Jouw gedrevenheid om de wereld een beetje mooier te maken, deel ik. Jij bereid je voor op de toekomst van onze planeet waarop we gezamenlijk zo lang mogelijk verder willen.
Onderwijs is de toekomst.
Leerlingen toekomstbehendig maken, maakt de toekomst van onze planeet mogelijk. Daarom ben ik actief in het onderwijs. Niet als docent die kennis overdraagt, maar als verbinder en inspirator. Ik help met name docenten en leerlingen van basisscholen, BSO’s, technasia en econasia aan zogenaamde educatie-deals.

met volle kracht vooruit!
Vanuit deze ambitie loopt Angel Penev nu bij mij stage om onderzoek te gaan doen hoe Amstelzwam meer impact kan gaan maken in de samenleving. Daarom wil ik met klem vragen om samen met ons de vragenlijst in te vullen en ons zo te helpen om meer impact te genereren voor de samenleving en het onderwijs.
Doe mee aan het onderzoek onderwijs & vul de vragenlijst in!
- voor het primair onderwijs
- voor het voortgezet onderwijs
word toekomstbehendig
Op dit moment zijn wij bezig met het ontwikkelen van een aanpak voor het basis- en middelbaar onderwijs waarbij we tevens het docententekort willen oplossen. Zo willen wij professionals in de klas brengen die jongeren helpt om een duurzaam bedrijf op te zetten of samen de school verduurzamen. Hiervoor is jouw mening dus hard nodig.
Wij willen namelijk leerlingen laten nadenken over hun toekomst en hoe we onze toekomst duurzaam kunnen vormgeven. Hierbij spelen de thema’s duurzaamheid, zero waste, voedselverspilling. biomimicry en voedselzekerheid een belangrijke rol. Het eigen handelen staat centraal.

Basisonderwijs:
Alle kinderen in de klas maken een eigen growkit van een wegwerp-verpakkingsmateriaal aan de hand van een stappen-plan.
Naast de growkit kan als klas ook een project ‘de groene wand‘ of ‘eetbaar hout‘ worden gedaan. Deze zijn alhoewel minder geschikt om één per leerling te krijgen. Deze kosten ook meer tijd als workshop dan de growkit zelf.

Doe mee aan het onderzoek onderwijs & vul de vragenlijst in!
leren in een maatschappelijke context met externe gastdocenten rondom maatschappelijke thema’s
De AmstelZwam growkit is hier een passende praktische opdracht. leerlingen bouwen ( up-cylen) een growkit en kunnen het groeiproces van paddenstoelen onderzoeken en ontdekken wat we van de natuur kunnen leren ( biomimicry). Bovendien laat het ons zien op welke manier we onze voedselketen kunnen verkorten.
Duurzaamheid begint met een goed ontwerp
De growkit is een geschikte praktische opdracht die op projectweken kan worden uitgevoerd, in combinatie met een excursie naar een paddenstoelen kwekerij maar ook voor een profielwerkstuk, onderzoek & ontwerpopdracht , techniek & toepassingsopdracht en als afstudeeropdracht waarbij bijvoorbeeld een growkit wordt ontworpen van zwamvlokken en aansluit bij eco-design Amstelzwam wil graag opdrachtgever worden voor echte opdrachten.

het is 2 voor 12
De keuzes die we nu maken, bepalen hoe de wereld er over 10, 20 en 50 jaar uit ziet. Het is dus belangrijk om daar goed over na te denken. Bijvoorbeeld: Doordat we jarenlang veel aandacht hebben gegeven aan onderzoek naar ziektes, medicijnen en de zorg, kunnen we nu voorkomen dat er heel veel mensen ziek worden en overlijden aan het Corona-virus. Maar er zijn ook keuzes gemaakt in het verleden die nu negatieve gevolgen hebben op ons leven.
Alle steenkool, olie en andere fossiele brandstoffen die we in de afgelopen eeuw hebben gebruikt, hebben ervoor gezorgd dat het klimaat heel snel verandert en de aarde steeds verder opwarmt. Als we daar niet op tijd iets aan doen, ziet de wereld er over tientallen jaren een stuk slechter uit dan nu. Zo zal bijvoorbeeld het meeste mooie koraal in de zeeën verdwenen zijn. Of zijn er straks geen ijsberen meer in het wild. En we zullen steeds meer last krijgen van droogte en bosbranden. Veel volwassenen en jongeren maken zich hier zorgen over. Maar ook veel mensen zien nu in de corona-crisis een kans om duurzame keuzes voor de toekomst te maken en zo klimaatverandering tegen te gaan.

Verdiepingsmateriaal
met een onderzoek naar de koffie-cyclus gaan leerlingen onderzoek doen naar hoeveel koffie er jaarlijks gedronken wordt, hoeveel kilogram water dat kost om te groeien en CO2 om te transporteren naar Nederland. Hoeveel oesterzwammen daar daarop gekweekt kunnen worden en wat de voordelen daarvan zijn. Hieruit kunnen de leerlingen ideeën inbrengen om de ecologische footprint van de mens te verbeteren.

Amstelzwam is leuk, leerzaam, innoverend en tijdbesparend én heeft impact op de omgeving, de leerlingen, de school en de samenleving.
Je hebt al begrepen dat onderzoek – een onderzoekende houding van scholieren en studenten – dus ook heel nauw verbonden is met onderwijs. Ik maak mensen toekomstbehendig, zodat ze de problemen met klimaat, milieu, waterhuishouding op aarde enzovoort kunnen hanteren en zó naar hun hand kunnen zetten, dat meerdere partijen daar baat bij hebben:
- de wereld
- de bewoners in de buurt / zij zelf
- bedrijven
- instanties
- de lokale overheid

Innovatie, experimenteren, samen dingen uitvinden, techniek en natuur verbinden en daardoor ook buurtbewoners en producenten… Dát is nodig in de toekomst, daarom maak ik zo veel mogelijk mensen nu al toekomstbehendig. Op allerlei manieren; en één ervan is via onderwijs en onderzoek.
Doe mee aan het onderzoek onderwijs & vul de vragenlijst in!
- voor het primair onderwijs
- voor het voortgezet onderwijs

Wees er snel bij, want de eerste 5 inzendingen ontvangen het onderwijspakket met mycelium( zwamvlokken) om met de klas een onderzoek te gaan starten. OOk zijn er nog 3 eetbaar hout sets te winnen, dus vil snel de enquete in en wordt toekomstbehendig
en als de Gratis Tips voor een toekomstbehendige school nog niet hebt gehad, download ze dan NU!
duurzame groet,
Angel Penev & Rudy Klaassen