Leg alles goed uit, maar neem het niet uit handen. Zeg tegen de kinderen dat het juist heel slim is om te zeggen dat hij of zij iets niet begrijpt.

Hier mijn tips hoe je in een kleine tuin toch groente kunt kweken.


Tip 1: Begin binnen. Veel groente kun je zowel buiten als binnen zaaien. …
Tip 2: Kruiden in potten. …
Tip 3: Bouw een groentebak. …
Tip 4: Verbouw tomaten en pepers in potten. …
Tip 5: Gebruik de hoogte. …
Tip 6: Biologische groente is lekkerder.

vergeet de bloemen niet….
< Terug naar blogs
Deel dit artikel

Ook enthousiast over een Groene School?

Neem contact met me op! Dan kijken we waar je wensen & grenzen liggen. De mogelijkheden zijn eindeloos – ik help je te kiezen.