Menu

Growwizzkid & Lessen voor de toekomst

Wereldomvattende problemen op het gebied van klimaat en duurzaamheid oplossen, dat doen ze op ‘de Dukdolf‘ niet! “Maar wat ze wel doen is voedsel kweken zonder daglicht. Zo zien futurologen de voedselvoorziening van de Stad van de Toekomst.

4 maart 2020

Kinderen die leren over (de herkomst van) gezonde voeding, eten beter groenten!

 STANFORD UNIVERSITY

Wereldomvattende problemen op het gebied van klimaat en duurzaamheid oplossen, dat doen ze op ‘de Dukdolf‘ niet! “Maar wat ze wel doen is voedsel kweken zonder daglicht. Zo zien futurologen de voedselvoorziening van de Stad van de Toekomst.

Lessen voor de Toekomst

Samen met een aantal studenten van de opleiding Ecowildlife die stage lopen bij Technolab-Leiden ben ik op bezoek bij deze basisschool in Leiden. Deze studenten gaan samen met leerlingen van het Wellant Colllege lessen voor de toekomst ontwerpen die op het Technolab Leiden gegeven gaan worden. Zo maak je ‘onderwijs met onderwijs’ en staan deze studenten Ecowildlife als ‘Peer Educators’ dicht bij de doelgroep! Dit is Win-Win-Win!

We werken vooral aan een stukje bewustwording. We willen dat onze leerlingen wereldburgers worden

bewustwording

De Basisschool is een openbare Jenaplanschool. Hier worden de kinderen voorbereid op de samenleving.en de toekomst. Om dit te realiseren heeft de school een Growwizzkid aangeschaft.Een heel belangrijk onderdeel van het GrowWizzKid concept is het meerlaagsteeltsysteem waarin jaarrond geëxperimenteerd kan worden met verschillende teelttechnieken. Daarnaast steken de kinderen ook de handen uit de mouwen om met traditionele seizoensgebonden manieren van teelt, de moestuin, aan de slag te gaan. Teelttechnieken worden met elkaar vergelijken en de herkomst van (gezonde) voeding wordt in een breder perspectief geplaatst.

de praktijk

Binnen 2 dagen zijn de zaden al uitgekomen en zien de kinderen al resultaat. Dat is echt geweldig. Het is een dynamisch proces waarbij leerlingen niet uit een boek leren maar door het te doen. De kinderen zijn hier dol op. Ook het samenwerken en van elkaar leren. De verbinding maken van Binnen naar buiten is ook een mooi onderwerp. Diverse vaardigheden worden aangestipt. Natuurkunde, Techniek, Biologie en Duurzaamheid staan centraal binnen de Growwizzkid.

bewustwording

Waar het om draait is bewustwording” verteld de leerkracht ons.’Kinderen zien dat planten aandacht nodig hebben en niet iedereen heeft groene vingers. Dat leren ze dus op school. Ook plannen ze het hele jaar door wat er gekweekt kan worden”. Nu zijn ze druk bezig om gewassen te kweken voor het paasontbijt. Als kind moet je dus echt vooruit kunnen plannen. Het is een combinatie van natuur en techniek waarin verschillende teelttechnieken aan bod komen

Uitdaging

GrowWizzKid daagt scholen uit op eigen wijze inhoud te geven aan lessen en deze te integreren passend bij hun identiteit en beleid. Voedselvaardigheid en herkomst van (gezonde) voeding hebben we gebruikt om onder andere de kerndoelen natuur en techniek uit te werken. Hierdoor kan betekenisvol leren vanuit een veelomvattend thema worden toegepast.

“Op onze school gebruiken we de heropbouw van het teeltsysteem aan het begin van het schooljaar voor allerhande technieklessen. Leerlingen kweken daarna ingrediënten voor recepten die later in de kookstudio worden bereid (plannen). De mogelijkheden van binnenteelt worden vergeleken met moestuinteelt (experimenteren). Bovendien kweken we gewassen voor de boerderijdieren (duurzame voedselproductie).”

Schooltuin-meester nodig?

Inspirerende les nodig? Over natuur/biodiversiteit, je schooltuin, water, landbouw, milieu, duurzaamheid, afval, circulaire economie en techniek verzorg ik gastlessen of workshops. Op maat voor jouw klas óf voor je collega’s. Zoek een les of project dat jou aanspreekt.

.

< Terug naar blogs
Deel dit artikel

Ook enthousiast over een Groene School?

Neem contact met me op! Dan kijken we waar je wensen & grenzen liggen. De mogelijkheden zijn eindeloos – ik help je te kiezen.