Eigenlijk gebeurt in een wormenhotel hetzelfde als in de natuur: kleine diertjes zoals wormen eten plantenmateriaal op (bijvoorbeeld gevallen bladeren) en poepen dit weer uit als humus. Die humus zorgt er weer voor dat de grond gezond blijft en dat plantjes kunnen groeien.
leren van de natuur
Met een wormenhotel boots je dit na! Je stapelt drie identieke emmers op elkaar. In de middelste emmer zitten de wormen en in de bovenste emmer het voedsel voor de wormen, jouw groente- en fruitafval. Door gaatjes in de bodem van de bovenste twee bakken, kunnen de wormen bij het eten komen én sijpelt vervolgens de wormenpoep weer in de onderste bak.
Dit heb je nodig voor je wormenhotel
3 plastic emmers. Het beste recycle je emmers die je nog hebt staan of koop je ze voor een prikkie bij de kringloopwinkel. Wormen houden niet van licht. Doorzichtige bakken kunnen wel, maar ondoorzichtige bakken zijn beter.
een passend deksel
Handvol compostwormen en eventueel compost. Niet elke worm is een goede compostfabriek. Je kunt dus het beste compostwormen kopen of uit een composthoop halen.
– Boormachine met boor van ongeveer 10 mm.
– Karton- of krantensnippers.
Zo maak je het
In de bovenste twee emmers boor je flink veel gaten in de bodem. In de onderste emmer komt straks de wormenpoep. In de middelste bak maak je een laag met snippers karton of oude kranten, groenteafval, wat tuinaarde en tot slot weer karton. Vervolgens maak je dit alles nat met water. Laat dit mengsel eerst twee weken rotten voordat je de wormen erin doet, even geduld dus. Je kunt deze emmer ook vullen met een handvol kan-en-klare compost. Dan hoef je niet twee weken te wachten.
Zet als laatste de bovenste emmer met deksel er bovenop. Boor ook een aantal gaatjes in het deksel zodat de wormen zuurstof krijgen. In deze bak gooi je het eten voor de wormen. Is de onderste emmer vol? Strooi deze vruchtbare wormenpoep dan uit over je plantjes!
Wat eten de wormen?
De bovenste emmer kun je het beste vullen ongekookte groente- en fruitafval gebruiken. Het is wel goed dit wat kleiner te snijden, zodat het sneller verteert. Daarnaast kun je ook koffieprut, snippers karton, zaagsel en dode bladeren in je wormenhotel gooien. Gekookt eten of ander restafval (denk een vlees- en visresten, brood, olie en vet) is niet geschikt.
Dat wordt smullen voor de wormen 🙂
Wat mag er wel en niet in een wormenhotel?
Niet al het organisch materiaal mag je toevoegen aan een wormenhotel. Wat mag er wel en niet?
Wat mag wel in de wormenbak?
In een wormenhotel kun je verschillende soorten gft afval toevoegen die door de wormen worden afgebroken en omgezet in compost. Het is voornamelijk afval van groente fruit en keuken afvalresten.
Er zijn twee soorten afval die je kunt toevoegen: groen afval en bruin afval.
Groen & bruinafval
Groen afval is organisch afval dat rijk is aan stikstof en vocht bevat. Denk hierbij aan:
- Fruit- en groenteafval zoals schillen
- Koffiedrab
- Vers gemaaid gras
- Vers tuinafval zoals bladeren en bloemen
- Bruin afval
Bruin afval is organisch afval, is droger dan groen afval en rijk aan koolstof. Denk hierbij aan:
- Hooi of stro
- Dode bladeren
- Karton en papier (versnipperd)
- Houtsnippers
- Dode planten
Het is belangrijk om een balans te vinden tussen groen en bruin afval. Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer evenveel groen afval als bruin afval toe te voegen aan het wormenhotel. Dit zorgt voor een goede balans tussen stikstof en koolstof en voorkomt dat het afval gaat stinken of rotten.
Wat mag er niet in een wormenhotel ?
Vlees, vis en andere dierlijke resten zoals botten,gekookte etensresten, brood en andere deegproducten ook pasta en gebak, vetten zoals olie en boter en koffiepads
De voordelen van een wormenbak
Als jij kiest voor een wormenbak, dan heeft dat natuurlijk een aantal voordelen voor jou en voor de natuur.
- Vermindert afval: Door het gebruik van een eigen wormenhotel kan (een deel) van je gft afval worden omgezet in compost in plaats van dat het op de vuilnisbelt terechtkomt. Hierdoor wordt het afval verminderd en draagt het bij aan een duurzame en milieuvriendelijke levensstijl.
- Je maakt je eigen compost: Wormenmest of wormencompost is een zeer vruchtbare bodemverbeteraar. Het bevat essentiële voedingsstoffen voor planten en kan worden gebruikt om de bodem te verbeteren en planten, groenten en bloemen te laten groeien. Op die manier kun je je planten en tuin een opkikker geven met eigen compost!
- Bespaart geld: Door zelf compost te maken bespaar je kosten op het kopen van compost die gemaakt wordt in de fabriek! Bovendien betaal je in sommige gemeente per kilo afval. Door minder gft afval te produceren, bespaar je ook nog eens geld.
- Milieuvriendelijk: Wormencompost is een natuurlijk en biologisch product dat geen schadelijke stoffen bevat. Hierdoor ga je bewuster met het milieu om dan compost en meststoffen waarvan je de oorsprong niet kent.
- Educatief: Het hebben van een eigen wormenhotel kan ook een educatieve ervaring zijn, vooral als je kinderen hebt. Het kan helpen om het belang van duurzaamheid, het verminderen van afval en thuis recyclen te begrijpen. Bovendien kunnen je kinderen het hele proces volgen: van afval verzamelen in een compostbakje tot het als “eten” geven aan de wormen en daarna er de eigen tuin mee voeden.
Compostmeester nodig?
Inspirerende les nodig? Over natuur/biodiversiteit, je schooltuin, water, landbouw, milieu, duurzaamheid, afval, circulaire economie en techniek verzorg ik gastlessen of workshops. Op maat voor jouw klas óf voor je collega’s. Zoek een les of project dat jou aanspreekt.