Menu

Groeten uit de natuur

Kinderen beschikken over een enorme nieuwsgierigheid als het gaat om de natuur. De grote uitdaging is te zorgen dat ze dat aangeboren vermogen niet kwijt raken. Opgroeien is de wereld ontdekken. Kinderen doen dat met hun zintuigen en de natuur biedt daarvoor een grandioze rijkdom.

12 augustus 2019

5 weken lang hebben 97 stadskinderen uit Amsterdam, die niet op vakantie kunnen, toch een fantastische (natuur-) ervaring opgedaan tijdens de Zomertoer weken van NatuurWijs. De kinderen gingen 3 dagen achter elkaar naar 3 verschillende natuurparken rondom de stad. Dit programma is mede mogelijk gemaakt dankzij de sponsering van Stichting Edwin Bouwfonds. Zonder de enorme inzet van alle vrijwilligers van Stichting Ecokids en de natuurwijzers van Natuurwijs was dit geweldige initiatief niet mogelijk geweest.

kinderen zijn getuige van de geboorte van een kleine mini bij

Wat is NatuurWijs?

NatuurWijs is natuureducatie en natuurbeleving voor kinderen van vier tot twaalf jaar. NatuurWijs heeft een aantal varianten; van korte activiteiten buiten tot een hele leerlijn. Tijdens de buitendagen doen de kinderen afwisselende, uitdagende activiteiten onder begeleiding van getrainde NatuurWijzers zoals ik. In elke activiteit komen de componenten hart (beleven), hoofd (kennis), en handen (doen) voor. Een NatuurWijs programma voor school wordt altijd op maat gemaakt, afgestemd op de leefwereld van de kinderen, het natuurgebied, de leerdoelen van de leerkracht en de passie van de NatuurWijzer.

kinderen worden NatuurWijs

Belangrijk tijdens de buitenactiviteiten zijn intense natuurbeleving, zelfontdekkend leren, uitdagende en spannende activiteiten, spelen, samenwerken en alleen zijn. NatuurWijs wil door verwondering en nieuwsgierigheid kinderen stimuleren om een zorgzame, respectvolle en betrokken houding ten opzichte van de natuur te ontwikkelen. NatuurWijs bouwt zo aan een duurzame samenleving. De kinderen worden gestimuleerd vaker buiten te spelen en (met hun ouders) regelmatig de natuur in te gaan. Meer informatie over NatuurWijs is te vinden op de website van NatuurWijs.

de creativiteit wordt aangesproken

Kinderen beschikken over een enorme nieuwsgierigheid als het gaat om de natuur. De grote uitdaging is te zorgen dat ze dat aangeboren vermogen niet kwijt raken. Opgroeien is de wereld ontdekken. Kinderen doen dat met hun zintuigen en de natuur biedt daarvoor een grandioze rijkdom. Volwassenen vergeten het nog wel eens, gewend als we zijn om vooral onze ogen te gebruiken. Maar er bestaan 5 zintuigen en voor kinderen is het belangrijk om ze allemaal zo goed mogelijk te ontwikkelen en leren benutten.waarbij wij de nieuwsgierigheid hebben aangewakkerd.

op zoek naar waterdieren

Dat we als ouders en verzorgers verantwoordelijk zijn voor de gezondheid en veiligheid van kinderen wil niet zeggen dat we ze in volkomen risicovrije omgevingen moeten doodknuffelen. In onze steeds sterker van aansprakelijkheids- en veiligheidsbesef doordrenkte samenleving, waarin zelfs de natuurtafel op school als een mogelijk gezondheidsrisico wordt gezien, worden kinderen niet langer aangemoedigd om het bos of park in te trekken om te spelen, uit angst voor ongelukken, verkeer of een ontvoering. Door te spelen in de natuur ontwikkelen kinderen hun fysieke vermogens, maar ook hun emotionele, sociale en cognitieve vaardigheden. Spelen in de natuur draagt op deze manier bij aan hun ontwikkeling.

best wel eng, maar ook wel heel spannend

belangrijke voor een gezonde ontwikkeling


Uit onderzoek blijkt dat kinderen in een natuurlijke omgeving meer creatieve spelvormen laten zien dan als ze in een binnen omgeving spelen. (van den Berg, A.R. Koenis, en M. Berg, 2007) Dat is niet verbazingwekkend, want in de natuur is van alles te vinden dat de creativiteit stimuleert. Je kunt er bijvoorbeeld hutten bouwen, spelen met water en zand, materiaal verzamelen om iets moois te maken. Voor kinderen is natuur vooral ‘doe natuur‘, maar tegelijkertijd ligt het voor de hand dat ze al spelend de natuur in al haar facetten op heel ongedwongen wijze beter leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan de geuren en kleuren van bomen en struiken tijdens het hutten bouwen, het grappige uiterlijk en gedrag van bodemdiertjes als je dood hout verplaatst, het perspectief van een vogel als je zelf in een boom geklommen bent en vanaf een stevige tak naar beneden kijkt.

als het regent maken we een paraplu van hoefblad

waar is jou liefde voor de natuur begonnen?


Veel volwassenen beseffen dat door de spontane natuurbelevenissen hun verbondenheid met de natuur begonnen is. De verbondenheid kan vaak een leven lang aanhouden en tot veel plezierige momenten leiden, of zelfs tot werk en hobby’s die veel levensplezier opleveren zoals bij mij is gebeurt.

een van de basisbehoeften is een dak boven je hoofd; dus bouwen we samen een hut

Hoe krijg je de kinderen betrokken?


Vraag jij je af hoe de natuur de kinderen inspireert?  Hoe de kinderen de natuur  gebruiken als een speciale wereld waarin ze zichzelf herkennen en fantasierijk worden? Bij Natuurwijs gedurende de zomertoer hebben we de kinderen de volledige ruimte gegeven om zich zelf terug te vinden in de natuur en ‘NatuurWijs‘ te worden. Hoe meer ruime je de kinderen geeft in de natuur, hoe creatiever, betrokken en zelfverzekerder ze worden. In een boom klimmen. Diep in het bos een pijl en boog maken of ademloos toekijken hoe een nog rimpelige libel uit zijn omhulsel kruipt. De natuur is rijk aan plekken waar je van alles kunt doen, dingen kunt ontdekken, kunt leren wat gevaarlijk is en wat niet, zelfvertrouwen kunt opbouwen en je in je eigen fantasie wereld kunt stappen. 

boompje klimmen staat in de top 50 dingen die je moet hebben gedaan voordat je 12 bent

Avonturen beleven


De natuur biedt spannende speelplekken waar kinderen hun evenwichtskunsten kunnen oefenen en kunnen klimmen, springen, schommelen, hut bouwen en verstoppertje spelen. Een simpel bosje kan zomaar een woud vol gevaren worden dat wacht op ontdekking door stoere en tot de tanden bewapende avonturiers, of de schuilplaats zijn van een zwerver. Elke natuurlijke omgeving biedt kansen op avonturen waaraan een kind meer zelfvertrouwen en durf kan ontlenen. Gun de kinderen de tijd om volledig in hun spel op te gaan, zodat niets hun fantasie kan bederven. Overal waar ze komen zullen ze natuurlijke materialen op hun eigen manier gebruiken en ze vervlechten in zelfverzonnen geheime werelden waarin je ze als volwassene niet kunt volgen. Als het even kan ga de natuur in om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren, en de natuur is niet ver weg. Tot mijn grote verbazing komen weinig kinderen in de parken of het groen van Amsterdam. Dat is heel jammer. Je hoeft in Amsterdam niet langer dan 10 minuten te lopen met je kinderen om in het groen te zijn. En dan bedoel ik naar buiten, het buurtpark in of één van de grotere parken die Amsterdam rijk is. Mijn motto is dus: GA ER OP UIT!

voorbereidingen voor een onvergetelijke ervaring:

  1. Voorzorgsmaatregelen
    bereid je plek van te voren voor. Heb je de veiligheidsrisico’s in beeld gebracht?
  2. Onderzoek
    scout het gebied en maak gebruik van veldgidsen om alles uit de plek te halen
  3. Natuur en milieu
    Begrijp en ken de omgeving. Juist buiten ligt het gevaar om de hoek.  Kijk omhoog, om laag, en om je heen. Kijk waar zitten de risico’s en waar is de natuur kwetsbaar.
  4. Voorbereiding
    Check of je alles hebt wat je nodig hebt, voordat je begint
  5. Bewustwording
    weest bewust van de anderen om je heen. Zeker als je met gereedschap werkt
  6. Respect
    Zorg dat je met respect met de natuur werkt. Volg de regels en procedures op die nodig zijn voor het verloop
  7. Toezicht
    zorg dat je volwassen toezicht beschikbaar hebt als je werkt met gereedschap of vuur
  8. Neem je tijd
    Maak er geen haastklus van.  Het kan voor onduidelijkheid opleveren. Neem je tijd en geniet van het moment
  9. EHBO
    Zorg dat je de EHBO trommel altijd bij je hebt
  10. Orde
    Hou je materialen en gereedschappen veilig en geordend. Als je gereedschap wilt gebruiken zorg dat het scherp is.  Bot gereedschap kan voor ongelukken zorgen
  11. Vraag
    als je niet zeker bent van de zaak, vraag door!

Wil je ook zo’n geweldige ervaring in de natuur met kinderen of je klas? Vraag een gratis gesprek aan of download hier de gratis tips

er zijn geen afbeeldingen gevonden

< Terug naar blogs
Deel dit artikel

Ook enthousiast over een Groene School?

Neem contact met me op! Dan kijken we waar je wensen & grenzen liggen. De mogelijkheden zijn eindeloos – ik help je te kiezen.